Slip for naboens røg: 5 gode råd

20. feb 2020

Slip for naboens røg: 5 gode råd

Kan du lugte røg hver gang, naboen tænder en cigaret? Her er fem gode råd til dig, der kæmper med naborøg.

 

Foto: Colourbox/Anders Bergh

Foto: Colourbox/Anders Bergh

Fem gode råd mod naborøg fra Nadja Lynge Lyng, civilingeniør og specialist i indeklima på Teknologisk Institut.

1) Kom sprækkerne til livs

Køb en tube fugemasse i dit lokale byggemarked og gå boligen igennem for sprækker og huller. Brug en lommelygte. Det er en god ide at tjekke gulvbrædder, paneler og vand- og varmerør. Hvis du er heldig, kan en god gang fugemasse fjerne naboens røg. Har du gamle utætte stikkontakter, kan der også sive lugt ind fra naboen den vej. Tal med viceværten om problemet.

 

2) Luft ud

Du ved det sikkert allerede – men det er vigtigt at lufte ud hver dag. Anbefalingen lyder på gennemtræk tre gange om dagen – i fem til ti minutter ad gangen. Gør det til en vane at åbne vinduerne om morgenen, eftermiddagen og inden du går i seng. Har du mekanisk udluftning i badet eller køkkenet, bør du holde ventilerne i vinduerne åbne. Ellers får du naboens luft ind frem for frisk luft.

 

3) Gør rent hver uge

Ligger der lag af støv på dine reoler, kan de også indeholde nikotin, og andre former for kemi, fra naboens cigaretrøg. Støv optager kemi fra luften. Derfor er det en god ide at gøre grundigt rent hver uge. Brug rengøringsprodukter med Svanemærket – det lille runde, grønne logo med striber. Astma-Allergi-mærket sikrer også produkter uden skadelig kemi.

 

Bor du i en ældre lejlighed, kan underboens røg også sive op igennem gulvbrædderne

4) Læg linoleum på gulvet

Bor du i en ældre lejlighed, kan underboens røg også sive op igennem gulvbrædderne. Her kan det være svært at løse problemet kun med fugemasse. I stedet kan du overveje at lægge et linoleumsunderlag i det rum, hvor røgen er værst. Det giver sikkert mest mening i dit køkken. Du kender måske underlaget fra skoler og daginstitutioner, og du kan købe det i byggemarkedet.

5) En luftrenser fjerner røgen

Lugter din bolig stadig af røg, selvom du har fuget alle sprækker, luftet ud og gjort rent? Så kan du overveje at bruge penge på en luftrenser. Den findes i flere størrelser og prisklasser, men du skal vælge en model med HEPA-filter og aktivt kul, hvis den skal virke ordentligt.

En luftrenser, der passer til størrelsen på din bolig, kan fjerne halvdelen af de skadelige partikler fra naborøg, viser en undersøgelse fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi). Det siger Alireza Afshari, professor ved Aalborg Universitet.

Bor du i en boligafdeling med fælles ventilationsanlæg, bør du undersøge, om problemet med naboens røg stammer derfra. Spørg dine naboer, om de har samme gener, og gå til afdelingsbestyrelsen, hvis problemet fortsætter.

Ekspert: Naborøg er ikke dit ansvar

Du kan lufte ud, gøre rent og fuge dine utætte sprækker. ”Men det er ikke dit ansvar at få naboens røg ud af dit hjem,” understreger civilingeniør Nadja Lynge Lyng, der er specialist i indeklima på Teknologisk Institut. Hvis du har store problemer med naborøg, opfordrer hun derfor til, at du kontakter først vicevært, senere afdelingsbestyrelse og så boligselskab for at se, om de kan hjælpe med at løse problemet.

Det er også muligt at betale Teknologisk Institut for at komme ud og undersøge din røgplagede bolig. De kan finde ud af, hvor røgen kommer fra og hjælpe med at løse problemet.

Flest danskere bor røgfrit

Fire ud af fem danskere bor i et røgfrit hjem, og stadig flere rygere vælger at gå udenfor, når de skal tænde en cigaret. I 2010 røg hver tredje ryger udenfor hjemmet, mens det i 2018 var halvdelen af rygerne.

Passiv rygning kan give lungekræft, slagtilfælde, hjerte- og luftvejssygdomme. Selv kortvarig udsættelse for tobaksrøg kan skade kroppen.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse