Sådan hjælper du din nabo gennem corona-krisen

17. mar 2020

Sådan hjælper du din nabo gennem corona-krisen

Vi skal hjælpe hinanden. Du kan være med til at passe særligt godt på ældre, syge og sårbare, der frygter smitte, hvis de går ud. 

Foto: Martin Schubert

Foto: Martin Schubert

Corona-virussen har sat Danmark på pause og lukket fællesskaber ned. I opgangene rundt omkring i landet sidder ældre og sårbare isoleret og frygter smitte, hvis de forlader boligen.

Behovet for en frivillig nabo-indsats har derfor aldrig været større.

Også Ældre Sagens underdirektør og chef for frivilligafdelingen, Lars Linderholm kalder godt naboskab ”fuldstændig afgørende lige nu.” 

"Der er et enormt behov for, at vi i højere grad holder øje med hinanden og spørger til hinanden. Der sidder mange mennesker uden pårørende tæt på, som er alene og har brug for hjælp."

Indkøb

Én ting, du kan gøre er at hjælpe dine måske svækkede medbeboere med at købe ind. 

"Find ud af om der er en ældre eller sårbar dame, mand eller ægtepar i opgangen, som har brug for indkøb. Her er det vigtigt at overholde de generelle sundhedsanbefalinger, hvis du handler for folk. Stil varerne uden for døren og brug eventuelt et par handsker, så du ikke bringer smitte videre," siger Lars Linderholm. 

Apotek

Mange har også brug for at få hentet medicin på apoteket. Her skal du huske at få enten sundhedskortet eller en fuldmagt og cpr-nummer med dig på den, du skal hente for. Få også besked om, hvad det er for en type medicin.

Betaling

Betaling kan være en udfordring, hvis man ikke rigtigt kender hinanden. Her må du aftale dig frem med folk inden, siger Lars Linderholm.

"Det er jo relativt let at klare i dag. Måske kan I lave mobilepay eller bankoverførsel, eller du kan få kontanter, når der bliver mulighed for at hæve."

Andre ting du kan tilbyde er at lufte hund eller gå ned med skrald. Husk, at der skal bindes knude på posen med skrald, inden den bliver sat udenfor døren til afhentning. 

Alle udgående aktiviteter, hvor man kommer i kontakt med andre mennesker, øger risikoen for smitte, så det er dér du skal hjælpe.

 

Som beboer kan du også blot skrive et lille brev, hvor du tilbyder din hjælp og smide det ind af brevsprækken til folk
Lars Linderholm, Ældre Sagens underdirektør og chef for frivilligafdelingen

Tryghedsopkald

Mange er bange for virussen og har behov for at tale med andre. Og når man nu ikke kan tage en kop kaffe sammen, så kan man i hvert fald bruge telefonen. 

"Det er oplagt at lave tryghedsopkald, som vi kalder det i Ældre Sagen. Det kan være, at nogle lige ringer til dem, der har behovet, hver morgen. Lav eventuelt en ringekæde. Den slags kan også skabe sammenhold og give nye kontakter, når krisen er overstået, og folk igen kan begynde at mødes."

Selskab

Ikke kun de ældste og mest svækkede føler ensomheden komme krybende nu, hvor alt er lukket ned, siger Lars Linderholm. 

"Mange mennesker får deres sociale behov dækket ved fælles arrangementer. Ældre Sagen har normalt 8.000 - 9.000 om måneden, og mange boligforeninger har jo også aktiviteter. Flere vil føle sig alene nu og i de kommende uger."

En løsning er at ‘mødes’ online, siger han.

"Det kan være via Facebook, eller Facetime. For nogle, måske især de ældste, kan det dog blive for avanceret, her vil jeg igen råde til at ‘møde hinanden’ telefonisk." 

Tag initiativ

Nogle skal sætte gang i hjælpe-aktiviteterne. Lars Linderholm opfordrer frem for alt bestyrelserne til at organisere dem. 

"Det er altid rart for alle, der gerne vil hjælpe, at nogle organiserer og igangsætter. Det kunne helt oplagt være bestyrelserne. Men som beboer kan du også blot skrive et lille brev, hvor du tilbyder din hjælp og smide det ind af brevsprækken til folk."

Planlæg en stor fest

Der kommer heldigvis en tid efter corona, og det kan være en god idé allerede nu at begynde at planlægge, siger Lars Linderholm.

"Vi vil have et ekstremt socialt behov efterfølgende. Så måske kan man allerede nu planlægge en stor fest i boligforeningen. Det vil være opmuntrende for folk at have noget at glæde sig til."