82-årige Hanne har valgt: TV skal ikke være mit liv

22. jun 2020

82-årige Hanne har valgt: TV skal ikke være mit liv

For 16 år siden flyttede Hanne Heilmann fra stort hus til almen lejlighed. Hun valgte TV'et fra og fællesskabet til, og er i dag 'super-frivillig'. 

Foto: Charlotte Holst

Foto: Charlotte Holst

”Jeg siger hej til alle. Også til dem jeg ikke kender.”

Hanne Heilmann sidder i sommersolen uden for beboerhuset i Nivåhøj - en af boligforeningen VIBO’s største afdelinger. Hun hilser til højre og venstre. På unge, børn, ældre, hunde, folk med tørklæder, folk uden. Bare folk. Alle skal have et ’hej.’

”Jeg er fuldstændig ligeglad, om folk er brune, hvide, tykke, tynde eller har et ben. Det er den måde, folk er på, der betyder noget, og jeg elsker at tale med alle,” siger Hanne, der flyttede fra et stort hus i Hundested til Nivåhøj afdeling 103 for 16 år siden.

”Det har jeg aldrig fortrudt. Jeg er glad for at bo her.”

Tætpakket frivillig-kalender

Man kan kalde 82-årige Hanne Heilmann en super-frivillig. Når hun fortæller om alle sine gøremål, får man næsten åndenød.

”Da jeg blev pensioneret som 72-årig, tænkte jeg: Skal tv nu være mit liv? Så begyndte jeg at rydde op i alt, som man nok gør. Jeg kørte en masse tøj til Blå Kors genbrugsbutikken i Humlebæk, hvor jeg fortalte, at jeg lige var pensioneret. Så blev jeg fast frivillig der en gang om ugen.”

 

Min mand ved, at jeg savner min mor i Syrien. Så han sagde: ’Hanne kan være din mor her i Danmark.’
Gulbarin Ahmad

Genbrugsbutikken udgør dog kun en meget lille del af Hannes aktiviteter: 

- Samtaleven for nytilkomne flygtninge. 
- Lektiehjælper og vejleder for unge. 
- Tidligere støttelærer i børnehaveklassen i den lokale skole.
- Bestyrelsesmedlem i boligforeningen.
- Medlem af styregruppen for den boligsociale helhedsplan Nivå Nu.

Nå ja, og så besøger hun en tidligere overbo på plejehjemmet hver uge og dyrker i det hele taget hjælpsomhed, sin cocker spaniel og sin familie. 

”Jeg har tre børn, otte børnebørn og tre oldebørn. Men dem har jeg jo ikke set i lang tid på grund af coronaen. Tænk nu hvis de smittede mig, og de var skyld i, at jeg døde,” griner hun og tilføjer mere alvorligt:

”Nej, jeg synes, det er rigtig godt, de passer på.”

Hanne har ingen mand, men ”har haft adskillige i løbet af livet,” som hun siger.

Hyret som samtaleven

Hanne Heilmanns engagement og energiniveau blev hurtigt spottet af folkene fra den boligsociale helhedsplan ‘Nivå Nu,’ og de spurgte hende om, hun ikke ville være samtaleven for nytilkomne flygtninge. 

”Jeg elsker at møde alle slags mennesker, og fra mange kulturer, så det ville jeg selvfølgelig gerne,” siger Hanne, der har arbejdet som folkeskolelærer det meste af sit liv. Meget af tiden på Grønland, hvor hun boede gennem 30 år.

Som samtaleven træner man hverdagssprog, og det var sådan Hanne mødte Gulbarin Ahmad, der er kurder fra Syrien.

Gulbarin har inviteret os hjem. Så vi begiver os fra den solbeskinnede plet foran beboerhuset og op i familien Ahmads 4-værelses lejlighed, der ligger i afdeling 101.

Hanne Heilmann med Gulbarin Ahmad og lille Ivan.

"Hanne kan være din mor"

Gulbarin tager storsmilende imod med sin 10 måneder gamle søn Ivan, der lige er begyndt i vuggestue. Datteren Perin på tre år er i børnehave. Ivan kan allerede gå. Med modige babyskridt stolprer han rundt og er adskillige gange ved at feje fadet med søde kager og kiks på gulvet. 

”Er han ikke dygtig,” siger Hanne og fjoller med drengen, der griner stort og blotter to tænder i undermunden. 

Gulbarin, der kom til Danmark i maj 2016, fortæller, hvad samværet med Hanne betyder for hende.

”Hanne er et bibliotek af viden om hele verden. Hun er god til at forklare om det danske samfund. Det er godt for mig,” siger Gulbarin, der taler et korrekt dansk, men lavt og forsigtigt. 

”Ha ha, det er fordi jeg er så gammel. Jeg har meget erfaring. Men jeg spørger jo også Gulbarin om mange ting: Syrien, religion og alt det, jeg synes, er spændende,” siger Hanne.

Ved at gå i spåner

Den pensionerede folkeskolelærer roser Gulbarin for hendes danskkundskaber. Men hun og Gulbarin er blevet langt mere end samtalevenner, fortæller Gulbarin. 

”Min mand ved, at jeg savner min mor i Syrien. Så han sagde: ’Hanne kan være din mor her i Danmark.’ Når du møder et menneske hver uge, så bliver det nemmere og nemmere. Vi kan tale om børn, uddannelse, religion og alting.”

Lærer og bedstemor

Familien Ahmad flygtede fra Syrien, fordi Gulbarins mand nægtede at skulle kæmpe mod sit eget folk i Assads hær. I dag arbejder han som frisør i Espergærde Centret.

Gulbarin vil fortsætte den uddannelse til civilingeniør, som hun var startet på i Syrien. Men det kræver et meget godt dansk, og sprogkurser hun skal bestå, før hun kan komme på DTU. Der er det godt at have Hanne som støtte.

”Jeg kan altid ringe til hende, når jeg har brug for hjælp. Hun er en god lærer og en god bedstemor,” siger Gulbarin. 

For Hanne er det berigende at blive tæt knyttet til den syriske familie, der inviterer hende med til fødselsdage, Ramadan og andre vigtige begivenheder. De viser meget omsorg, fortæller Hanne.

”Gulbarins mand er så sød. Hvis jeg er her om aftenen, vil han altid følge mig hjem, fordi han tror, jeg er bange for de unge mennesker, der render rundt her,” griner hun og tilføjer:

”Jeg tror altså ikke, at de slår på gamle damer, og jeg er ikke bange for noget. Jeg siger bare hej til dem.”