Spar penge og undgå madspild med din mobil: Selina Juuls bedste tips

27. aug 2020

Spar penge og undgå madspild med din mobil: Selina Juuls bedste tips

Hver fjerde enlige forælder bruger apps til at bekæmpe madspild, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Læs her, hvordan du bruger de grønne apps til at spare penge.

Foto: Privat

Foto: Privat

”De grønne apps er både gode og dårlige. Du kan spare mange penge, men du risikerer også at få for meget mad, fordærvet mad eller mad, du bare ikke har brug for,” konkluderer Selina Juul, bestyrelsesformand i organisationen Stop Spild Af Mad.

Derfor skal du tænke dig godt om, før du klikker tilbud efter tilbud igennem på apps mod madspild.

Og du skal se dem som et supplement til din daglige husholdning – ikke som en erstatning, understreger eksperten.

Køb lykkeposer til hele opgangen
En ”lykkepose” med overraskelser fra den lokale bager eller butik kan du købe i flere af de grønne apps.

Du får en pose fyldt med overskudsvarer, som ellers ville ryge i skraldespanden ved lukketid. Problemet er, at det nemt ender i din egen spand i stedet.

”Du ved aldrig, hvad du får. Og er du mor med et eller to børn, er det svært at nå til bunds i en stor pose med brød fra bageren, før det bliver for gammelt,” siger Selina Juul.

"Vil du spare penge ved hjælp af apps, kræver det, at du er fleksibel. Er du typen, der plejer at lave madplan for hele ugen, skal du ændre på dine vaner."
Selina Juul, bestyrelsesformand i organisationen Stop Spild Af Mad

Har du heller ingen stor fryser, kan det også være svært at opbevare store mængder kød fra supermarkedet.

Derfor foreslår hun, at du slår dig sammen med naboerne og deler lykkeposen.

I kan for eksempel oprette en lukket Facebookgruppe, hvor I aftaler næste indkøb, eller du kan samle penge ind ved dørene.

Luksus eller ligetil mad?
Too Good To Go var den første app med overskudsmad, som vi her i landet kunne downloade til vores telefoner.

Her kan du både finde lykkeposer og udvalgte varer hos dit lokale supermarked eller en restaurant i nærheden af dit hjem. Udvalget hos restauranterne er dog mere sparsomt lige nu, da flere af dem kæmper efter corona.

Your Local tilbyder stort set det samme – men priserne kan være mere pebrede, fordi har flere delikatesser. For eksempel kan du købe økovarer fra Irma, bagværk fra Meyers Deli og frokost fra Torvehallerne i København.

Skal du have kage med til moster Odas fødselsdag eller handle ind til jul og nytår, kan det være en god ide at holde øje med Your Local.

Netto har også lavet en grøn app. I Mad Skal Spises kan du både købe overskudsmad – og selv lægge billeder op af varer, der nærmer sig sidste udløbsdato.

Madplan eller grøn app?
Vil du spare penge ved hjælp af apps, kræver det, at du er fleksibel. Er du typen, der plejer at lave madplan for hele ugen, skal du ændre på dine vaner, forklarer Selina Juul:

”De grønne apps kræver en kortere planlægning, og du kan ikke leve af mad derfra syv dage om ugen. De skal ses som et supplement,” siger hun og foreslår, at du laver en madplan for to-tre dage ad gangen og lader det stå åbent, hvilken form for kød, du for eksempel skal bruge til de forskellige retter.

På den måde kan du slå til, når der så er tilbud på kød eller fisk i din app. Når du supplerer dine app-køb med ture til det lokale supermarked, bør du altid starte ved den hylde, hvor varer, der snart udløber ligger.

Brug dine rester
Hvert år smider vi 260.000 ton mad ud hjemme i vores køkkener, viser tal fra Miljøstyrelsen.

Derfor er det en god ide at skrive ”rester” ind i madplanen mindst en gang om ugen.

Hver anden måned kan du holde ”Spis fryseren-uge,” foreslår Selina Juul og anbefaler, at du også jævnligt går dine skabe igennem.

App’en For Resten er en grøn app, der giver ideer til, hvordan du kan bruge alle dine madrester.

App’en er gratis og blandt andet udviklet af Stop Spild Af Mad.

Her taster du ind, hvad dit køleskab rummer, og app’en vil foreslå opskrifter til dig. Du kan også læse om, hvordan du bedst opbevarer dine madvarer, og hvornår dine madvarer egentlig er for gamle.

Lader du dig friste?
Bliver du lokket af tilbud og køber alt for meget, når du bruger de grønne apps?

Så kan det være, du i stedet skal købe måltidskasser online, for eksempel hos Nemlig.com. ”Med måltidskasserne kan du skære ned på impulskøbene.

"Mange mennesker bliver fristet af tilbud – både fysisk i butikkerne og i forskellige apps,” siger Selina Juul.

FAKTA

Hver fjerde enlige forælder har brugt en app mod madspild. Og blandt forældrepar med børn er det hver sjette, der har brugt en grøn app. Læs nyheden fra Danmarks Statistik lige her.

En familie med to voksne og to børn kan spare 7.200 kroner om året, hvis de undgår madspild, viser en undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer.

STOP SPILD AF MAD
Selina Juul er bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad, der er en frivillig organisation, der siden 2008 har kæmpet for at mindske madspild. Hun har også flere bestyrelsesposter, herunder i Regeringens tænketank ONE\THIRD, der skal bekæmpe madspild.