Får 250 kroner til fællesmiddag med nabo

12. aug 2020

Får 250 kroner til fællesmiddag med nabo

Boligkontoret Århus giver gavekort til fællesspisning til beboere, som kunne tænke sig at lære deres naboer lidt bedre at kende.

Foto: Boligkontoret Århus giver gavekort til fællesspisning til beboere, som kunne tænke sig at lære deres naboer lidt bedre at kende.

Foto: Boligkontoret Århus giver gavekort til fællesspisning til beboere, som kunne tænke sig at lære deres naboer lidt bedre at kende.

En beboer i Lindholmparken i det såkaldte Vandtårnsområde i det nordlige Aarhus ville gerne lære sine naboer bedre at kende. Han var lige flyttet ind i en ny lejlighed i boligområdet, og havde endnu ikke fundet anledning til at tale med sine naboer. Men en dag i juni-måned fandt han pludselig en sådan anledning i sin postkasse.

”VI SPISER SAMMEN I VANDTÅRNSOMRÅDET,” lød overskriften på en flyer. Nedenfor stod det forklaret, at boligselskabet ville give et gavekort på 250 kroner til en middag mellem naboer. Beboeren kontaktede sin nabo, som han tidligere havde hilst på i opgangen.

Naboen var med på idéen, og de kontaktede boligselskabet Boligkontoret Århus, som gladeligt gav dem 250 kroner til mad.

Sådan beskriver sundheds- og trivselsmedarbejder i Boligkontoret Århus Jonas Krogh Nørdam det forudgående forløb til en af de fællesmiddage, som boligselskabets nye spis-sammen-initiativ har været med til at stable på benene.

Ville bringe folk sammen igen

Baggrunden for initiativet var, at Boligkontoret Århus i en anden sammenhæng havde fået foræret en samling gavekort. Dem ville de gerne bruge på en måde, som kom boligselskabets beboere til gode, og efter en omgang idéudvikling fandt de på at bruge gavekortene til at fremme fællesskabet mellem beboerne.

”Her i corona-tiden har det været rigtig svært at bringe folk sammen på samme måde som før, men da samfundet så begyndte at åbne en lille smule op igen, talte vi om, hvordan vi igen kunne give beboerne nogle gode oplevelser sammen. Og derfor fandt vi på at bruge de her gavekort, som vi havde fået doneret i en anden sammenhæng,” siger Jonas Krogh Nørdam.

 

”I forhold til nogle tidligere fællesspisninger, vi har arrangeret, så tror jeg, at idéen med gavekort kan være med til at give beboerne et større ejerskab over arrangementerne."
Sundheds- og trivselsmedarbejder i Boligkontoret Århus Jonas Krogh Nørdam.
”Her i corona-tiden har det været rigtig svært at bringe folk sammen på samme måde som før, men da samfundet så begyndte at åbne en lille smule op igen, talte vi om, hvordan vi igen kunne give beboerne nogle gode oplevelser sammen."

I et andet tilfælde blev to 250-kroners gavekort givet til en samlet opgang i Reginehøj, som er et af de tre boligområder i Vandtårnsområdet.

I midten af juli arrangerede ni beboere således et udendørs fællesspisningsarrangement. Beboerne medbragte selv kød og drikkevarer, mens gavekortene blev brugt på grøntsager, grillkul, brød og andet tilbehør.

”Den her opgang skiller sig ud fra de andre i området ved, at der kun bor enkeltpersoner i lejlighederne. Så i corona-dagene havde de hjulpet hinanden med indkøb og andre praktiske gøremål, og på den måde havde de paradoksalt nok faktisk skabt mere fællesskab end normalt. Og det var ligesom afslutningen på den tid, som de gerne ville markere med fællesspisningen,” fortæller Jonas Krogh Nørdam.

Det er beboernes ansvar

Spis-sammen initiativet er en lille del af en større helhedsplan for boligområderne Frydenlund og Vandtårnsområdet, som løber fra 2018 til 2022, og som er støttet af Landsbyggefonden.

Et af målene med helhedsplanen er at gøre boligområderne mere ”socialt bæredygtige”, og det er lige netop det mål, som fællesspisningerne skal hjælpe med at opnå.

”I forhold til nogle tidligere fællesspisninger, vi har arrangeret, så tror jeg, at idéen med gavekort kan være med til at give beboerne et større ejerskab over arrangementerne. De får set, at det var hyggeligt og nemt at arrangere, og at det i grunden var noget, de snildt kunne gøre igen. På den måde kan man håbe, at det kan skabe noget vedvarende,” siger Jonas Krogh Nørdam.

I første omgang blev det kun til de to middage i Lindholmparken og på Reginehøj. Hos Boligkontoret Århus har man endnu ikke diskuteret, om man vil lave lignende initiativer i fremtiden. Men står det til Jonas Krogh Nørdam, kan det i hvert fald sagtens komme tale.

”Ja, det er jo en relativt nem måde at facilitere nogle fællesskaber, som ikke nødvendigvis er skabt i en kunstig kontekst. De små, overskuelige fællesskaber kræver mindre at vedligeholde, og til forskel for fællesspisninger for hele afdelinger kan de arrangeres uden en koordinator. Så det kan helt sikkert godt være, at vi kommer til at gøre mere af den slags fremover,” siger han.