Brian Mikkelsen: Fra boligblokken til Danmarks dyreste villakvarter

23. sep 2020

Brian Mikkelsen: Fra boligblokken til Danmarks dyreste villakvarter

Barndommen i Grantofteparken i Ballerup har givet Dansk Erhvervs topdirektør en ballast og forståelse for, at man kan leve meget forskelligt. I dag bor han i velhaverkvarter i Hellerup, men også her er der fællesskab, fastslår han og ærgrer sig over fordomme på tværs af boligformer.

Foto: Leif Tuxen

Foto: Leif Tuxen

”Det har formet hele mit liv at vokse op i et alment boligbyggeri. Her lærte jeg betydningen af fællesskab og fik en forståelse for forskellighed”.

Brian Mikkelsen, administrerende direktør i den store erhvervs- og brancheorganisation Dansk Erhverv, voksede op i det almene boligkvarter Grantoften i Ballerup. Som dreng sprang han op og ned ad trapperne til familiens treværelseslejlighed på femte sal på Baltorpvej 247.

”Hele mit liv var i den bebyggelse og det kvarter. Min familie, sandkassen, legepladsen, fodboldbanen, skolen, kammeraterne. Mine værdier og identitet er formet der i barndommen,” fortæller den 54-årige tidligere konservative minister og mangeårige folketingsmedlem.

Boligmæssigt har Brian Mikkelsen været på noget af en rejse. En dannelsesrejse, der har lært ham respekt for forskellighed, rummelighed og nødvendigheden af at tage socialt ansvar.

Lokum i gården

Da hans mor på 16 år og far på 18 år opdagede, at de ventede barn, flyttede de i en et-værelseslejlighed på Christianshavn med lokum i gården. Det var Brian Mikkelsens første hjem. Dernæst flyttede den unge familie i lejlighed i Københavns Nordvest-kvarter.

Pladsen blev for trang, da lillebroderen Kenneth kom efter et par år, og flyttebilen kørte i 1969 til det spritnye almene boligbyggeri i Ballerup.

Fra Brian Mikkelsen var 3 år til han fyldte 14 år, boede han i det almennyttige boligbyggeri Grantoften i Ballerup. Først i en treværelseslejlighed på femte sal, hvor han og lillebroderen delte værelse. Siden i et rækkehus med mere plads.

”Jeg er fra en generation, hvor børnene ikke gik i børnehave men var hjemme om dagen. Det vrimlede med børn, som vi kunne lege med, og vi lavede sjov og ballade. Det gav en fælles identitet at bo der,” siger han.

Efter nogle år på femte sal fik forældrene råd til at skifte lejligheden på Baltorpvej ud med et alment rækkehus i Grantofteparken få hundrede meter væk. Brødrene fik for første gang hver deres værelse. Skolen, Idrætsforeningen og kammeraterne var de samme.

Indtil Brian Mikkelsen fyldte 14 år var Grantoften verdens navle. Så fik forældrene råd til at købe rækkehus i Smørum. Den lille familie oplevede som mange andre at bevæge sig fra arbejderklasse til middelklasse.  

Da han læste til økonom på Københavns Universitet, boede han i lejlighed på Nørrebro.

Manglede aldrig noget som helst

I dag bor han med hustruen Eliane Wexøe-Mikkelsen i en milliondyr herskabsvilla på en eksklusiv adresse i Hellerup nord for København.

Det bedste der overhovedet kunne ske for mig, var at bo på Baltorpvej, fordi det gav mig en ballast og ret stor forståelse for, at man kan leve meget forskelligt.

”Jeg har oplevet begge verdener, og det er af det gode,” konstaterer mønsterbryderen, der blev familiens første student og første akademiker. 

Brian Mikkelsens mor gik ud af 7. klasse og faderen fik en realeksamen. Der var ikke meget at rutte med i barndommen.

Faderen arbejdede sig op og blev systemkonsulent i Kommunedata. I en periode havde moderen natarbejde på Toms fabrikken, og det betød, at hun var hjemme om dagen og serverede hjemmebagte boller og varm kakao til sønnerne og deres kammerater. 

”Hverken min bror eller følte, at vi som børn manglede noget som helst. Alle vores ferier var med camping og telt i Danmark. Det var normalen. Der var ikke nogen, der rejste og havde store, fancy biler. Jeg husker, at en af kammeraterne fik en sodastream-maskine, og så for vi op til ham og drak cola, for vi havde ikke råd til at købe sodavand”.

Fuldkommen tryghed

Hvor der var et stramt budget i familien for at betale huslejen og andre regninger, var der ingen smalle steder, når det handlede om kærlighed og opbakning hjemmefra.

 

Jeg har oplevet begge verdener, og det er af det gode.
Brian Mikkelsen

”Der var ingen bander dengang. Det var bare en fuldkommen tryghed, og jeg tror, at det er en af grundene til, at jeg er endt, hvor jeg er, og min bror er direktør i et stort amerikansk it-firma,” siger han.

Forældrene fulgte levende med i brødrenes skolegang, tog matematik-kurser for at hjælpe sønnerne med lektier, ligesom der blev læst avis og diskuteret masser af politik ved middagsbordet.

Brian Mikkelsen var kun 12 år, da han skrev sit første læserbrev og slugte historiebøger og blev politisk interesseret.

Opvæksten gav også erkendelsen af, at vi som samfund har et socialt ansvar overfor dem, der ikke kan klare sig selv. I dag fremhæver han selv, at det var grunden til, at han blev konservativ og ikke liberal.

Højt til loftet i 2900 Happiness

”Nu bor jeg i 2900 Happiness. Der er nogle andre vilkår end på Baltorpvej i Ballerup. Her er nogle andre diskussioner, og man taler om globalisering, internationalisering og en masse andre ting, men de udfordringer, som man sidder med i boligblokken, er også nogle lidt andre,” fremfører han. 

 

Jeg havde verdens kærligste forældre. Uanset om man bor i et alment boligbyggeri i Ballerup eller i villa i Gentofte er det jo det mest afgørende.
Brian Mikkelsen

En af fordelene ved at kende til livet i både boligblokken og velhaverkvarteret er, at man ikke er til fals for fordomme og stigmatiseringer om de andre, betoner Brian Mikkelsen.

Netop fordomme på tværs af forskellige boligformer ærgrer ham vildt.

”Der er også sindssyg mange fordomme om 2900 Happiness. Men her er der også overskud og en kæmpe tolerance, som mange folk ikke kender til. Akkurat som der er på Baltorpvej. Den nuance som jeg har fået med, er, at man har sin rod og interesser ud fra, hvad der er vigtigt for en, men uanset hvor man er henne, er der nogle fællesskaber, der binder folk sammen,” siger han.

I Hellerup deles man ikke om trappevask i opgangen men ifølge Brian Mikkelsen om et frisind og en tolerance, som vil forbavse mange.

 

 

Jeg husker, at en af kammeraterne fik en sodastream-maskine, og så for vi op til ham og drak cola, for vi havde ikke råd til at købe sodavand
Brian Mikkelsen
Det var bare en fuldkommen tryghed, og jeg tror, at det er en af grundene til, at jeg er endt, hvor jeg er, og min bror er direktør i et stort amerikansk it-firma.

”Det er ikke her, at man finder reaktionære og stokkonservative mennesker. Der bor faktisk mange kulturradikale. Egentligt er der meget højt til loftet i 2900 Happiness,” fastslår han. 

Forældrekærlighed det mest afgørende

Kontrasterne mellem en opvækst i et alment betonbyggeri med 1342 lejligheder og et rigmandskvarter er til at få øje på. Men Brian Mikkelsen mener, at det først og fremmest er oceaner af forældrekærlighed, der gør en god barndom:

”Jeg havde verdens kærligste forældre. Uanset om man bor i et alment boligbyggeri i Ballerup eller i villa i Gentofte er det jo det mest afgørende. Jeg erindrer ikke andet end kærlighed og tryghed. Det bedste der overhovedet kunne ske for mig, var at bo på Baltorpvej, fordi det gav mig en ballast og ret stor forståelse for, at man kan leve meget forskelligt”.

Derfor er han også glad for, at hans egne børn har været på efterskole i henholdsvis Jylland og på Fyn.

”Det var meget vigtigt for mig, at mine børn kom ud at møde andre mennesker og miljøer, så de forstår, at der er mange forskellige måder at leve på,” noterer han.

Blå bog Brian Mikkelsen

Øverst administrerende direktør for Dansk Erhverv siden 2018. Dansk Erhverv er en erhvervsorganisation og arbejdsgiverforening med 16.000 medlemsvirksomheder og 100 brancheforeninger, blandt andet BL.

Født i 1966. Vokset op i alment boligbyggeri i Ballerup.

Student fra Ballerup Gymnasium i 1986.

Landsformand for Konservativ Ungdom.

Uddannet cand.scient.pol. på Københavns Universitet i 1994.

Medlem af Folketinget for De Konservative 1994 – 2018.

Har været kulturminister, justitsminister, økonomi- og erhvervsminister og erhvervsminister.

Gift med Eliane Wexøe-Mikkelsen og bosat i Hellerup. Far til to voksne døtre.