Nu på DR: Bonderøven hjælper naturen tilbage i Boligselskabet Nordjylland

08. okt 2020

Nu på DR: Bonderøven hjælper naturen tilbage i Boligselskabet Nordjylland

Frank Erichsen, bedre kendt som Bonderøven på DR, har en mission. Han vil have insekterne tilbage ved at gøre naturen vild igen. Den udfordring har beboerne i Boligselskabet Nordjylland taget op i tv-programmet ”Giv os naturen tilbage”.

Foto: DR

Foto: DR

Du kender ham nok bedst fra hans landbrug på Djursland. Men i en ny række programmer vil Frank Erichsen forsøge at få Hjørring Kommunes borgere og erhverv til at invitere den vilde natur tilbage.

Frank Erichsens mål er at overbevise os alle sammen om, at uklippet græs og vilde blomster er smukt – fordi det giver liv.

”Det er jo faktisk vores nuværende havesyn, som er radikalt. Vi levner ikke plads til noget som helst. Alt skal se ordentligt og velfriseret ud, og så glemmer vi naturen, som vi i sidste ende er afhængig af,” siger Frank Erichsen.

Ændringerne laver han sammen med en række naturvejledere. Programmerne hedder ’Giv os naturen tilbage’ og kan ses på DR.

 

Vi LAVER ikke noget vildt. Vi laver PLADS til noget vildt.
Frank Erichsen, vært på tv-programmet ’Giv os naturen tilbage’.

Vi har alle et ansvar

Landets velplejede villahaver og byernes tætklippede rabatter og vejkanter har med tiden skubbet insekterne væk. Mange arter er for alvor truet. For de kan ikke længere finde mad og steder at yngle.

”Vi er forpligtet til at gøre noget, for vi er den eneste art, der kan gøre noget for andre arter. Vi kan ikke bare sidde og kigge på, at resten af naturen forsvinder. Det kan godt være, at et insekt ikke har betydning for vores egen overlevelse, men vi skal som mennesker beslutte, om det så også skal betyde, at de uddør,” siger Frank Erichsen med håb i stemmen.

I tv-programmet følger man blandt andre beboerne og viceværterne i Boligselskabet Nordjylland. Hvordan de over halvandet år går fra veltrimmede græsplæner til vildtvoksende blomsterbælter i forsøget på at hjælpe sommerfugle og insekter tilbage til naturlige levesteder.

Selvom vi er gået ind i oktober, nyder beboerne stadig godt af de vilde blomster.
Foto: Boligselskabet Nordjylland  

De almene beboere kan gøre en stor forskel

Frank Erichsen er begejstret over, at beboerne i Boligselskabet Nordjylland meldte sig til naturprojektet i Hjørring Kommune.

Men han ved også godt, at det er en svær udfordring. Den kræver forandring, både af udearealerne og i de almene beboeres hoveder.

Da tv-holdet første gang besøger boligområdet i Hjørring, bliver de mødt af græs i lange baner imellem boligblokkene. Græsplæner, hvor ikke et strå står forkert. For her bliver græsset slået næsten på klokkeslæt hver uge.

”Det eneste, der skal til for at give naturen tilbage, er, at man har plads, og det har boligselskaberne. Og de har nok også mere plads, end de rent faktisk bruger. Hvis bare boligafdelingerne giver lidt af den plads og lader græsset stå og blomsterne gro, så genskaber de levesteder for insekter og sommerfugle. Så nemt er det,” fortæller Frank Erichsen.

Men at ændre folks havesyn er ikke noget, der sker hen over natten. Det kan Torben Fisker, direktør i Boligselskabet Nordjylland, svare bekræftende til:

”Det har krævet en stor omstilling af både os i boligselskabet og af vores beboere at være ’vild med vilje’. Vi har skullet sluge et par kameler og omlægge lidt undervejs for at opnå et resultat, som vi alle kan være med til. Men beboerne er heldigvis tålmodige og ved godt, at de er med i et eksperiment,” fortæller han.

Læs også: Boligafdelinger vil have vild natur ind i boligområderne

Vær realistisk

Ifølge Frank Erichsen er det vigtigt, at man er realistisk, når man går ind i et naturprojekt som det her. For ellers kører man sur i den.

Så lav en oversigt over, hvilke områder der bliver brugt til aktiviteter. For eksempel til petanque, kroket eller som hyggekroge. Og lad så kun græsset gro vildt de steder, som ikke bliver brugt af nogen. Som han selv siger det:

”Vi LAVER ikke noget vildt. Vi laver PLADS til noget vildt. Men hav tålmodighed. Naturen kvitterer ikke samme sekund, som man starter.”

Her har boligselskabet valgt at lade noget af plænen vokse vildt med blomster og resten som græsplæne. Foto: Boligselskabet Nordjylland. 

Det gjorde den heller ikke i Boligselskabet Nordjylland. De fik i første omgang ikke smukke blomsterenge, som beboerne havde håbet på. De fik græsplæner, som lignede, at de manglede omsorg og pleje.

Boligselskabet såede derfor i foråret en masse blomsterfrø, som har blomstret hele sommeren. Og så flyttede insekter, sommerfugle og fugle ind i boligområdet – til stor glæde for beboerne.  

Læs også: Bierne og blomsterne skal ud i de almene afdelinger

"Det, at beboerne har været med på råd fra start af, har forstærket deres engagement i projektet. Og det har givet os en fælles forståelse for, hvor vigtigt det er, at vi alle giver noget tilbage til naturen," fortæller direktør Torben Fisker.

Foto: DR

Tak til beboerne

Frank Erichsen glæder sig over, at de igennem tv-programmet oplever en voksende forståelse for, hvor vigtigt det er, at vi mennesker slipper lidt af kontrollen og giver plads til naturen.

”Det har været fedt at møde så mange mennesker, som har besluttet sig for at ville det her projekt. Det er tydeligt, at har de først taget beslutningen, hopper de ud i det med stor entusiasme,” afslutter Bonderøven fra DR, Frank Erichsen.

Han har stadig et møde med beboerne til gode i Boligselskabet Nordjylland. Det er udsat på grund af corona-situationen. Men han glæder sig til at høre, hvordan det er gået med at være ’vild med vilje’, efter tv-programmet sluttede.

Vi skal udforske den danske natur

Målet med tv-programmet er, at danskerne skal genopdage og blive klogere på naturen og dyrelivet i Danmark. Det sker i samarbejde med foreninger og institutioner, der formidler den danske natur.

DR begyndte de første optagelser i april 2019 og har fulgt udviklingen af naturprojektet i Hjørring Kommune igennem halvandet år.

Følg Hjørring Kommune og Boligselskabet Nordjyllands arbejde med at få den vilde natur tilbage på DR1 og på dr.dk/tv