Syg bolig: René fik dobbelt dosis medicin

16. mar 2020

Syg bolig: René fik dobbelt dosis medicin

René Elley Nielsen har fået dobbelt dosis astmamedicin, fordi der var skimmelsvamp i hans hjem. Hans hjem er en af de 72.000 almene boliger, der står i kø til støtte til renovering fra Landsbyggefonden.

Foto: Lars Horn og René Elley Nielsen

Foto: Lars Horn og René Elley Nielsen

René Elley Nielsen har altid haft astma – lige siden han var barn, har han ikke kunnet løbe så hurtigt som de andre og fik åndenød, når de legede tagfat.

Det har han vænnet sig til, og astmaen har ikke givet ham problemer på arbejdsmarkedet. Men den giver problemer derhjemme nu.

Alvorlige angreb af skimmelsvamp i lejligheden gør astmaen værre, så hans medicindosis har måttet sættes op til det dobbelte, og han bliver plaget af hovedpine.

Lige nu er der ingen problemer, for hans lejlighed er netop blevet sat i stand for anden gang.

”Men det er jo lappeløsninger,” siger han, og det ærgrer ham, at boligselskabet flere gange har måttet bekoste istandsættelse af hans lejlighed, fordi de grundlæggende problemer, der forårsager skimmelsvamp ikke bliver løst.

I Solvænget har renoveringsplanerne været ni år undervejs.

Væggen havde alle farver

René ved med sikkerhed, at han ikke selv er skyld i skimmelsvampen. De mange år med astma har lært ham at være omhyggelig med indeklimaet, så han lufter ud flere gange om dagen og sørger for, at temperaturen er i orden.

Renoveringer er tiltrængt hele vejen rundt.
Johnny Jensen, direktør, BoVendia

Han blev første gang opmærksom på problemet i 2016, da en ydermur føltes koldere end sædvanligt og tapetet sad løst. Han kontaktede ejendomskontoret, og beskeden var, at situationen var helt gal. Et par dage senere var udbedringen i gang. 

Ydermuren var beklædt med en tynd træplade, og det var på den, at tapetet havde løsnet sig.

”Den var helt våd, og da de fjernede den, havde væggen bagved alle farver. Nuancer af grønt og gråt og over mod orange,” siger han.

Væggen blev affugtet og repareret. Det tog cirka en måned, og hele tiden boede René Elley Nielsen i lejligheden.

”Jeg syntes, det blev pænt og godt,” siger han om reparationsarbejdet.

Men for et par måneder siden opdagede han en mørk plet oppe i et hjørne.

”Jeg tænkte, at det ikke kan være rigtigt,” fortæller han. Han prøvede at tørre det væk, men opdagede at væggen var kold og våd, så en ejendomsfunktionær kom og målte fugten i væggen.

”Det var helt galt,” forklarer han, og nu er væggen blevet repareret igen.

På Facebook

Selv om væggen nu er flot, og der er opsat en ny type isoleringsplader, skrev René et opslag på Facebook, for han er træt af besværet med to gange at have håndværkere i lejligheden, og træt af, at ejendommens penge skal bruge på lappeløsninger.

Han er også træt af, at arbejdet har efterladt en kemikalielugt i lejligheden. Han ved godt, at den ikke er farlig, men den giver ham en konstant hovedpine. Og han synes, det er urimeligt, at de penge, beboerne gennem årene selv har betalt ind til vedligeholdelse og renoveringer, er så svære at få lov at bruge, selv om det er nødvendigt.

”Jeg er selvfølgelig glad for, at min lejlighed bliver repareret hurtigt, men jeg er bekymret for, hvor længe det holder,” siger han og fortæller, at kælderrummet under ham er plaget af fugt, og at fugerne mellem de gule mursten på ydersiden af boligerne flere steder er beskadiget.

Det ved han godt, der ikke er råd til, så håber han bare, at pengene kommer, og at reparationen af hans ejendom sker hurtigt.

72.000 venter

René Elley Nielsen er ikke den eneste, der utålmodigt venter på, at penge fra Landsbyggefonden skal gøre det muligt at få renoveret deres bolig. Det gør beboere i 72.000 andre boliger også.

I Solvænget har renoveringsplanerne været ni år undervejs, og direktør Johnny Jensen forstår godt, at René er utålmodig. Det er direktør Johnny Jensen, BoVendia også.

”Renoveringer er tiltrængt hele vejen rundt,” siger han. Der er tale om en renoveringsplan til 313 millioner kroner for de 360 lejligheder, der skal renoveres, og han understreger, at der er et massivt flertal hos beboerne for at komme i gang med arbejdet.

”Og desværre er Renés lejlighed ikke med i første fase. Der er nogle, der er hårdere angrebet, end hans er, ” siger Johnny Jensen.