Ekspert: 5 tips til max plads i en lille lejlighed

19. aug 2020

Ekspert: 5 tips til max plads i en lille lejlighed

Beboerbladet har spurgt indretningsdesigner Nancy Gerber, kendt fra DR programmet '80 dage til sommerhus', om hendes fem bedste indretningsråd til det lille hjem.

Foto: Privat

Foto: Privat

Mange mennesker bor småt. Især unge og studerende begynder deres liv hjemmefra i små værelser eller etværelses lejligheder på 20m2 eller mindre.

Beboerbladet har spurgt indretningsdesigner Nancy Gerber, kendt fra DR programmet '80 dage til sommerhus', om hendes fem bedste indretningsråd til det lille hjem.

1. Brug multifunktionelle løsninger

Når man ikke har mere plads, skal ting og møbler have dobbeltfunktioner.

Det vil sige, at sofaen f.eks. også kan blive til en seng, eller at siddepladsen i garderoben indeholder en hylde nedenunder til sko.

Skrivebordet kan være integreres i reolen. Du behøver ikke kunne bygge det selv, man kan købe sig til det.

Når folk flytter hjemmefra, har de tit ting med fra barndomsværelset, men det er sjældent optimalt, fordi man der har haft ting i andre rum også.

Derfor er det nødvendigt at gå ud og investere i møbler, der passer perfekt til det lille hjem, og som rummer dobbeltfunktionerne. Steder som Ikea, Jysk og My Home har gode på bud på den slags møbler, og de er billige på prisen.

2. Opbevaring, opbevaring, opbevaring

Ejendomsmæglerne siger beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed. I det lille hjem handler alt om opbevaring, opbevaring, opbevaring.

Det er vigtigt, at du udnytter hele højden på dine vægge, dvs. at du køber en reol eller et skab, der går fra gulv til loft, ellers ender du med at have en topplade, du ikke kan bruge til noget, eller hvor du bare smider ting op og så roder det visuelt.

I dag findes der mange gode løsninger. I Ikea har de kassetterne, der lige kan være under en seng, hvor der kan være en ekstra dyne i eller vintertøj, når du skifter din garderobe ud, for du kan ikke få plads til det hele. Sørg for at have kasser, der kan hjælpe dig til at strukturere din opbevaring.

Udnyt højden i garderoben. Nogle vil gerne hænge én garderobestang op, men det kan være, du også skal have en nedenunder, hvor du hænger tasker op, så det hele skal ikke være det samme sted.

Sørg for at have en bestemt plads til alle dine ting, så de ikke ligger og flyder fremme. En lille lejlighed bliver hurtigt rodet til.

 

Du må ikke sætte gardinstangen op inde i vinduesrammen, det tager noget af lyset.

3. Indret med fleksible møbler

Hvis du får gæster på besøg, skal du hurtigt kunne rykke om, så der bliver plads til flere.

Hvis dit spisebord også er dit skrivebord, så må rummet gerne indrettes, så du hurtigt kan vende det, sætte plader i eller rykke flere stole hen. Dit bord må ikke være et betonbord, der er svært at flytte.

Møblerne skal hurtigt kunne rykkes rundt, så køb lette møbler og gerne møbler, der kan klappes sammen, skilles ad eller stables.

Sæt en krog på væggen og hæng et par klapstole op, så du har ekstra stole, når du får gæster.

Det kan være træls at se på krog på væggen, men sæt den højt og gør det til en installation, mal dem i en fed farve eller giv en feltfarve bagved, så det nærmere ligner et maleri end to stole på en krog. Hvis man arbejder med det bevidst på den måde, bliver det et statement.

4. Et lyst rum ser større ud

Sørg for at få mest muligt lys ind i rummet.

Dine gardiner skal gå fra gulv til loft, det får det til at virke som om, der er højt til loftet.

Gardinerne skal kunne trækkes helt ud til siden, så der kommer mest muligt lys ind. Du må ikke sætte gardinstangen op inde i vinduesrammen, det tager noget af lyset.

Mal også rummet i lyse farver med enkelte farveklatter, f.eks. de farvestrålende stole på væggen, for så fokuserer man på dem i stedet for rummets generelle størrelse.

Farveklatterne er med til at gøre det personligt. Du kan også male en farvet stribe på 30-40 cm fra gulv til loft, hvor du hænger dine billeder. Så trækker du opmærksomheden hen på det, du gerne vil vise, i stedet for det, du ikke vil vise.

Man kan også lave farvefelter og på den måde lave rum-i-rummet. Hold dig til lyse farver, f.eks. pastelfarver.

5. Hvis det roder, så er dit hjem ikke indrettet godt nok

Folk, der bor på få m2, skal være gode til at smide ud og sortere. Og hvis man ikke er god til det, må man lære at strukturere opbevaringen, så du har bestemte ting i bestemte kasser.

Hvis det hele tiden roder, er det fordi, du ikke har fået lavet de rigtige opbevaringsløsninger til dine behov.