Fyrede Ricky: “Helt oplagt at renovere almene boliger nu”

02. apr 2020

Fyrede Ricky: “Helt oplagt at renovere almene boliger nu”

Sæt nu skub i renoveringerne af de almene boliger, lyder budskabet fra tømrer Ricky Hansen. Han har lige mistet sit job.

Foto: Thomas Jensen

Foto: Thomas Jensen

Han havde ellers lige fået nyt arbejde. Ricky Hansen skulle have startet hos det store håndværkerfirma Jakon midt i marts. Men så ramte epidemien, og statsministeren lukkede landet.

"Mette Frederiksen meldte ud, at vi skulle hakke bremserne i. Vi måtte ikke længere være i skoler og offentlige ejendomme. Firmaet måtte omrokere svende, blandt andet fra lufthavnen og ud til byggepladser. Folk skulle omplaceres. Det var tre dage før jeg skulle være startet, og firmaet turde ikke arbejde videre med mig," fortæller Ricky Hansen, der bor på Vesterbro i København.

Han kunne godt “være blevet fornærmet,” som han siger, men det ville ikke rigtig nytte noget.

"Jeg kunne jo egentlig godt forstå firmaet. Nu står vi jo i den her situation."

Nervøs på fagets vegne

Situationen, hvor en virus har sat Danmark på pause, betyder, at ikke mindst Ricky Hansens branche står stille. Dansk Byggeri skønner, at 16.400 ansatte i bygge- og anlægsbranchen vil være hjemsendt eller fyret i første halvår af 2020, hvis nedlukningen af Danmark fortsætter.

 

Det ville være rigtig rart at få hjulene godt i gang med de midler. Det er en fordel for alle lige nu, både for dem der lejer boligerne, for os der mangler job, for branchen og for samfundet som helhed.
Ricky Hansen, arbejdsløs tømrer

"I byggeriet er vi jo er vant til i perioder at have skiftende arbejdsmængde. Men det her er jeg bange for. Jeg er rigtig nervøs på egne og mit fags vegne for, hvor vi er på vej hen - både i forhold til jobsikkerhed og arbejdsmiljø," siger Ricky Hansen.

Kunder udskyder eller aflyser, og ordrebøgerne er tomme, så optimismen er ikke stor blandt Ricky og hans kolleger.

"Man er mere på røven. Alle går og venter lige nu. Det kan godt være, der er projekter, men de ligger i skuffen. Ingen sætter gang i noget."

Få hjulene i gang

Én beslutning kan dog hurtigt skabe aktivitet og nye job for Ricky og hans fagfæller. Nemlig at starte renoveringerne af de 72.000 almene boliger, hvoraf mange længe har stået i kø til at få en helt nødvendig overhaling.

"Det er en super idé at få renoveret de almene boliger nu, det er jo fuldstændig oplagt," siger Ricky Hansen.

Der er brug for 18,4 milliarder til de 72.000 renoveringer, og de er klar i Landsbyggefonden. Det er penge, Beboerne selv indbetaler via deres husleje, og som kan bruges til at sætte gang i hjulene her og nu. Der tegner sig da også et politisk flertal for at gøre det. Nu er spørgsmålet bare, hvor mange penge, der skal bruges.

Spørger man Ricky Hansen er der ingen grund til at være tilbageholdende.

"Det ville være rigtig rart at få hjulene godt i gang med de midler. Det er en fordel for alle lige nu, både for dem der lejer boligerne, for os der mangler job, for branchen og for samfundet som helhed. Det handler jo også om at være på forkant, så vi ikke får masse- og ungdomsarbejdsløshed, så vi ikke dykker alt for meget."

Læs også: Hvad er en almen bolig?

Pas på håndværkerne og lejerne

Ricky Hansen har én vigtig appel, når de store renoveringsprojekter forhåbentlig snart går i gang: Husk sikkerheden og arbejdsmiljøet - både for håndværkernes og lejernes skyld, siger han.

"Det er vigtigt, når man håndterer stoffer som for eksempel asbest og PCB, at der er helt styr på det. Så man ikke bare splitter det hele ad og skaber spredning af farlige stoffer og fibre, som kan gøre folk syge. Lejerne er jo ikke nødvendigvis mennesker, der bare lige kan tage i sommerhus, mens en renovering står på. Så få nogle klausuler på, at det skal være ordentligt håndværk med respekt for arbejdsmiljø, sikkerhed og overenskomster," lyder opfordringen fra Ricky Hansen, der håber på snart at komme i sving igen.

I alt ligger 453 godkendte renoveringsprojekter i Landsbyggefonden - til en værdi af 18,4 milliarder -  og venter på at blive løst.