Ven, nabo eller søster – sådan hjælper du psykisk sårbare

27. apr 2020

Ven, nabo eller søster – sådan hjælper du psykisk sårbare

Coronakrisen presser mange psykisk. Lyt tålmodigt og spørg, om du kan hjælpe. Men tilkald professionelle, hvis din nabo råber eller banker på vandrørene, lyder rådet fra Psykiatrifonden.

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

Flere kæmper med angst og ensomhed på grund af corona. Det viser nye tal fra Psykiatrifonden, hvor hver fjerde samtale har handlet om corona, siden landet lukkede ned. Samlet set har rådgiverne taget imod en tredjedel flere opkald end normalt.

”Vi oplever alle bekymringer i denne tid, og det er helt normalt. Men fylder bekymringerne så meget, at man isolerer sig eller ikke kan tage sig sammen til at bade og handle, er der brug for hjælp,” siger Liza Johnson, leder af Psykiatrifondens rådgivning. Og nogle gange kræver det blot, at du lytter, hvis du vil hjælpe din ven, nabo eller søster ud af de triste tanker.

Sådan hjælper du venner og familie

Har du venner eller familiemedlemmer, der virker triste og isolerede, kan du starte med at lytte – uden at komme med løsninger. Derefter kan du spørge ind til, om de har brug for hjælp til indkøb, rengøring eller børnepasning. Du kan også tilbyde samtaler over telefonen, video-opkald eller en gåtur på afstand.

”Gåture hjælper, fordi det afleder triste tanker. Det hjælper også at læse bøger, høre musik og at slukke for nyhedsstrømmen,” siger Liza Johnson. Men er tankerne tunge, kan det kræve professionel hjælp.

”Du kan sagtens sige: Jeg er faktisk rigtig bekymret for dig. Kan jeg hjælpe dig?” tilføjer hun og understreger, at du ikke skal være bange for at trænge dig på. Men får du et nej, skal du respektere det. Men husk at vende tilbage med dit spørgsmål – kærligt og bestemt – med jævne mellemrum.

Faresignaler – Tag med til lægen

Er der faresignaler, der får dine alarmklokker til at ringe, skal du huske, at du hverken er læge, psykiater eller psykolog. Det er altid den praktiserende læge, der skal henvise videre, og du kan sagtens spørge, om du skal tage med til lægen.

 

Nogle psykisk syge får det dårligere, fordi de mister strukturen i hverdagen på grund af corona. Kontaktpersonen fra kommunen kommer ikke længere, og adgangen til psykologer og andre behandlingstilbud er væk.
Liza Johnson, Psykiatrifonden

”Fylder de triste tanker det hele – eller trækker personen sig fra det, der normalt giver livskvalitet, er det et faresignal,” siger Liza Johnson. For nogle vil det være nemmere at tale anonymt om deres problemer. Der er flere gratis telefonnumre, du kan ringe på, hvis du som syg eller pårørende vil tale om, hvordan du tackler psykisk sygdom:

Ring til Psykiatrifonden på 39 25 25 25

Ring til AngstTelefonen på 70 27 13 20

Ring til DepressionsLinien på 33 12 47 74

Ring til Bedre Psykiatri på 71 74 34 91

Sådan hjælper du din nabo

Har du en nabo, der er trist og indelukket, skal du gå mere varsomt til værks. Måske skal du lytte i længere tid, før du tilbyder din hjælp. Det kan også være en god ide at skrive et brev, hvor du fortæller om din bekymring. Du kan spørge, om du kan hjælpe med indkøb, rengøring eller andet, der kan gøre hverdagen nemmere. Har din nabo det psykisk dårligt, kan det være svært at åbne døren for at snakke med dig.

Siger din nabo nej tak til hjælpen, må du respektere det. Men du kan gå til din ejendomsfunktionær – viceværten eller varmemesteren – og spørge, om de kender noget til din nabos situation – og om de kan hjælpe i stedet. En del ansatte i de almene boligafdelinger har været på kursus i at håndtere psykisk sygdom hos beboerne, fortæller Liza Johnson fra Psykiatrifonden.

Sådan gør du, hvis din nabo er aggressiv

Måske banker din nabo på vandrørene, måske råber han, eller du undrer dig over, at der lugter ude på opgangen, når du går forbi hans lejlighed. I den situation skal du selvfølgelig hverken banke på eller efterlade et brev i postkassen.

”Du kan ikke gå i dialog med en nabo, der virker stærkt isoleret, helt ude af sig selv eller dybt depressiv. Aggressive naboer, der banker på vandrørene, skal du også holde dig fra,” siger Liza Johnson og anbefaler, at du i stedet kontakter professionelle.

Hvornår ringer du 112 og 1813?

Er situationen akut, fordi din nabo er til fare for sig selv eller andre, skal du ringe 112.

”Hvis din nabo er selvmordstruet og ligefrem står med pillerne i hånden, er der ingen tvivl om, at han skal hentes med det samme,” siger Liza Johnson.

Hvis situationen er akut, men ikke drejer sig om ”liv og død,” skal du ringe til akuttelefonen på 1813. De ved, hvilken hjælp din nabo har brug for. Du kan også kontakte den nærmeste  psykiatriske akutmodtagelse, hvis din nabo har brug for øjeblikkelig hjælp til for eksempel at håndtere selvmordstanker, voldsom angst eller svær depression. Men det kræver, at du kan få din nabo med ud ad døren og hen til skadestuen.

Du kan også kontakte kommunen

Kommunen har pligt til at hjælpe – uanset om din nabo allerede har en sag hos dem. Hvis du er meget bekymret, og det ikke er muligt at hjælpe på anden måde, kan det være en god ide at kontakte din kommune og spørge efter psykiatrienheden. Du skal lave det, der hedder en bekymringshenvendelse og fortælle i overskrifter, hvad det drejer sig om. Så tager kommunens boligrådgivere eller støttekontaktpersoner (SKP’er) sig af det. Og er der børn i lejligheden, som lider nød, bør du lave en underretning.

”Nogle psykisk syge får det dårligere, fordi de mister strukturen i hverdagen på grund af corona. Kontaktpersonen fra kommunen kommer ikke længere, og adgangen til psykologer og andre behandlingstilbud er væk,” slutter Liza Johnson.

Psykisk sygdom – Sådan hjælper du

  1. Lyt – frem for at komme med løsninger
  2. Vis, at du er der – hjælp med rengøring, madlavning eller børnepasning
  3. Spørg til det svære
  4. Hold igen med gode råd
  5. Kend dine begrænsninger – Søg professionel hjælp, du er ikke behandler

Læs hele guiden fra Psykiatrifonden lige her.