”Nu er der udsigt til, at vi kommer hjem”

19. maj 2020

”Nu er der udsigt til, at vi kommer hjem”

Med en boligaftale, der sætter penge af til 72.000 renoveringer af almene boliger på to år, kan Thekla Johanne Ravn og hendes familie se frem til at flytte hjem igen.

Foto: Thekla Johanne Ravn

Foto: Thekla Johanne Ravn

18,5 milliarder kroner skal bruges til på to år at afvikle hele køen af almene boliger, der i op til ti år har ventet på støtte fra Landsbyggefonden til renovering.

Det besluttede et meget bredt politisk flertal tirsdag eftermiddag. For nogle var det budskab meget mere end bare tal og endnu et pressemøde.

”Det er helt fantastisk. Vi går jo bare og drømmer om det. Vi vil så frygteligt gerne hjem i vores eget hus.”

Thekla Johanne Ravn og hendes mand og to børn har været genhuset siden 5. november 2017. Deres hus i boligafdelingen Søgården i Gladsaxe var så voldsomt angrebet af skimmelsvamp, at datteren kom på hospitalet flere gange.

Siden har de det meste af tiden boet i det væsentligt mindre nabohus. Med den nye boligaftale kan hun se en ende på genhusningen.

”Nu er der udsigt til, at vi kommer hjem,” siger Thekla Ravn.

 

Det er helt fantastisk. Vi går jo bare og drømmer om det. Vi vil så frygteligt gerne hjem i vores eget hus.

De havde godt nok fået at vide, at familien hus nu stod til at blive renoveret i 2021. Men datoen er blevet så rykket så mange gange, fordi Landsbyggefonden ikke måtte udbetale pengene nok hvert år til at hjælpe alle, der stod i kø. Selvom pengene i fonden faktisk er indbetalt af de almene lejere via huslejen.

Så til sidst var Thekla Ravn holdt op med at turde tro på det, når der kom nye datoer.  

”Jeg er før blevet alt for ked af det, når det blev udsat. Så jeg er blevet nødt til at lægge afstand til det, ” siger Thekla Ravn.


Se familiens hus helt ødelagt af skimmelsvamp

En del af den nye boligaftale er, at en stor del af renoveringerne skal være ”grønne”. Det er renoveringen Thekla Ravns afdeling allerede.

Der skal isoleres under alle gulve, og foreningen betaler samtidig selv for at få lagt nye tage på. Så det bliver meget nemmere og billigere at varme op. Og godt for klimaet.

Thekla Ravn glæder sig også til at børnene får hvert deres værelse igen, og at de får deres køkken tilbage. Familien har selv betalt for at få et bedre køkken via råderetten.

”Det er sådan et dejligt køkken. Med en ovn oppe i højden, så jeg ikke får ondt i ryggen, når jeg skal bruge den,” siger hun.

 

Den ny boligaftale

  • Der afsættes 30,2 mia. kr. fra Landsbyggefonden til renovering i den almene boligsektor i perioden 2021-2026.
  • Heraf kan 12 mia. kr. bruges allerede i år, og der afsættes 6,4 mia. kr. i 2021. De penge skal bruges til afvikling af hele ventelisten i Landsbyggefonden.

  • Aftalen betyder, at det desuden gøres fordelagtigt at energirenoveres for 6 mia. kr. i den almene boligsektor, fordi der udformes en ny grøn garanti.

  • Alt i alt vil der med aftalen kunne renoveres for 36 mia. kr. i den almene boligsektor.
  • Du kan læse hele aftalen hos Transport- og Boligministeriet