Morten hjælper andre: “Man bliver SÅ glad”

20. nov 2020

Morten hjælper andre: “Man bliver SÅ glad”

Alvorlig sygdom sendte Morten Mølholt på invalidepension som 18-årig. Alligevel har han bidraget hele sit liv og fundet fællesskab i frivilligt arbejde. 

Foto: Morten Mølholt lider af epilepsi, og kan ikke have et almindeligt job. Til gengæld har han gavmildt øst ud af sin arbejdskraft gennem hele livet. Foto: Charlotte Holst

Foto: Morten Mølholt lider af epilepsi, og kan ikke have et almindeligt job. Til gengæld har han gavmildt øst ud af sin arbejdskraft gennem hele livet. Foto: Charlotte Holst

"Det er mig, der har malet her. Sådan lidt spontant ikke," siger Morten og peger på den lysebrune væg i køkkenet. 

Vi er hos VOKS. En socialøkonomisk virksomhed i Hedemarken Albertslund. Meget tæt på det sted, hvor den livstidsdømte Peter Madsen for nylig blev fanget under en hektisk politiaktion, der skabte drama i det ellers rolige kvarter.

"Alle ejendommene dér måtte evakueres,"siger Morten og peger op på boligblokken.

"De spærrede det hele af. De troede jo, han havde en bombe." 

Morderen er fanget og freden har sænket sig. Denne fredag er der bare en tyst og tøvende efterårsregn og smukke gyldne farver. Ikke mindst i haven og værkstedet hos VOKS, hvor det hele spirer, gror og får nyt liv. 

En kvinde sidder og omplanter i brugte krukker, og smukke juledekorationer pryder flere af hylderne i butikken.

"Alt her er genbrug. Det er jo sådan det helst skal være ikke," siger Morten med stolthed i stemmen, mens han viser rundt.

Det grønne omplantes og får nyt liv i aflagte glas, potter og krukker, som Morten har hentet fra blandt andet COOP’s hovedkvarter i nærheden.

Hele sit 57-årige liv har Morten Mølholt faktisk givet en frivillig hånd rundt omkring. Epilepsi blokerede nemlig tidligt for, at han fik uddannelse og et almindeligt arbejde. 

 

"Flere af de kvinder, jeg kører med, er over 90 år gamle. Bare at høre deres livshistorier, det er helt fantastisk, man bliver SÅ glad,"
Morten Mølholt
Morten har aldrig fået kørekort, men det gør heller ikke noget, for det er bedre for miljøet at man cykler. Lige nu hjælper han blandt andet med at gøre kloden grønnere i den socialøkonomiske virksomhed VOKS. Foto: Charlotte Holst

Blev holdt hjemme
Allerede som 18-årig fik Morten tilkendt invalidepension, som det hed dengang. Han led af voldsom epilepsi og sygdommen kastede en skygge af bekymring over hele hans barndom, hvor han ofte var isoleret i hjemmet.

"Jeg måtte ikke gå til svømning og den slags og blev i det hele taget holdt rigtig meget hjemme af min mor, fordi hun var bange for, at jeg faldt om. Så jeg var uden for fællesskabet og var lidt af en enspænder dengang," siger Morten. 

Relationer havde han det derfor svært med som barn og i ungdomsårene.

"Jeg lærte det jo aldrig rigtigt som barn," som han siger.

Tudbrølende dame
Men det har han så gjort som voksen. For hans store engagement i frivilligt arbejde gennem livet har givet ham det, som han ikke rigtig fik som barn og ung, nemlig fællesskab.

Morten har blandt andet trænet børn - både drenge og piger – i fodbold. Han har hjulpet i AIDS Fondet, hos Blå Kors og Det Kongelige Danske Haveselskab. Og han har været besøgsven og ydet hjemmeservice hos ældre, hvor han har mødt skæbner, der har gjort indtryk.

"Jeg kan blandt andet huske en ældre dame, jeg var hos. Jeg gik ind i lejligheden, lavede kaffe og morgenmad til hende. Pludselig begyndte hun at tudbrøle og sagde: ”Jeg har ikke været på på gaden i 10 år.” Hun sad bare og røg smøger og gloede fjernsyn. Det er da en katastrofe, at folk sidder sådan i dagens Danmark," siger Morten. 

Hyggesnak 
Selv kommer Morten meget ud. Selvom han egentlig kun har en enkelt vagt om ugen hos VOKS, kigger han forbi værkstedet og butikken næsten hver dag.

"Bare til lidt hyggesnak. Jeg tror godt, de gider se mig. De smider mig da i hvert fald ikke hjem," griner han.

Han bruger også tid på at være ‘taxachauffør.’ På den bæredygtige måde. Nemlig i projektet ‘Naboskab på Hjul’, hvor han cykler beboere rundt i området på en rickshaw, primært de ældre.

Her er han også god til at hyggesnakke og få folk til at føle sig trygge. 

"Flere af de kvinder, jeg kører med, er over 90 år gamle. Bare at høre deres livshistorier, det er helt fantastisk, man bliver SÅ glad," siger Morten. 

Bedst at cykle 
Hans egen livshistorie er påvirket af epilepsien, som i dog heldigvis bliver holdt nogenlunde i ro med den rette medicin. 

"Men jeg får stadig anfald. Det har blandt andet ramt min koncentrationsevne. Der sker jo noget i bøtten, når man sådan går og falder så meget om," siger Morten. 

Men i VOKS er Morten en vigtig arbejdskraft, og i dag er det fredag. Så har han vagt og skal forbi COOP og hente flere glas, bøtter og krukker, der ellers ville være blevet smidt ud. 

VOKS’ logo er kommet på den ladcykel, Morten bruger, og vi triller roligt hen til bagsiden af COOP’s store hovedkvarter, hvor Morten fisker bugnende sække med genbrugsguld op i ladcyklen.

"Kørekort har jeg aldrig fået. Men det gør ikke noget. Jeg elsker at cykle og det er jo også det bedste for miljøet," siger Morten.

I VOKS og på rickshaw-cyklen, når han transporterer folk rundt, har han fundet sin nye frivillig-hylde af godt fællesskab og meningsfyldt arbejde.

"Hvis jeg både kan gøre mine medmennesker gladere og gøre noget, der er bæredygtigt, så er min dag reddet. Det giver mig stor tilfredshed," siger Morten.

Om VOKS

VOKS er en socialøkonomisk virksomhed, der arbejder med social værdiskabelse som den vigtigste rettesnor. VOKS er forankret i Hedemarken i Albertslund kommune, hvor der er mange personer der er ekskluderet fra arbejdsmarkedet pga. fysiske, psykiske og sociale problemer.

VOKS tilbyder en lokal og tryg træningsplatform, hvor aktivitetsparate kan prøve sig selv af og udvikle deres personlige og faglige kompetencer.

Læs mere på VOKS