Boligstøtte: Pensionister venter 3 år på regulering

21. sep 2020

Boligstøtte: Pensionister venter 3 år på regulering

12.000 pensionister venter stadig på at få at vide, om de skal betale boligstøtte tilbage. Det skyldes it-problemer, og ingen kan sige, hvor længe de skal vente.

Foto: Simon Jeppesen

Foto: Simon Jeppesen

Har du ventet i flere år på at få opgjort din boligstøtte? Så skyldes det sikkert, at du er pensionist, og at du blev enlig i 2017 eller 2018.

Ventetiden kan også skyldes, at du er flyttet sammen med en ny partner, eller at din ægtefælle blev pensionist i løbet af den samme periode.

Og du er ikke alene i den situation. Lige nu venter 12.000 beboere på at få at vide, om de skal betale boligstøtte tilbage.

Læs vores store guide til boligstøtte – og se taksterne – lige her.

Udbetaling Danmark regulerer normalt boligstøtten en gang om året. Herefter får du besked på, om du skal betale penge tilbage – eller om du får penge ind på kontoen.

Men er du blandt den særlige gruppe pensionister, venter du stadig på en korrekt regulering af boligstøtten.

 

I alt venter 36.000 pensionister på en korrekt pensionsopgørelse, og 12.000 af dem får boligstøtte.

Du har sikkert allerede modtaget flere breve fra Udbetaling Danmark, der fortæller dig, at de skal beregne din pension på en ny måde.

Og det påvirker også din boligstøtte, fordi Udbetaling Danmark først kan regulere boligstøtten, når din pensionsopgørelse er klar. Og det er lige præcis den, der er problemet.

Derfor skal du vente

Forklaringen er lidt teknisk og skyldes, at de berørte pensionister ikke passer ind i Udbetaling Danmarks it-system.

I 2018 traf Ankestyrelsen en afgørelse om, at loven blev fortolket forkert.

Derfor venter Udbetaling Danmark nu på, at staten og kommunerne beslutter, om de skal bruge en kvart milliard på et nyt it-system – eller om de kan finde en anden løsning.

Hvis du er blandt de uheldige, der ender med at skulle betale boligstøtte tilbage, kan du varme dig ved, at en gennemsnitlig tilbagebetaling normalt ligger på omkring 1.500 kroner. Og seks ud af ti beboere får præcis det beløb, som de har ret til, i boligstøtte.

Du behøver derfor ikke at trække på den store formue, hvis du skal betale penge tilbage.

I alt venter 36.000 pensionister på en korrekt pensionsopgørelse, og 12.000 af dem får boligstøtte.

Udbetaling Danmark beklager, at beboerne ikke kan få et klart svar på, hvor længe de skal vente på reguleringen.

Venter du på regulering af boligstøtten?

Jeg er pensionist. Har jeg fået det rigtige i boligstøtte?

Hvis du er pensionist og blev enlig i 2017 eller 2018, venter du stadig på en regulering af både din pension og din boligstøtte. Det venter også, hvis du flyttede sammen med en ny partner, eller hvis din samlever eller ægtefælle kom på pension eller førtidspension i samme periode. Alle berørte pensionister har fået post fra Udbetaling Danmark i deres e-Boks.

Har jeg fået forkert boligstøtte i tre år?

Hvis du mangler at få reguleret din boligstøtte, gælder det kun for det år, hvor ændringen skete. Fejlen drejer sig derfor kun om din årsopgørelse for det ene år.

Hvor mange penge drejer det sig om?

Det ved Udbetaling Danmark ikke endnu. Men du kan varme dig ved, at seks ud af ti beboere får præcis det beløb, som de har ret til, i boligstøtte. Skal du betale penge tilbage, lyder gennemsnittet for tilbagebetalinger normalt på 1.500 kroner, oplyser Udbetaling Danmark.

Hvad er boligstøtte?

Boligstøtte er et skattefrit tilskud til din husleje. Bor du i en lejebolig med eget køkken, kan du søge om boligstøtte. Har du børn, en lav indtægt og ingen formue i banken er der en god chance for, at du kan få boligstøtte.