”At være formand har holdt mig i live”

02. nov 2020

”At være formand har holdt mig i live”

Dagny Haagensen er ikke til at slå af pinden. Derfor kan hun nu fejre sit 40-årsjubilæm som formand for afdelingsbestyrelsen i Kastruphuse på Amager. 40 år med højt humør, stærk vilje og godt naboskab.

Foto: Carsten Andersen

Foto: Carsten Andersen

”Jeg ELSKER min boligafdeling.”

Kærlighedserklæringen kommer fra Dagny Haagensen. Hun har boet 41 år i boligafdelingen Kastruphuse i Tårnby Kommune på Amager. Og hun flytter aldrig derfra, hvis man spørger hende.

Den 20. november kan hun fejre sit 40-årsjubilæum som formand for afdelingsbestyrelsen. Det jubilæum er en kæmpe bedrift i sig selv. Men at få opkaldt en tørretumbler efter sig er måske en endnu større bedrift.  

Og det er lige nøjagtigt ’Dagnys tørretumbler’, som fik Dagny Haagensen til at stille op til formandsposten, blot et år efter hun og manden var flyttet ind i den dengang spritnye boligafdeling i 1979. Hun var utilfreds med den siddende formand, for han ville ikke forstå, at børnefamilierne havde behov for mere end én tørretumbler i fællesvaskeriet.

”Så måtte jeg jo selv stille op. Selvom jeg godt vidste, at det kunne blive op ad bakke som ung og eneste kvinde i bestyrelsen. Men 40 år er det altså blevet til – og endnu har jeg aldrig haft en modkandidat. Så noget må jeg jo gøre rigtigt,” fortæller Dagny Haagensen med både stolthed og ydmyghed i stemmen.

Dagny Haagensen er altid til rådighed for beboerne, og hun får ofte ros for sit arbejde.

"De ved, jeg er her for dem. De kan ringe til mig når som helst, hvis de har brug for min hjælp. Det er jo dem, jeg er valgt for."
Dagny Haagensen, formand i Kastruphuse, Boligselskabet Tårnbyhuse

Vellidt formand

Dagny Haagensen er en populær formand blandt beboerne. Hun brænder for at kunne hjælpe andre, når noget virker håbløst. Og at se, hvordan hun er med til at udvikle deres boligafdeling til glæde for beboerne.

”De ved, jeg er her for dem. De kan ringe til mig når som helst, hvis de har brug for min hjælp. Det er jo dem, jeg er valgt for,” siger hun.

Hun får tit ros af beboerne, og flere er også bekymrede for, at hun snart går af. Men hun har lovet, at hun bliver siddende, indtil den igangværende store renovering i afdelingen er overstået. Den er nemlig trukket voldsomt ud med to konkurser undervejs i forløbet.

”Det jeg har sat i gang, vil jeg også følge til dørs,” siger hun. Hun var selv uheldig at stå uden køkken i flere måneder, fordi håndværkerfirmet gik konkurs – samme dag, som de havde revet hendes gamle køkken ned.

Selvom Dagny Haagensen altid har været til rådighed for beboerne, har hun privat været ramt af alvorlig sygdom i flere omgange. Men hun giver ikke op, bare fordi livet indimellem er hårdt. 

”At være formand har holdt mig i live. Og så er jeg født optimist. Så enkelt er det!” siger Dagny Haagensen. Hun bemærker dog, at hun kun har klaret det, fordi hendes familie har bakket hende 100 procent op igennem alle årene.

Dagny Haagensen er stolt af renoveringen af Kastruphuse. Nu med ekstra etage på nogle af blokkene. 

Damer kan sagtens være formænd

Da Dagny Haagensen blev valgt til formand tilbage i 1980, var det stadig ikke normalt at se en kvinde på den post. Det var typisk mændene, som stod ved roret for landets almene boligafdelinger. For det var jo dem, som forstod sig på teknik og bygninger. Eller hvad…..?

”På et kursus sagde en herre engang helt alvorligt til mig: ’Hvad ved sådan en lille dame om det…’,” fortæller hun, med en vis forargelse i stemmen, selvom det er mange år siden. 

”Men ved du hvad, det var faktisk fedt, for så kunne jeg bevise, at jeg vidste præcis lige så meget, som han gjorde,” fortæller hun.

Dagny Haagensen er igennem alle årene altid mødt velforberedt op til kurser og møder. Hun læser nemlig op på de emner, de skal igennem. Uanset hvor teknisk nørdet det er.

Så ja, den ’lille dame’ ved faktisk temmelig meget …

Udover at være formand i afdelingsbestyrelsen, er hun også næstformand og i dag længst siddende medlem i organisationsbestyrelsen. Så skal man vide noget om boligorganisationen, går man til Dagny. 

Det gør de også i boligselskabets administration, som Dagny Haagensen altid har haft et fantastisk samarbejde med.

Regnvandsbassinerne er omkranset af alskens sommerblomster, som beboerne stadig nyder godt af. 

Kvindebanden i Kastruphuse

Meget har ændret sig, siden Dagny Haagensen sad som ene kvinde i bestyrelsen. I dag består bestyrelsen nemlig af fem kvinder og nul mænd. Så ’herreklubben’ er omdannet til ’kvindebanden’.

”Det er jo beboerne, der bestemmer, så det har ikke været en del af en snedig plan,” siger Dagny Haagensen.

Hun er især glad for, at de yngre kvinder melder sig på banen. Hun ved af erfaring, at det godt kan lade sig gøre, både at være mor og være aktiv i sin boligafdeling.

”Jeg havde både lille barn og en teenager, da jeg blev valgt ind. Så man kan sagtens få det til at hænge sammen, selvom man har børn,” understreger hun.

Hun glemmer dog ikke engang, hvor hendes søn meget irriteret udbrød: ”Mor, behøver du at være formand også herhjemme.” Det griner hun højt af i dag, for nogle gange kunne det sikkert godt være lidt svært at høre, hvornår hun var mor, og hvornår hun var formand.

”Jeg kunne jo dårligt tillade, at min egen søn overtrådte de ordensregler, jeg selv havde været med til at lave,” griner hun.

Dagny Haagensen elsker sin nye, åbne altan.

Vi har da også begået fejl

I en afdelingsbestyrelse må man nogle gange se i øjnene, at ikke alle beslutninger er gode beslutninger.

Det måtte Dagny Haagensen og resten af bestyrelsen erkende, da de for 20 år siden gennemførte at få lavet inddækkede altaner på ejendommene i Kastruphuse. Lukkede altaner var en trend i tiden, som de gerne ville være en del af.

”Det var helt klart en fejl. Varmen er strømmet ud lige siden, fordi folk lader stuedøren stå åben. Det havde vi ikke lige forudset skulle ske,” fortæller hun, både smågrinende, men også ærgerlig.

Men man kan ikke bare lave sådan noget om, når først man har været igennem en stor renovering. Så det er først nu, 20 år efter, at altanerne er blevet åbnet op igen. Det er sket som led i det store renoveringsprojekt, som Kastruphuse går igennem i disse år.  

En renovering, som hun er stolt af at være en del af, trods forhindringerne undervejs. Det skulle have taget to år, men har taget 4 år nu.

Og næsten i mål til stor glæde for Dagny Haagensen, som i 40 år har været med til at sparke projekter i gang i Kastruphuse på Amager.

Et godt råd fra Dagny:

”Vær synlig – du er der for beboernes skyld. Vær dig selv og vær ægte. Så kommer du langt.”