Se hvad Ditte og Jonas gjorde ved deres gæld

11. sep 2020

Se hvad Ditte og Jonas gjorde ved deres gæld

For tre år siden drømte pædagog Ditte Freya Sørensen og hendes mand om at få råd til at købe et hus til familien. Men efter de fik styr på deres gæld, kom drømmene til at handle om noget helt andet. 

Foto: Fru Sparsom/privat

Foto: Fru Sparsom/privat

En dag Ditte Freya Sørensen var på sit arbejde som vuggestuepædagog, kom de til at tale om madbudgetter. En kollega fortalte, at hun brugte 8.000 kroner om måneden på mad og fornødenheder til familien.

"Jeg var lige ved at falde ned af min stol, fordi jeg synes, det var helt sindsygt. Jeg fortalte, at vi lever for 2000 kroner om måneden, og det kunne min kollega slet ikke forstå. "Lever I af grød?" Men det gør vi jo ikke", fortæller Ditte Freya Sørensen.

For tre år siden havde hun en halvdårlig økonomi, hvor der tit var minus på kontoen sidst på måneden. Hun og hendes mand havde også opbygget gæld fra studielån og forbrugslån.

"Vi er ikke opdraget økonomisk og havde derfor taget nogle rigtig dumme beslutninger i forhold til gæld. Vi havde for eksempel ikke tænkt over, hvad det betyder, når rentesatsen er 13,5 på dit lån", fortæller hun.

 

På et tidspunkt blev jeg bare rigtig træt af, at der altid manglede penge.
Ditte Freya Sørensen

Derfor besluttede familien i fællesskab at gøre noget ved det.

"På et tidspunkt blev jeg bare rigtig træt af, at der altid manglede penge. Jeg begyndte at læse om privatøkonomi, og jeg begyndte at følge folk på sociale medier, der havde gjort noget ved deres økonomi. Jeg begyndte at snakke med andre og være åben omkring det", fortæller hun.

Den økonomiske rejse, hun begav sig ud på, har ikke bare forbedret hendes økonomi, men også skærpet hendes prioriteringer af, hvad hun vil bruge sine penge på.

100m2 til fornuftig pris

Ditte Freya Sørensen er gift og har to piger på syv og 12 år.

Hun har lige sagt sit job op for at videreuddanne sig inden for pædagogik.

Hendes mand er også studerende, men alligevel er hun ikke bange for, om de kan leve på to studieindtægter.

 

I starten tænkte vi, det ville være super, hvis vi kunne få råd til at købe et hus, men det har ændret sig undervejs, for vi har ikke lyst til at være bundet økonomisk.
Ditte Freya Sørensen

"Jeg har lært ud af, at man sagtens kan have en lille indkomst og samtidig have styr på sine penge. Man skal tænke langsigtet og lægge en plan - hvad er det, man gerne vil? ", fortæller hun.

Ditte giver gode råd på Fru Sparsom på Instagram

Sammen med sin familie bor hun i en lejlighed på 100m2 i et alment boligbyggeri i Rødovre.

"Da vi skulle til at studere, overvejede vi, om vi skulle flytte til en lejlighed, der var mindre og billigere, men da vi gik i gang med at regne på det i forhold til boligsikring og støtte til vores pigers institutioner, så kunne vi faktisk godt blive siddende. Lejligheden koster 7.000 kr. om måneden før boligsikring, men på grund af diverse tilskud, så kunne det bedre svare sig for os at blive boende", fortæller hun.

Ikke mere gæld

Når hun og hendes mand en gang bliver færdige med studierne, vil deres månedlige indtægt ændre sig markant, når de begge får arbejde. Alligevel regner de ikke med at skifte livsstil, når studietiden slutter.

 

Man skal tænke langsigtet og lægge en plan - hvad er det, man gerne vil?
Ditte Freya Sørensen

"Vi har forandret os i løbet af den her udviklingsrejse. I starten tænkte vi, det ville være super, hvis vi kunne få råd til at købe et hus, men det har ændret sig undervejs, for vi har ikke lyst til at være bundet økonomisk. Når vi er færdige med vores studier, vil vi ikke være tvunget til at finde jobs med en vis månedsløn, fordi vi igen skal betale al mulig gæld af", pointerer hun.

Ditte og Jonas

Derfor går hendes boligdrømme i dag i den modsatte retning af tidligere.

"Lige pludselig kunne vi bare se, det faktisk er perfekt at bo i almen bolig, for havde vi sat os i et hus, ville vi slet ikke haft råd til at studere. Det kan vi nu, fordi vi sidder i en almen lejlighed. Nu føler vi os pludselig privilegerede", forklarer hun.

Familien er blevet eksperter i gode madspildskøb

Livet i det almene boligbyggeri er med til at give familien den økonomiske frihed, Ditte Freya Sørensen har lært at sætte pris på.

"Indtil videre har det været en fantastisk rejse for os. Jeg kan blive helt glad inden i, når jeg tænker på, hvad vi giver vores piger af værdier. Det handler om at skabe nærvær i stedet for at fokusere på forbrugersamfundet. "

Fru Sparsom

Ditte Freya Sørensen har profilen 'Fru Sparsom' på Instagram, hvor hun fortæller om sin families hverdag og deler ud af sparetips.