Theklas familie har været genhuset i to år

14. apr 2020

Theklas familie har været genhuset i to år

Thekla Ravn og hendes familie har været genhuset i over to år. Deres hjem i Gladsaxe er fyldt med skimmel, og venter på renovering. 

Foto: Holger Svend Anderson

Foto: Holger Svend Anderson

I julen 2017 blev Da Thekla Johanne Ravn og hendes mand og tre børn tvunget til at flytte ud af deres hus i boligafdelingen Søgården i Gladsaxe. Men de anede ikke, at de stadig to år efter skulle være genhuset. 

Sundhedsskadelig skimmelsvamp i deres gamle hus gjorde datteren syg med astma og lungebetændelse.

”Siden vi flyttede ud af huset har vores datter kun haft lungebetændelse tre gange, før havde hun det en gang om måneden og var indlagt rigtig tit. Så fandt vi ud af, at der var skimmel under alle gulvene i vores hjem. De andre beboere skal jo være med til at betale for vores genhusning. Det er en dyr omgang for alle, at det bare får lov til at stå. Måske går de i gang om et år,” siger Thekla Ravn, mens hun viser rundt i sit hjem som er ødelagt af skimmel.

Familiens hus er en almen bolig, og renoveringen skal laves med støtte fra Landsbyggefonden. Landsbyggefonden er de almene beboeres "fælles friværdi" - en del af deres husleje går dertil. 

Læs mere om almene boliger her

Sagen ligger hos Landsbyggefonden, og vi håber, de snart kan gå i gang med at renovere.
Thekla Johanne Ravn

Landsbyggefonden har penge nok til renoveringerne. Men det er en politisk beslutning, hvor mange penge fonden må udbetale. 

Der en kø af 453 renoveringssager med godt 72.000 boliger fordelt over hele landet.

Samlet set er der afsat 18,4 mia. kr. i Landsbyggefonden til projekterne, som vil kunne give tusinder af arbejdspladser til de mange fyringstruede i byggebranchen, hvis de bliver sat i gang.

Det er der et politisk flertal, der gerne vil. Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Konservative har meldt, at de er klar til at frigive pengene nu.

Ventetid

Huset i Søgården i Gladsaxe står fortsat på listen og det koster både penge til genhusning, men er også ødelæggende for familielivet. For huset de er genhuset i, er for lille. 

”Det gør mig utroligt ked af det, det er jo her vi betaler husleje for. Men jeg har ikke glæde af dem. Sagen ligger hos Landsbyggefonden, og vi håber de snart kan gå i gang med at renovere, men alting har været sat lidt i stå, fordi der ikke har været penge til det. Vi ved ikke, om vi er købte eller solgte. Jeg syntes ikke det er rimeligt, at der er nogen der skal bo sådan her,” siger Thekla Ravn.

Der er ikke noget svar på, hvornår huset kan renoveres. I de 158 huse i afdelingen er der hvert år skimmelproblemer som Thekla Johanne Ravns i 3-4 huse.