Kirsten må ikke forlade Brønderslev: ”Jeg vil gøre mit til, at vaccinen kommer til at virke"

13. nov 2020

Kirsten må ikke forlade Brønderslev: ”Jeg vil gøre mit til, at vaccinen kommer til at virke"

Kirsten Christensen bor i Brønderslev Kommune i Nordjylland. Hun er vant til at hoppe i sin bil og køre derudad. Det kan hun ikke længere. For Nordjylland er lukket ned, og hun er lukket inde i sin egen kommune.

Foto: Kirsten Christensen må kun forlade sin kommune i Nordjylland, hvis det er strengt nødvendigt. Foto: Privat

Foto: Kirsten Christensen må kun forlade sin kommune i Nordjylland, hvis det er strengt nødvendigt. Foto: Privat

Hjemmet ligger i Brønderslev. Jobbet i Hjørring. Og indkøbene i Aalborg. Én køretur – tre kommuner. En helt almindelig dag for Kirsten Christensen.

Hun var derfor lidt paf, da statsminister Mette Frederiksen den 5. november lukkede store dele af Nordjylland ned på grund af smitteudbrud og en muteret virus fra nordjyske minkfarme.

280.000 nordjyder blev opfordret til ikke at krydse kommunegrænser, blive hjemme mest muligt og begrænse sit samvær med andre. En begrænsning, der også kan ramme ni kommuner på den københavnske vestegn, hvis smittetallene der bliver værre. Det sagde sundhedsministeren i denne uge.

Kirsten Christensens bil har nu stået en del mere i garage end sædvanligt i snart 10 dage.   

”Det er da træls med den her nedlukning, men vi må jo få det bedste ud af det,” kommer det roligt fra Kirsten Christensen, som bor alment i Boligselskabet Fredensbos afdeling Skovparken, lige uden for Brønderslev.

 

Til sidst var jeg ved at blive skør af al den corona-oplysning. Der var død og ødelæggelse overalt.

Corona-mink

Kirsten Christensen bor i Brønderslev Kommune. På de breddegrader ligger minkfarmene som perler på en snor.

En ny virus-variant i minkene er ifølge Statens Seruminstitut en trussel for den vaccine, der er på vej. Den virker måske ikke på de mennesker, som bliver smittet med den såkaldte cluster 5-variant.

”Det ville være frygteligt, hvis det skete. Så jeg vil gøre mit til, at vaccinen også virker på os. Derfor holder jeg mig mest muligt hjemme. Begrænser mine indkøb og ser min familie meget mindre. Jeg vil ikke risikere at smitte nogen,” siger hun meget stålfast.

Hun bebrejder ikke minkavlerne, men er meget bekymret for, at den nye virus-situation kan få alvorlige konsekvenser. Ikke bare for avlerne, men også for nordjyderne. 

Kører i mørket

Kirsten Christensen arbejder med lønsager i Forsvarsministeriets Regnskabsstyrelse i Hjørring. Altså en anden kommune end hendes egen.

To gange om ugen er hun nødt til at krydse kommunegrænsen, for en af hendes arbejdsfunktioner kræver en sikker netværks-forbindelse. Og den kan hun kun få på sin arbejdsplads.

”Så jeg kører tidligt, mens det er mørkt, og hjem igen, så hurtigt jeg kan. Så de ser mig slet ikke,” siger hun grinende, men fortsætter mere alvorligt:

”Normalt ville jeg tænke, ’klap lige hesten’, når der kommer så skrappe restriktioner. Men nu kom det altså lige lovlig tæt på. Så jeg er glad for, at jeg arbejder trygt herhjemme resten af tiden. Selvom jeg ikke har indrettet en ordentlig arbejdsplads endnu.”

Julen sig nærmer

Kirsten Christensen tager nedlukningen alvorligt og ser sine voksne børn og børnebørn meget mindre, end hun plejer. Hun passer især på sine forældre, som er godt oppe i årene. De lider af sukkersyge og forhøjet blodtryk.

”I det hele taget er mange af de ting, jeg plejer at deltage i, lukket. Så det er et stille liv lige nu. Men heldigvis bor min ene datter hjemme, så der er lidt selskab,” fortæller hun.

Højtiden er lige om hjørnet. Og trækker nedlukningen ud, så kan hun kun købe julegaver i Brønderslev by. Det bliver man ikke en populær bedstemor af, mener hun.

”Hold op, mine børnebørn bliver skuffede. Bløde pakker er det eneste, jeg kan få her i byen, og det plejer ikke at være et hit i den alder,” fortæller hun noget bekymret for årets juleindkøb.

Læs også: Det bedste ved at bo alment er, at man er tryg

De unge lider

Kirsten Christensen har sin datter på 18 år boende hjemme. Hun er ikke sendt hjem fra produktionsskolen i Dronninglund, men kan til gengæld ikke gå i byen, som 18-årige normalt ville gøre.

”Det holder lidt hårdt for de unge ikke at kunne gå ud. Alt er lukket ned her i byen, og de må ikke tage til Aalborg. Så de kan kun mødes i et fast slæng privat,” fortæller Kirsten Christensen.

For meget død og ødelæggelse

Corona har fyldt alt og været overalt, siden statsministeren holdt pressemøde den 11. marts.

”Til sidst var jeg ved at blive skør af al den corona-oplysning. Der var død og ødelæggelse overalt. Det blev simpelt hen for meget. Nu ser jeg kun nyhederne om aftenen,” fortæller Kirsten Christensen.

Hun glæder sig til at få lidt mere normale tilstande igen – og helst inden jul.

Disse nordjyske kommuner er lukket ned:

  • Vesthimmerland
  • Læsø
  • Frederikshavn
  • Hjørring
  • Brønderslev
  • Jammerbugt
  • Thisted