Vivi og Anne Marie er blevet ringe-venner: ”Jeg glæder mig sådan til at hilse rigtigt på hende”

29. apr 2020

Vivi og Anne Marie er blevet ringe-venner: ”Jeg glæder mig sådan til at hilse rigtigt på hende”

Coronakrisen skaber nye relationer. Vivi og Anne Marie er blevet gode venner over telefonen. De er begge gode til at snakke, og så snart de får lov, vil de mødes og tale videre. 

Foto: Charlotte Holst

Foto: Charlotte Holst

"Anne Marie og jeg vi klikkede bare med det samme, det gjorde vi virkelig. Hun fortalte, at hendes mor stammer fra Herning. Der er jeg født, og så kørte det ellers bare med snakken."

85-årige Vivi Thaysen fra Frederiksberg fik en flyvende start med sin ringe-ven Anne Marie Stilling Andersen.

Vivi Thaysen er en af de mange danskere, der har fået et nyt bekendtskab via Ældre Sagens initiativ ‘ringe-venner.’ Det går helt enkelt ud på, at man kobler to danskere, der gerne vil bryde isolationen under coronakrisen gennem telefonsamtaler.

Vivi Thaysen blev sat sammen med Anne Marie Stilling Andersen, der havde meldt sig som frivillig ringe-ven. Det viste sig at være et godt match.

"Vi taler jo næsten i munden på hinanden, og det er sådan nogle hyggelige snakke. Det giver gode oplevelser. Vi taler om, hvad vi har set i tv, hvad vi mener om corona-krisen og dit, dut og dat. Vi taler også om kultur: teater, bøger, ja og om de mange ting, vi har oplevet i vores liv," siger Vivi.

Tung bagage

Anne Marie Stilling Andersen er 72 år. Hun har egentlig mennesker nok at tale med i hverdagen. Hun har to børn og fire børnebørn, ses med veninder, har kontakt med gamle klassekammerater og arbejder i en genbrugsbutik.

Alligevel havde hun lyst til også at melde sig som frivillig hos Ældre Sagen. Hun får nemlig altid gode oplevelser, når hun er sammen med - og åben over for - andre mennesker, siger hun.

"Da coronakrisen startede, kontaktede jeg flere af mine gamle venner, som jeg ikke havde talt med længe, og oplevede glæden hos dem. Jeg er et udadvendt menneske. Når jeg kører i bus, sætter jeg mig altid ved siden af de ældre og taler med dem, hvis de har lyst. Mange bliver virkelig glade for det," siger Anne Marie, der bor til leje i en almen bolig hos Vibo på Østerbro i København.

 

Desværre er vi jo nu alle spærret inde, men når vi bliver lukket ud igen, så jeg forestiller mig, at vi skal mødes i biffen en eftermiddag, få et halvt stykke mad og sidde og sludre på en bænk. Det glæder jeg mig til.
Anne Marie Stilling Andersen

Der er aldrig stille i telefonen, når Anne Marie og Vivi taler sammen cirka hver anden dag. De har begge meget på hjerte, og der er nok at øse af.

For Vivis vedkommende et 85-år langt liv, der begyndte med en hård barndom i Sønderjylland under 2. verdenskrig. Hendes far blev dræbt, lige før krigen sluttede, og senere mistede hun sin søster til leukæmi. En tung bagage. Men Vivis liv har også været fyldt med rigdom i form af et godt arbejde til hun var 69 år, en god familie, varme og nære bekendtskaber, rejser, højskoleophold og i dag en aktiv alderdom på Frederiksberg.  Hun bor til leje privat, og har boet det samme sted i 50 år.

"Jeg har det virkelig godt. Jeg bor på 3. sal og er meget mobil. Jeg går ikke med stok eller noget og kan godt lide at foretage mig ting," siger Vivi.

Ramt af polio

Den positive tilgang til livet er noget af det, der giver Anne Marie energi og lyst til flere samtaler med Vivi, fortæller hun.

"Vivi lyder altid glad og humørfyldt. Jeg nyder virkelig, at hun altid er så positiv. Og så er det en sjov følelse, at man synes, man kender en, som man jo faktisk aldrig har mødt," siger Anne Marie. 

Anne Marie Stilling Andersen er en af de danskere, der tidligt i livet oplevede en anden epidemi - nemlig polioepidemien. Hun blev ramt som helt lille og var isoleret fra sin familie i lange perioder, fordi hun skulle behandles. Polioen satte sig varige spor både psykisk og fysisk. I dag går hun med stok og - til de længere ture - rollator. Hun føler, at både hun og Vivi har nogle ar fra deres tidlige barndom til fælles. 

"Vi har tidligt mødt ensomheden og haft ting at slås med som små. Vi har også begge to stort behov for relationer, måske er det derfor, vi taler så godt sammen."

Begge kvinder har også børnebørn, som er adopteret. Anne Maries søn har to drenge, som hun var med til at hente i Columbia, mens Vivis søn har adopteret en pige fra Indien. 

"Vi har meget til fælles," siger Anne Marie.

Handler om oplevelser

Nogle danskere bruger Ældre Sagens initiativ for at få en større grad af tryghed. Det er ikke tilfældet for Vivi. Hun føler sig allerede tryg. 

"Jeg har to sønner, et barnebarn og tre dejlige oldebørn og de bor tæt på, så jeg mangler ikke familie. Men jeg kan jo virkelig godt lide at tale med folk, og så var det, at min søn foreslog Ældre Sagens ringevenner."

For hende handler det om de oplevelser, hun får, når hun møder nye mennesker. Anne Marie kommer hun til at holde fast i, tror hun.

"Jamen kemien er så god, jeg glæder mig sådan til at kunne hilse rigtigt på hende. Vi bor jo ikke langt fra hinanden. Jeg tror, vi kan udvikle et rart venskab. Jeg har altid haft så mange venner og en stor bekendtskabskreds, men jeg har desværre mistet mange, og der er kun to veninder tilbage."

Anne Marie vil gerne invitere Vivi til en kop kaffe på hendes solrige terrasse på Østerbro, og også gerne mødes ude i byen et sted. Den er Vivi med på:

"Desværre er vi jo nu alle spærret inde, men når vi bliver lukket ud igen, så jeg forestiller mig, at vi skal mødes i biffen en eftermiddag, få et halvt stykke mad og sidde og sludre på en bænk. Det glæder jeg mig til."

Få en god snak

Under coronakrisen oplever mange at blive isoleret derhjemme. Familie og venner kan ikke længere komme på besøg. Men behovet for samvær er der stadig.

Du kan få eller blive telefonven gennem Ældretelefonen. Læs mere her hos Ældre Sagen.

Røde Kors har et lignende tilbud i hovedstadsområdet. Læs mere her