Bedstemor hjalp Peder længe efter sin død

22. jun 2020

Bedstemor hjalp Peder længe efter sin død

Peder Grønbjergs mormor gav ham et boligbrev, da han var teenager. 30 år senere fik han hårdt brug for gaven. I dag har han en af de mest attraktive boliger i afdelingen. 

Foto: Alex Tran

Foto: Alex Tran

En opskrivning til en almen bolig kan være et rigtig godt sikkerhedsnet. Det vidste Peder Grønbjergs mormor, Karen. Derfor tog hun, en dag i slutningen af 1970’erne, sit barnebarn, der var teenager, med ned på boligkontoret for at få et boligbrev.

"Min mormor boede til leje i SAB her i Svendborg, da hun levede, og kontoret lå lige i nærheden. Da jeg var på besøg en dag, sagde hun: nu går vi lige ned og får dig skrevet op," fortæller Peder Grønbjerg.

Det er mange år siden, så han har svært ved at huske detaljerne, men siger:

"Der er ingen tvivl om, at hun har forklaret mig ordentligt, at det var så, jeg kunne få mig en lejlighed, når jeg engang fik brug for det. Det var typisk hende at gøre den slags. Mine forældre var ikke involveret, hun gjorde det bare. Hun var en god og rar mormor. Fornuftig og velmenende," siger Peder Grønbjerg.

 

Jeg slap for at stå uden tag over hovedet på grund af min mormor

Som teenager forstår man ikke helt værdien af et boligbrev. Der “har man så mange andre ting i hovedet,” som Peder siger. Men mange år senere kom han pludselig i en situation, hvor han satte pris på mormor Karens initiativ. 

Ikke hverdagskost

For ved årsskiftet 2006 - 2007 skulle Peder skilles og flytte ud af sit hus i Svendborg, og pludselig blev boligbrevet relevant at finde frem.

"Jeg havde nærmest ikke skænket det en tanke i alle de år. Fra da min mormor meldte mig ind, har jeg jo overhovedet ikke haft nogen forbindelse med dem nede på boligkontoret. Så jeg tænkte: det nummer er long gone," griner Peder. 

Selve brevet kunne han faktisk ikke finde, men på boligkontoret fik han bekræftet, at hans gamle nummer skam stadig var brugbart. 

"De smilte lidt af mig dernede. Jeg kunne godt se på dem, at det ikke lige var hverdagskost, at det ligger i så mange år," siger Peder, der fik en toværelses lejlighed på 2. sal i Skovparken. 

Det var en lettelse, at det hele gik så glat. 

"Ved sådan nogle livsbegivenheder som skilsmisse kan man jo stå lidt med håret i postkassen. Men det lå heldigvis lige til højrebenet at bruge mit nummer. Jeg slap for at stå uden tag over hovedet på grund af min mormor," siger Peder Grønbjerg. 

Skriv børnene op

I dag er han flyttet til en toværelses i stueetagen med to altaner, som hører til nogle af de mest attraktive lejligheder for enlige i Skovparken. 

Peder Grønbjerg opfordrer andre til at tænke på deres børn og børnebørn og få dem skrevet op til en almen bolig.

"Man ved jo aldrig, hvad der kan ske, så det er en rigtig god idé. Jeg kan dog høre, når jeg taler med folk om det, at det typisk er bedsteforældrene, der gør det. Mine egne forældre havde da heller ikke tænkt de tanker, så det var godt, at jeg havde sådan en fremsynet mormor."

Sådan giver du et boligbrev

Find det lokale almene boligselskab, du gerne vil skrive gavemodtageren op i.

Man skal være fyldt 15 år, før man kan blive skrevet op i et alment boligselskab. Undersøg hvordan du bestiller et gave-boligbrev hos det boligselskab. Du kan enten ringe og spørge eller læse på deres hjemmeside.

Det koster et årligt beløb at have boligbrevet og stå på ventelisten. Ofte omkring 200 kroner.  Tag stilling til, om du også vil betale beløbet de kommende år, eller om modtageren selv skal stå for det.

Du kan se her på Danmarkbolig.dk hvilke boligforeninger, der har boliger hvor.