Til beboere: Sådan får du indflydelse på renoveringen i dit boligområde

25. aug 2020

Til beboere: Sådan får du indflydelse på renoveringen i dit boligområde

Bor du i en af de 72.000 almene boliger, som skal renoveres, kan du være med til at sætte dit præg på, hvordan den endelige projektplan skal se ud – og blive en god beboer-ambassadør i dit boligområde.

Foto: Holger Svend Anderson

Foto: Holger Svend Anderson

En renovering af et boligområde med måske flere hundrede boliger er meget omfattende og involverer mange parter.

Det er boligselskabet, der gennemfører renoveringsprojektet. Men som beboer kan du få indflydelse på planlægningen.

Hele processen kan tage flere år, og der kommer det bedste resultat ud af det, hvis alle arbejder sammen.

Læs her, hvad du kan gøre som beboer:

Engager dig tidligt i projektet

Ønsker du at få indflydelse på renoveringen af din bolig eller jeres fællesarealer, er det vigtigt, at du er med helt fra starten.

Læs også: Sådan kan du tjekke, hvornår renoveringen går i gang hos dig

Så snart du får besked om, om dit boligselskab planlægger en renoveringssag, så tag med, hvis boligselskabet inviterer til afdelings- og infomøder.

 

Der findes ingen dumme spørgsmål! Det er helt naturligt at være bekymret, når man skal igennem så gennemgribende et forløb, som en boligrenovering er!

 

Følg med i al den information, som boligselskabet sender ud. Hvis du har forslag eller indsigelser til projektet – så sig det så tidligt som muligt i forløbet til din beboerrepræsentant eller boligselskabet.

Er projektplanen først godkendt, og arbejdet sat i gang, er det svært at lave om på.

Boligselskabet laver ofte udvalg, der tager sig at bestemte områder indenfor renoveringen. Hvis du har en særlig interesse i projektet og kan bidrage med god viden og erfaring, kan du måske blive medlem af et af udvalgene.  

Læs også: Undgå at huslejen stiger. Få en renoveringsplan

Tag ja-hatten på

Selvom du er glad for din bolig, som den er, og måske ikke lige nu og her kan se behovet for renovering, så tag ja-hatten på.

Dit boligselskab er forpligtet til at fremtidssikre boligerne. De skal blive ved med at kunne leje boligerne ud. Også den dag, du og dine naboer er flyttet derfra.

Derfor er det nødvendigt, at de holder bygningerne og udearealerne ved lige.

Behovet for at renovere en ejendom er baseret på grundige undersøgelser lavet af boligselskabet og Landsbyggefonden.

Ved større projekter kan der hurtigt gå et par år, fra planlægningen starter, til selve renoveringsarbejdet går i gang.

Spørg ind til, hvad det indebærer for dig, så du er forberedt på, hvad er kommer til at ske.

Kom med dine ideer

Har du ideer til forbedringer i din bolig eller afdelingens udearealer, så kom med dem tidligt i planlægningsfasen. Alle har ret til at byde ind med forslag til forbedringer.

Uanset hvad det grundlæggende projekt går ud på, er det altid relevant at drøfte, om det kan betale sig at lave andre arbejder, når nu håndværkerne er i gang.

Er projektet for eksempel udskiftning af tage og facader, kunne det måske vise sig at være en god idé samtidig at skifte til energirigtige vinduer eller sætte altaner på facaderne.

Læs også: Spørgsmål & svar om renoveringer og huslejestigninger

Skal udearealerne have en større omgang, kunne det måske være smart også at udskifte hoveddørene til opgangene eller lave mere tidssvarende vaskerier, mens arbejdet er i gang.

Mulighederne er mange – men det er økonomien i boligorganisationen selvfølgelig ikke. Huslejestigningen for den enkelte beboer skal holdes mest muligt nede. Så det er nødvendigt at prioritere, hvad der er vigtigst.

Men det ændrer ikke på, at det er værd at komme med alle de forslag, du har. 

Stil spørgsmål og del dine bekymringer

Der findes ingen dumme spørgsmål! Det er helt naturligt at være bekymret, når man skal igennem så gennemgribende et forløb, som en boligrenovering er!

Det ikke er sjovt at bo på en byggeplads! Håndværkere, der går ind og ud af boligerne – og ovenikøbet laver en masse støj. Usikkerheden om, hvordan din bolig ser ud bagefter. Og hvor meget stiger huslejen?

Læs også: 5 myter om husleje i almene boliger

Mange ting er der svar på i informationsmaterialet fra boligselskabet. Men har du flere spørgsmål, så find ud af, hvem du kan kontakte, så du kan få svar. Det kan din beboerrepræsentant fra afdelingsbestyrelsen hjælpe dig med.

Den generelle information vedrørende byggefasen, og hvornår arbejdet går i gang i dit område eller lejlighed, finder du i det materiale, som boligselskabet sender ud. På den måde undgår du at blive kedeligt overrasket, når en håndværker pludselig ringer på din dør.

Læs også: Hvad er en almen bolig

Tidslinje

Planlægning: Boligselskab, projektleder, byggerådgiver og afdelingsbestyrelse udarbejder en projektplan, som danner grundlag for renoveringen.

Afstemning: Afdelingsbestyrelsen indstiller planen for projektet til afstemning hos beboerne og til godkendelse hos boligorganisationen og kommunen.

Byggefase: Bygge- og anlægsarbejdet går i gang, og håndværkerne bliver synlige i området.

Aflevering: Det færdige byggeri gennemgås for fejl- og mangler.

Ansvarsområder

Boligorganisation: Formel bygherre, som har det juridiske og økonomiske ansvar for byggesagen.

Afdelingsbestyrelse: Repræsenterer beboerne og deres interesser under hele projektet. Sammen med administrationen anbefaler og indstiller de den endelige projektplan til godkendelse af beboerne på afdelingsmødet.

Byggerådgiver: Leverer og gennemfører byggesagen til den aftale økonomi, kvalitet og tid.