Ali er affaldshelt

29. apr 2021

Ali er affaldshelt

Det er en håndsrækning til naturen, og så giver det dyt og vink og god motion. Vi tog til Frederiksværk og mødte affaldshelten Ali, og så dukkede dronningen pludselig op.

Foto: Andreas Holm Hansen

Foto: Andreas Holm Hansen

Forårssolen stråler over Maglehøj i Frederiksværk. Bebyggelsen tager sig godt ud. Pæn og ren. Men Ali også lige været i gang. Plastiksækkens bund er dækket af et pænt lag affald, han har samlet op, lige før vi kommer. Cigaretskod, en tom cigaretpakke, et mundbind, papir- og plastikemballage.

– Her i Maglehøj har vi jo funktionærerne, der passer hele området. Der er også nogle børn, der samler skrald. Men man finder alligevel altid noget. Og det er meget værre ude langs Hillerødvejen og på McDonalds-ruten. Der ligger altid store mængder, siger Ali.

Han er 42, har boet i Maglehøj siden han var otte, så alle kender ham, og han kender alle, og han holder af både bebyggelsen, byen og den omgivende natur: Skoven, søen og fjorden.

– Vi har det hele, siger han.

Men det frustrerer ham, at folk er så slemme til at smide skrald i det fri.

– Der er mange, der er nogen miljøsvin. Det ødelægger naturen og miljøet.

Så da han for nogle år siden hørte om Halsnæs Affaldshelte og affaldsdronningen, spidsede han ører. Her var nogen mennesker, der gjorde noget ved problemet. Dem ville han gerne slutte sig til. Han fandt dem og skrev til dem på Facebook, og der gik ikke mange dage, før affaldsdronningen, Annemette R. Eriksen, i egen høje person troppede op i Maglehøj med udstyr til Ali Nawez: Tang, handsker, vest og en rulle plastiksække.

En af de seje

Ali har selv suppleret med de arbejdssko og arbejdsbukser, han havde i forvejen.

– Det er praktisk. Man ved aldrig, hvad man får på tøjet eller træder på, når man går ude i grøfterne langs de store veje. Og arbejdsbukserne er gode i tornekrat.

– Men Ali er altså også en af de seje. Man kan være med på alle niveauer, og man bestemmer selv hvor man vil gå og hvor meget. Vi har for eksempel også en ældre herre med, som går med rollator, siger Annemette, affaldsdronningen, som vi møder lidt senere.

Først tager Ali os med gennem Maglehøj. Her er det mest cigaretskod og plastikdimser, og i et bed glimter en håndfuld tabt konfetti i solen. Det er småting i forhold til, hvad vi finder, da vi kommer ud til Hillerødvejen.

På hjørnet overfor Maglehøj ligger McDonalds.

– Deres ansatte rydder selv op på restaurantens eget område, men de render jo ikke rende rundt i hele byen og rydder op efter deres kunder, siger Ali.

Og ganske rigtigt, lige så snart vi har passeret McDonalds, flyder det med fastfoodemballage. Plastikbægre, pizzabakker, papæsker, papirsposer, i en uskøn forening med cigaretskod, tomme flasker og mundbind.

– Der er virkelig mange mundbind, og de er allevegne siger Ali.

Det bekymrer ham. De er lavet af plastik og hvis der ikke er nogen, der samler dem op, eller dyr der bliver kvalt i dem, bliver de til mikroplast, som siver ned i grundvandet. 

 

Der er virkelig stor opbakning til vores projekt. Folk vinker og pifter og dytter. Det bliver man glad af.

Alt tæller

Og ellers smider folk tilsyneladende alt i naturen. Ali har fundet alt fra sprøjter og underbukser til blendere, hjulkapsler og tegnebøger.  

– Noget har folk tabt, og meget flyver ned fra trailere og lastbiler, som ikke er dækket ordentligt til. Det er næsten nemmere at sige, hvad vi ikke finder, siger Ali, mens plastiksækken bliver tungere og tungere.   

Da vi drejer fra Hillerødvejen ned mod skolen, dukker Annemette op. Hun har nogle ekstra handsker og sække med til Ali. Det er som alt det udstyr, hun snart har udleveret til 500 affaldshelte i Halsnæs, donereret af lokale håndværkerbutikker.  

– Der er virkelig stor opbakning til vores projekt, det er så dejligt, siger hun.

Her væk fra den store vej er støjen mindre. Vi kan høre fuglene igen. En bil dytter, da den passerer.

– Det oplever vi tit. Folk vinker og pifter og dytter. Det bliver man glad af, siger Ali.

Den eneste kritik har været fra dem, der mener, at affaldsheltene tager arbejde fra folk.

– Men kommunen er ikke forpligtet til at samle folks skrald op, siger Annemette, der tværtimod hører fra kommunens folk, at affaldsheltene har givet dem arbejdsglæden igen.

Men hvad med affaldsheltenes glæde? Bliver I aldrig træt af at gå og rydde op efter andre mennesker?  

– Vi hjælper naturen. Det fokuserer jeg på. Og vi får god motion, og folk er glade for det, vi gør. Flere har sagt, at de er holdt op med at smide skrald, efter de har set os, siger Ali.

Og så har de hinanden. Det giver meget at være med i en gruppe, og de støtter hinanden så meget, de kan. Som dengang Ali ramte muren:  

– Jeg havde været meget ude i en periode, og følte pludselig, at jeg ikke kom nogen vegne. Lige så snart jeg havde gjort en strækning ren, lå skraldet der igen. Så skrev jeg til Annemette, at jeg ikke kunne mere. Og hun skrev til mig, at jeg skulle tage en pause. Så det gjorde jeg, og huskede mig selv på, at alt tæller. Om man samler en flaske op eller fylder tre poser. Det gør alt sammen en forskel.   

Se i videoen, hvilke mærkelige ting Ali finder, når han er ude og samle affald op.

Vil du også være affaldshelt?

Affaldsheltebevægelsen breder sig, og ud over Halsnæs er der nu også affaldshelte i Gribskov, Fredensborg, Birkerød, Lolland-Falster, Odense, Varde, Esbjerg, Ringkøbing-Skjern og Vesthimmerland Kommuner.

Du kan finde alle heltene på Facebook ved at søge på for eksempel ’Odense Affaldshelte’ eller ’Birkerød Affaldshelte’, og du kan også læse mere om Halsnæs Affaldshelte.

Bor du et sted, hvor der endnu ikke er nogen affaldshelte, og kunne du tænke dig at starte en gruppe op, er du velkommen til at kontakte Halsnæs Affaldshelte enten på Facebook eller via hjemmesiden, hvor du finder kontaktoplysninger.