Eksperten: Sådan pudser du vinduer, når du bor højt oppe

31. mar 2020

Eksperten: Sådan pudser du vinduer, når du bor højt oppe

Pas på dig selv, når du skal polere vinduer udvendigt og bor højt oppe. Er du ældre, bør du bede om hjælp, lyder det fra danmarksmester i at pudse vinduer.

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

Det er ikke nemt at pudse vinduer, hvis du bor højt oppe. Men vinduespudser Jan Dahlerup har gode råd:

"Slå først hårdt på vindueskarmen for at være sikker på, at den ikke sidder løst. Den kan være rådden indeni. Føles den blød, skal du droppe projektet eller få hjælp fra en professionel. Sidder den helt fast, kan du gå i gang med poleringen.

Ryggen mod det åbne vindue

Mange af os har dannebrogsvinduer. Det er dem, der ligner det danske flag. Har du også det, skal du stille dig op i vindueskarmen og starte med at åbne et enkelt af de øverste vinduer.

Husk at holde fast i karmen med en tør hånd, mens du pudser de andre vinduer med den anden hånd.

Brug en skraber til at hive vandet fra det ene til det andet hjørne og fortsæt som i slalom nedad. Tør efter med en klud hver gang, du er færdig med en hel rude.

 

Du må højst have 30 procent af din krop ud ad vinduet. Nogle tager hovedet og lidt af kroppen ud, men jeg har lange arme, så jeg kan nøjes med en enkelt arm. Men jeg anbefaler, at du får hjælp til det, hvis du er ældre eller svagelig.
Jan Dahlerup, vinduespudser

Når du skal pudse de nederste vinduer, skal du sidde med ryggen til det åbne vindue. Brug den tørre hånd til at holde rigtig godt fast i den indvendige vindueskarm imens. Den anden arm bruger du til at pudse med.

Hold kroppen inden døre

Mange almene beboere bor i byggeri fra 60’erne eller 70’erne og har ofte vinduer kun med to fag – i stedet for dannebrogsvinduer i fire fag.

Du skal passe på dig selv og læne så lidt af kroppen ud ad vinduet, som muligt, hvis du har den slags vinduer.

Du må højst have 30 procent af din krop ud ad vinduet. Nogle tager hovedet og lidt af kroppen ud, men jeg har lange arme, så jeg kan nøjes med en enkelt arm.

Men jeg anbefaler, at du får hjælp til det, hvis du er ældre eller svagelig.

Billigste blanding er bedst

Køb en ordentlig skraber på 25 cm – den holder hele livet, fordi du kan udskifte gummidelen. Du skal også bruge en svamp til at vaske efter med. Mangler du penge, kan du tage et viskestykke og en klud i stedet og bruge cirkelbevægelser.

Den billigste løsning er den eneste løsning: Brug kun vand og opvaskemiddel! Jeg bruger fem liter vand og lidt mere end en halv tekop opvaskemiddel. Glid fingrene mod hinanden nede i vandet, og når vandet føles tilpas fedtet, er der nok opvaskemiddel i. Er du ryger, kan du tilføre lidt salmiak for at få nikotinen væk fra ruderne.

Puds hver fjerde måned

Du bør pudse dine vinduer cirka hver fjerde måned, hvis du bor i lejlighed.

Pudser du kun en gang om året, sidder skidtet meget mere fast, og det bliver umuligt at få al snavs af – også for en professionel.

Vælg en overskyet dag eller de sene aftentimer til at pudse vinduer i. Hvis solen varmer ruden op, fordamper vandet alt for hurtigt, og der bliver striber på ruderne.

Danmarks hurtigste vinduespudser

Jan Dahlerup har vundet DM i vinduespolering tre gange og kalder derfor sig selv for Danmarks hurtigste vinduespudser.

Han arbejder nu hos MayDay Vinduespolering, og i disse corona-tider gør han vinduerne rene på et hospital.