Her har beboerne sparet 10.000 kroner i husleje på fem år

21. sep 2020

Her har beboerne sparet 10.000 kroner i husleje på fem år

Trods nye badeværelser og andre forbedringer er huslejen faldet hvert år de sidste fem år. For Ballerups største boligselskab har skåret ned på driften. 

Foto: Anja R. Andersen og Baldersbo

Foto: Anja R. Andersen og Baldersbo

Syv ud af ti beboere i Baldersbo har sparet næsten 10.000 kroner hver på husleje de sidste fem år.

Og de er ikke alene. Hver femte af landets 570.000 almene boliger har faktisk haft en uændret eller faldende husleje fra 2016 til 2019. Det viser Landsbyggefondens huslejestatistik

I boligerne i Ballerup vil huslejen fortsætte med at falde, lover direktøren fra boligselskabet Baldersbo:

”Vi har skåret ned på alle udgifter, og giver pengene tilbage til beboerne i form af en lavere husleje,” siger Søren B. Christiansen.

Carsten Pedersen, beboer i afdeling Hedeparken, Boligselskabet Baldersbo er glad for at have sparet de mange penge. 

“Med alle de forbedringer, vi har fået de sidste år her i området, er det vildt, at der stadig er råd til at give os en billigere husleje," siger Carsten Pedersen. 

 

Næste år regner vi med, at de fleste beboere får en husleje, der er mellem 50 og 100 kroner lavere pr. måned sammenlignet med i dag.
Søren B. Christiansen, direktør Baldersbo

Pengene er sparet ved at gøre driften af boligerne mere effektiv.

Boligselskabet har blandt andet udskiftet de gamle lamper med energivenlige modeller, og vaskerierne har fået nye tørretumblere med varmpepumpe.  

Det kan Carsten Pedersen godt lide.

"Der er tænkt effektiv drift og klima ind i det hele med robotplæneklippere, solceller til vaskeriet og energivenlig belysning overalt. Det gør mig da lidt stolt af at bo i Baldersbo,” siger han. 

Baldersbo har skiftet de dyre plæneklippere ud med selvkørende maskiner. Og de mindste boligafdelinger har givet afkald på deres helt egen vicevært.

”I gamle dage havde du din egen vicevært i afdelingen. Nu er nogle af viceværterne flyttet ud i større driftscentre, hvorfra de betjener flere afdelinger på samme tid," siger han. 

Carsten Pedersen er selv vokset op i Hedeparken. Foto: Anja R. Andersen

"Vi sparer også penge på, at de nu kan deles om maskinerne,” siger Søren B. Christiansen, direktør for Baldersbo og indskyder, at ingen vicevært er blevet fyret:

”De er alle stoppet ved naturlig afgang.”

Sådan kan du selv være med til at undgå huslejestigninger

For Carsten Pedersen er det besparelserne på gårdmændene, der har gjort størst indtryk. 

“Da jeg var barn herude, var der en gårdmand per blok. Det kan man da måske godt savne lidt. Men det giver nu alligevel god mening at lave kloge besparelser på driften. Det har jo i sidste ende givet mig en mindre husleje. Og det er da fedt,”

Lavere husleje trods nyt bad

For fem år siden fik 1.000 af boligselskabets lejemål et nyt badeværelse.

Selvom beboerne dengang kunne se frem til en højere husleje, er niveauet nu lavere end det var før renoveringen.

Viceværterne i boligselskabet Baldersbo holder til i store driftscentre, hvor de blandt andet deles om hækkeklipperen her. Det er langt billigere end at have en vicevært med sine egne maskiner i en boligafdeling med få lejemål. Foto: Baldersbo

I dag betaler beboerne 25 kroner mindre i husleje pr. kvadratmeter, når vi sammenligner med det beløb, de gav inden renoveringen.

”Vi fortsætter med at sætte huslejen ned. Næste år regner vi med, at de fleste beboere får en husleje, der er mellem 50 og 100 kroner lavere pr. måned sammenlignet med i dag,” tilføjer Søren B. Christiansen.

De fleste beboere i etagebyggeri uden elevator har fået en lavere husleje. Beboere i rækkehus er blandt de uheldige i boligselskabet Baldersbo, der ikke har fået sat huslejen ned.

Om Baldersbo

Baldersbo har mere end 3.700 lejemål i Ballerup og er kommunens største boligselskab.

De har skåret ned på udgifterne de sidste ti år, og det har gjort det muligt at give beboerne en lavere husleje.