Den utrættelige corona-helt fra Gellerup: Simon arbejder ud fra hjertet

18. maj 2020

Den utrættelige corona-helt fra Gellerup: Simon arbejder ud fra hjertet

Simon El-Zeinab bruger timer på at oversætte corona-information til arabisk og hjælpe beboere med at undgå smittespredning. “Han kan lide at hjælpe andre hele tiden, og hans hjerte banker for dem, der har det svært,” siger ven og kollega om Gellerupparkens frivillig-konge.

Foto: Simon El Zeinab

Foto: Simon El Zeinab

Simon El Zeinab fra Gellerupparken er en af tidens store og vigtige frivillig-muskler. Han bruger mange af sine vågne timer på at formidle vigtig information om coronavirussen fra myndighederne til beboere, der ikke læser eller forstår nok dansk.

"Jeg har en facebookside, hvor vi er med live under pressekonferencer og formidler vigtige budskaber, der kommer fra blandt andet sundhedsmyndighederne, til arabisk," fortæller han. 

Simon El Zeinab er til daglig ansat som konfliktmægler i Aarhus Kommune og er koordinator for civilsamfund-beredskabet i Gellerup.

Ved siden af sit almindelige job bruger han så en masse timer på at hjælpe i Gellerups frivillige beredskab. Her koordinerer han indsatser og laver oplysningskampagner. Lige nu handler meget om corona og om at få den rigtige information ud hurtigt.

"Jeg oversætter ikke ord for ord, men samler de vigtigste budskaber og formidler dem, så folk kan forstå. Jeg kan jo se, at der er brug for det. Folk er desperate efter information. Det er min samfundspligt, at sørge for at beboerne her også får den viden, som andre får," siger han. 

Positive reaktioner

I Gellerupparken har det frivillige beredskab blandt andet kørt en kampagne for at få folk til at holde deres børn hjemme, da smittespredningen var på sit højeste.

"Det var en ‘bliv hjemme med dit barn’ - kampagne. Mange forældre blev nemlig selv hjemme, men sendte deres børn ud for at lege stadigvæk. Derfor lavede vi en gruppe på Whatsapp - som er et meget brugt socialt medie blandt indvandrere - og sendte information til forældrene. Vi fik mange positive tilbagemeldinger og også tip, hvis for mange mennesker var samlet ét sted. Folk tog ansvar," fortæller Simon El-Zeinab.

Til tider går han også selv ud og beder folk splitte op eller holde afstand, hvis der er for store grupper samlet. Han har mest fået positive reaktioner, siger han.

 

Hans sjæl brænder virkelig for det frivillige. Han kan lide at hjælpe andre hele tiden, og hans hjerte banker for dem, der har det svært.
Walid Zaher, der er formand for indvandrerradioen i Gellerupparken

"‘Undskyld, men vi troede ikke, vi blev flere end otte.’ Eller: ‘Vi pakker sammen lige om lidt.’ Sådan noget siger folk. Det er meget familier, der mødes. Vi er opdraget til at være sammen i storfamilier og være i tæt fysisk kontakt med hinanden, så det har været svært for nogle at holde sig tilbage," siger han.

Brænder for det frivillige

Simon El-Zeinab er en mand, der ofte strør ros ud over andre. Det fortæller en af hans nærmeste - Walid Zaher, der er formand for indvandrerradioen i Gellerupparken.

"Han er virkelig god til at rose og fortælle andre, at de gør det godt. Han ringer ofte til mig og siger: det er godt, det, du laver," siger Walid Zaher.

Han og Simon El-Zeinab har kendt hinanden, siden de kom til Danmark fra Libanon for mere end 30 år siden. De arbejder sammen i det frivillige beredskab og har flere gange rejst sammen.

"Simon er en flink og rar person. Hans sjæl brænder virkelig for det frivillige. Han kan lide at hjælpe andre hele tiden, og hans hjerte banker for dem, der har det svært. Han er rolig og meget tålmodig. Selvom du er stresset og har problemer, så bliver det hele lettere, når du sidder over for ham," siger Walid Zaher. 

Han gør det bare

En mand som Simon El-Zeinab er en afgørende ressource i et boligområde som Gellerup, mener Walid Zaher. 

"Han arbejder ud fra hjertet og er hele tiden i gang med det frivillige arbejde. Der er ikke nogen, der behøver fortælle ham, at han skal tage opgaverne. Han gør det bare og tager selv initiativ. Han er en af dem, der bygger bro, og derfor er han vigtig for samfundet," siger Walid Zaher. 

Selvom corona-indsatsen nu - med den gradvise genåbning - begynder at have en anden karakter, fortsætter Simon El-Zeinab sit frivillige oplysningsarbejde. Han får nemlig rigtig meget igen, siger han.

"Jeg mærker, hvor interesserede folk er i at hjælpe. Vi startede for eksempel en gruppe via WhatsApp, der skulle hjælpe de ældre herude med at købe ind. Der var mange, der meldte sig. Og jeg er blevet ringet op af måske 15 forskellige kommuner, der vil høre mere om, hvordan vi gør det her. Det er meget inspirerende."

Fædre, onkler, brødre

De unge i Gellerup har også taget godt imod corona-rådene. En af grundene er, at de kender dem, der går rundt og giver anvisninger, mener Simon El-Zeinab.

"Det er jo deres fædre, onkler eller brødre. Det er ikke folk, der kommer udefra."

Én person kan dog tricke større grupper af unge og betyde, at de samler sig og glemmer alt om coronavirus, fortæller han.

"Når de hører, at Rasmus Paludan er i området, så springer de afsted hjemmefra. De bliver provokeret. Som regel varer det dog bare en halv time, og så bliver det opløst igen. Rasmus Paludan har været her meget på det seneste. Vi kæmper for at folk skal blive hjemme og for at folk skal holde deres børn hjemme, men når han dukker op, er det svært. Det skaber meget uro og gør vores opgave svær," siger Simon El-Zeinab.

I smitte-frontlinjen

En rapport fra Statens Serum Institut har vist, at der er en overrepræsentation af folk med ikke-vestlig baggrund, som bliver smittet med coronavirus. Én årsag er den tætte kontakt i familierne. En anden er, at mange af beboerne i eksempelvis Gellerupparken også er de mennesker, der arbejder i frontlinjen under coronakrisen.

"Det er sosu-assistenter, sygeplejersker, lagerarbejdere, taxichauffører og folk, der arbejder på shawarmabarer. De er ikke mennesker, der kan arbejde hjemmefra, og de er taget på job, selvom de har været virkelig nervøse for det. De gør en kæmpe indsats. Det skal vi ikke glemme," siger Simon El-Zeinab.