16 ideer til en gratis sommerferie i Danmark

18. jun 2020

16 ideer til en gratis sommerferie i Danmark

Sov i shelter, se på kunst i det fri og gå på skattejagt i skoven. Her er den ultimative guide til en gratis sommerferie.

Vil du kun se oplysninger tæt på dig? - Vi har samlet det hele i et kort nederst på siden.

Kom tæt på vilde dyr

Tag vandreskoene på og kikkerten om halsen. Mere end 2000 vilde hjorte kan du spotte i Dyrehaven, der ligger 20 minutter nord fra København med tog.

Gribskov har den største samling af vilde dyr, og her finder du mere end 1000 dådyr.

Også vest for Storebælt bugner det med gratis muligheder for at spotte dyr: Nørreskoven i Vejle og Haderslev Dyrehave er magiske på en sommerdag. Og den legendariske Vildmarksdag i Thy byder også på gratis oplevelser.

Hemmelige ruter til fods

Find de skjulte vandrestier, der snor sig vej gennem landskaber, som du normalt ikke kan komme ind i. På Spor i Landskabet kan du downloade rutekort til både korte og lange ture i naturen, og sporene spreder sig over hele landet.

Har du læsebrillen på, kan du også hente små foldere med historisk viden samme sted.

Op på den gamle jernhest

Helt gratis er det at springe op på cyklen og tage på opdagelse på landets mange cykelstier. Find dine ruter og grej på Cyklistforbundets hjemmeside, og brug dette smarte kort til at finde rundt.

App’en Bike & Stay kan du bruge til at koble dine cykelruter op på vandrehjem og campingpladser. Og vil du opleve byer, bjerge og bakkede landskaber, strækker den smukke Østkystruten (N5) sig fra Skagen til Sønderborg.

Ud i mudderet med cyklen. Foto: Colourbox

Ræs på MTB i skoven

Foretrækker du fuld fart fremad på din mountainbike, finder du her en oversigt over de bedste ruter gennem Danmarks skove.

Vores læser Irene Nielsen anbefaler, at du opsøger de mange mountainbikespor i Grenå Skov, og giver også ideer til resten af din tur: ”Man kan gå en tur til skovsøen. Der er store hedeområder og masser af strand, her findes naturlegepladser.”

Overnat i det fri – også på vandet

Vil du vågne op til fuglekvidder, kan du søge ly for natten i et shelter – uanset hvor i landet, du befinder dig. Det koster max 30 kr. pr. mand, men husk at booke hjemmefra.

Vælg for eksempel Silkeborg – ”det er himmerige på jord,” skriver vores læser Bitten, der anbefaler, at du kombinerer det med en kanotur.

Du kan også slå et telt op i en skov og lave mad over bål. Find listen over statsskove med fri teltning lige her. Og er du vild med vand, kan du gå til køjs i et flydende shelter.

 

Tusind tak til alle brugerne af Beboerbladet, der bidrog til artiklen med gode idéer

Tag på skattejagt med telefonen

Med app’en O-Track på telefonen, kan du gå på jagt efter poster i Danmarks skove. ”Det er udfordringer til både hjerne og ben,” fortæller vores læser Louise.

Vil du bruge 49 kr. om måneden, kan du komme med i verdens største fællesskab for skattejægere. Gå på jagt efter skatte, som andre deltagere har lagt rundt omkring i naturen, med app’en Geocaching. Find den her og læs mere her. Det er for voksne og større børn.


Find de seks kæmpetrolde på den Københavnske Vestegn. Foto: Thomas Dambo

På troldejagt i naturen

Foretrækker I at lade telefonen blive hjemme, kan I gå på jagt efter 6 kæmpe trolde i træ, der er spredt ud over den Københavnske Vestegn. Print et skattekort til ungerne lige her.

Trolde finder I også i Røverknolden Naturlegeplads i Nordjylland, hvor I kan gå på opdagelse på en sansesti med kæmpe svampe og trolde med røde næser. I kan printe et spørgeskema, før I tager på jagt.

Og i Nordsjælland finder I Troldeskoven, der med sine store krogede grene er Danmarks ældste fyrreskov

Landets bedste legeparker

I Fredericia ligger Madsby Legepark. Her kan de små køre mooncar, spille minigolf, klappe dyr og meget mere – helt gratis. Bagefter kan I gå i skoven eller fiske fra havnen, anbefaler vores læser Liisbet.

I hovedstaden kan I gratis besøge Fælledparken og dens kæmpe skaterpark, soppebassin, petanquebaner, fodboldbaner og legepladser.

Lolland-Falster kan I gå på opdagelse i legeparken Labyrint, hvor en familiebillet for fire personer koster 220 kroner.

Rudolph Tegners Statuepark, Dronningmølle. Foto: Katrine Nadia Jørgensen

Gratis kunst under åben himmel – på Sjælland

Midt i den nordsjællandske hede tårner 14 bronzestatuer sig op i landskabet. Rudolph Tegners Statuepark er gratis og ligger kun en halv times gang fra Dronningmølle Station i Nordsjælland.

Bagefter kan du tage toget sydpå og stå af i Holte, hvor der venter et eventyr i Barokhaven ved Gl. Holtegård, der snor sig som en labyrint.

Gratis kunst under åben himmel – i Jylland

Befinder du dig på de jyske breddegrader, kan du besøge Mennesket ved havet, en kæmpe skulptur, der kigger ud over havet ved Esbjerg.

Bagefter bør du unde dig selv en tur til Deep Forest Art Land – en magisk skov fuld af kunst – med plads til både små og store fødder i Herning.

I Nordjylland finder du Bunkermuseum Hanstholm, hvor børnene helt gratis kan lære om krig og kanoner. For en flad tyver kan I bumle gennem bunkerne i et minetog. En voksenbillet koster 90 kroner.

Våndtårnet på Dronningens Bastion, Nyborg. Foto: VisitNyborg, Carlo Pedersen

Gratis kunst under åben himmel – på Fyn

Fyn gemmer på flere gratis udendørs kunstoplevelser, og du kan finde det fulde overblik lige her.

Download app’en Historiejagt Fyn og gå på jagt efter de fynske skatte med både børn og bedstemor i hånden.

Og begynder det at regne, kan I tage til Nyborg, hvor et fredet vandtårn byder på gratis kunstudstillinger hele sommeren, og de østfynske museer inviterer til gratis rundvisninger.

CopenHill med fantastisk udsigt. Foto: Copenhill

Den bedste udsigtspost - i København

Det er gratis at bestige Amager Bakke – Copenhill – der er verdens mest energieffektive forbrændingsanlæg. Der er både trapper, stisystemer og elevator. Fra bakkens 85 meter høje top kan I nyde udsigten over Øresund og holde picnic i landskabet.

Har I penge på lommen, kan I slutte af med at stå på ski ned ad bakken.

De bedste udsigtsposter - i resten af landet

Et af landets stejleste trapper finder du ved Møns Klint. Klarer du stigningen på 128 meter, kan du gå om bord i den flotte udsigt over det vilde kridtlandskab.

Også Nordsjælland gemmer på stejle stigninger. Lad børnene rulle ned ad bakkerne i Heatherhill ved Rågeleje og slut af med en dukkert.

Kommer I til Bornholm, kan I ganske gratis besøge slotsruinen Hammershus, der giver en storslået udsigt over solskinsøen.

Københavns største badestrand

Dyk, surf eller prøv en kajak. Amager Strandpark har det hele, og du kan tage metroen direkte derud. Helt gratis er det at bruge parkour-træningsbanerne, spille beachvolley og strandfodbold, og du kan også tage en knap fem kilometer lang tur på rulleskøjter langs sandstranden. Vil du gøre en god gerning for miljøet, kan du tage en tur i en GreenKayak, hvis du til gengæld samler skrald fra vandet.

Solnedgang ved Sejerøbugten. Foto: Colourbox

Bedste badestrande på Sjælland

Langs den Københavnske Vestegn finder du en syv kilometer lang sandstrand, der gemmer på gode muligheder for at finde en uforstyrret plads i klitterne. Tag S-toget eller nyd den knap 14 kilometer lange cykeltur dertil.

Skal du nordpå, anbefaler vi de smukke strande, der strækker sig fra Øresund til Sejerø-bugten. Det er ikke tilfældigt, at strækningen bliver kaldt for Den Danske Riviera.

Bedste badestrande vest for Storebælt

Spring i havet. ”Det kan modvirke depression og andre dårligdomme,” skriver Margith Sandvig Jørgensen, der anbefaler havet omkring Haderslev. Hun springer selv i vandet ved Hejsager,  Årøsund og Kelstrup, som er særligt børnevenlig.

En anden læser anbefaler Løkken, Blokhus og Friluften i Aalborg. Strandene ved Lillebælt byder også på mange magiske timer for store og små fødder. Find det fulde overblik lige her.

Find oplevelser tæt på dig - Se det hele på kortet:

TAK FOR AT DELE JERES OPLEVELSER!

Tak for alle jeres gode tip til en billig ferie i Danmark.

Har du en særlig oplevelse, som mangler på vores danmarkskort, kan du tippe os på mail redaktion@bl.dk eller byde ind i tråden på Facebook lige her

FÅ OPLEVELSER KOSTER PENGE

Vi har taget et par oplevelser med, som koster (lidt) penge. Vi nævner det alle de steder, hvor du skal punge ud for at deltage. De steder, hvor intet andet er nævnt, er oplevelserne gratis.