Sådan undgår du fup med fibernet

22. okt 2020

Sådan undgår du fup med fibernet

Drømmen om hurtigt internet bliver alt for dyr for mange. Pas på med, hvad du skriver under på og husk at bruge fordelene ved fællesskabet.

 

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

Mange beboere bliver kontaktet af udbydere af fibernet, der tilbyder gratis oprettelse.

Det lyder tillokkende. Men der er aldrig noget, der er gratis i længden, advarer Bjarne Zetterström, der er chefkonsulent i BL-Danmarks Almene boliger.

“Jeg har set nogle af kontrakterne, og de er af en sådan art, at de burde forbydes,” forklarer Bjarne Zetterström.

Det helt grundlæggende problem er, at der i nogle kontrakter står, at udbyderne har ejerskab over de kabler, de lægger ind i ejendommen. Nogle gange i al evighed.

Så som beboere kan du så ikke skifte udbyder af fibernet, hvis de skruer op for prisen. Nogle steder oplyser udbyderen slet ikke prisen, før kablerne er langt ind.

Nogle boligforeninger oplever i øjeblikket, at udbyderne af fibernet opsiger den kollektive aftale, de har med foreningen. Og så går de direkte til hver enkelt beboer i stedet.

Det betyder, at udbyderne nemmere kan fastsætte priser og vilkår, og boligorganisationerne har mistet muligheden for at benytte sig af storkundefordele

“I bund og grund bliver lejerne overladt til Fanden selv, hvis du spørger mig. Der er jo ikke mange beboere, der er professionelle forhandlere,” lyder det fra Bjarne Zetterström.

 

“Jeg har set nogle af kontrakterne, og de er af en sådan art, at de burde forbydes.”
Chefkonsulent Bjarne Zetterström, BL - Danmarks Almene Boliger

Her er Bjarnes råd til at undgå fælderne i fibernet

1. Intet er gratis
Du skal vide, at intet er gratis. Selvom det lyder sådan. Gratis opsætning af fibernet er ikke gratis på sigt.

2. Brug fællesskabet
Kontakt din boligforening, hvis du bliver ringet op af en fibernetudbyder, der inviterer sig til møde. Brug fællesskabets rådgivning, før du lader dig overtale til en individuel aftale.

3. Vær vaks
Vær kritisk i forhold til kontrakter. Søg professionel rådgivning. For eksempel din boligforening.

Læs også: 
Forbrugerrådet Tænk har test og gode råd