Mundbind: Den billigste løsning

20. aug 2020

Mundbind: Den billigste løsning

Fra lørdag den 22. august skal du have mundbind på, når du kører med tog og bus. Kravet gælder på alle tider af døgnet og i hele landet. Find den billigste løsning for dig her.

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

ENGANGSMUNDBIND:

3 kroner for godkendte mundbind

De blå engangs-mundbind, der minder om sterile hospitalsgange, er stadig dem, der har den bedst dokumenterede virkning. Lige nu kan du få dem i alle Coops butikker for tre kroner stykket, og de fylder hylderne op med nye hver eneste dag, så der er ingen grund til at hamstre. Gå efter dem, der er ”CE-mærket”. Det betyder, at du kan ånde i dem, og at få partikler trænger igennem stoffet.

Type I holder 95 procent af alle partikler ude, mens type II holder 98 procent ude. Men ifølge Sundhedsstyrelsen kan du sagtens nøjes med type I – også selvom du er i særlig risiko for at blive syg.

Der er også mulighed for at få helt gratis mundbind, hvis du får eksempelvis kontanthjælp eller integrationsydelse. Du skal henvende dig til din kommune. Læs mere om det her hos DR

Går du op i design, kan du overveje at bruge et stof-mundbind i stedet for den klassiske blå variant. Virkningen er dog mere svingende, så du skal være opmærksom på at vælge et mundbind i tætvævet stof, gerne bomuld, og altid i tre lag. Sådan lyder det i Sundhedsstyrelsens anbefalinger

 

Bruger du stofmundbind, så vask dem altid ved 60 grader og sørg for at gemme dine brugte mundbind i en lukket pose, indtil de ryger i vaskemaskinen.

Hvis du er i risikogruppe – eller under mistanke for coronavirus - bør du dog vælge et CE-mærket engangs-mundbind frem for et mundbind i stof, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

STOFMUND-BIND:

Sy det selv

Har du en symaskine, kan du nemt sy dit eget mundbind i tre lag. Det kræver blot et tykt stykke stof, elastik og ståltråd på 1 mm, som skal bruges til næseklemme. Du kan købe det hele hos din lokale stof- eller hobbybutik. Men start med at gå i gemmerne derhjemme. Måske har du en bunke tøj, som du er vokset ud af eller et ekstra tykt sengesæt, som du kan bruge. Læg mærke til, om stoffet er nogenlunde åndbart, før du giver dig i kast med maskinen.

Uanset hvor stor din næse er, kan du printe en skabelon til lige præcis dit ansigt her. En gruppe forskere fra Syddansk Universitet står bag masken, der består af to lag og en åbning til et tredje lag stof, som du kan skifte oftere. Her viser de, hvordan du får syet en maske, der beskytter dig bedst muligt.

 

Skift maske så tit som undertøj

Forskerne fra SDU anbefaler, at du som minimum skifter din stofmaske, som du skifter undertøj – altså en gang om dagen. Det samme gør Sundhedsstyrelsen, der også anbefaler, at du vasker din maske hver gang, den bliver beskidt eller fugtig. Vask den altid ved 60 grader og sørg for at gemme dine brugte mundbind i en lukket pose, indtil de ryger i vaskemaskinen.

Køb andres kreative masker

Er dine evner ved en symaskine til at overse, kan du gå på opdagelse på etsy.com, hvor private kreative sjæle sælger stofmasker til en god pris. Søg efter ”face mask” og gå efter de masker, der er lavet i tre lag – i hvert fald hvis du vil følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Vælger du en maske i to lag, er din beskyttelse lidt ringere. Gå også efter masker i stof, der kan tåle 60 grader i vaskemaskinen og husk at vaske din maske hver dag.

Hvordan ofte skal du skifte mundbind?

Engangs-mundbind: 

Dit mundbind er personligt, og du kan have det på i op til fire timer. Skift det før, hvis det bliver beskidt eller fugtigt. Smid det ud efter brug. 

Stof-mundbind:  

Du skal vaske dit mundbind mindst en gang om dagen – eller når det er beskidt eller fugtigt. Når du har brugt det, kan du have det i en lukket plastikpose, indtil det skal vaskes.

Sådan tager du mundbind på

Du kan finde Sundhedsstyrelsens video her, hvor direktør Søren Brostrøm viser, hvordan du bruger mundbind.