Få din nabo til at elske din hund

14. apr 2020

Få din nabo til at elske din hund

Hold din hund i snor og gør naboens børn trygge. Hunde-ekspert giver sine bedste råd til, hvordan du undgår konflikter.

Foto: Colourbox og James Thisted

Foto: Colourbox og James Thisted

Anette Røpke er dyreadfærdsspecialist, forfatter, tv- og radiovært. Her er hendes bedste råd til dig, der har hund:

Hold altid din hund i snor

Tag hensyn til dine naboer og hold altid din hund i snor, når du går ud på fællesområderne. Din nabo kan have allergi eller have haft en traumatisk oplevelse med en hund tidligere i livet. Er din nabo blevet bidt som barn, husker nervesystemet det hele livet.

Gør naboens børn trygge

Bor der børn tæt på, der er bange for hunde, er det både dit og forældrenes ansvar at gøre dem trygge. Du kan foreslå, at naboens barn prøver at gå en tur med din hund sammen med dig. Det er vigtigt, at hunden er træt og velstimuleret inden. Tag hundens godbidder og legetøj med og lad den søge efter dem på afstand af barnet. Lad også barnet prøve.

Gå ud med en glad hund

Før du lader andre komme i kontakt med din hund, skal den være velstimuleret på hele tre planer: Den skal være fysisk stimuleret. Sørg for at gå en lang tur med den. Den skal også være mentalt træt, for eksempel igennem aktiveringslegetøj, og den skal have fået masser af rolig, fysisk kontakt. Stryg langsomt din hund – og klap aldrig din hund på hovedet eller på ryggen, da det virker truende.

Vælg den rette hund

Du skal tage dit ansvar alvorligt, når du vælger et nyt firbenet familiemedlem – især hvis du bor i lejlighed. Vælg en race, der er god til at tilpasse sig, hvis den skal være meget alene. Tempel- og alarmhunde vil ofte gø og genere naboerne. Vælg en hund med gode, stærke hofter, der kan gå op og ned ad trapper. De samarbejdende jagthunde behøver ikke meget motion og er gode til at tilpasse sig. Labradorer, retrievere, terriere og cocker spaniels er gode racer. Et trick er også at vælge en allergivenlig hund – en lille krøltop som en puddelhund.

 

Får du naboklager, skal du skrive et venligt og afdæmpet brev tilbage. Drop irritationen, for det handler om noget så vigtigt som, at du kan beholde din hund.
Anette Røpke, dyreadfærdsspecialist

Hundeparker og lufteområder

Overvej at indhegne en del af gården til løse hunde – især hvis den nærmeste hundepark er langt væk fra din bolig. Du kan tage forslaget op på afdelingsbestyrelsesmødet. Det er også en ide at foreslå, at I laver et område i et hjørne af gården, hvor hundene må tisse. På den måde slipper I for, at hundene tisser på alle fællesområderne. Lav en googlesøgning efter træer, der tåler hundetis. Nåletræer er et eksempel, som du kan foreslå for gårdlauget.

Svar venligt på naboklager

Får du naboklager, skal du skrive et venligt og afdæmpet brev tilbage. Drop irritationen, for det handler om noget så vigtigt som, at du kan beholde din hund.

Du kan for eksempel skrive: ”Jeg er ked af, at min hunds adfærd har gjort dig eller dit barn bange. Nu har jeg søgt professionel hjælp til at håndtere det. Kan du leve med, at vi giver det en måned eller to, mens jeg arbejder intensivt med problemet?”

En veluddannet hundetræner kan ofte løse problemet på en enkelt time eller to.

Anette Røpke

Anette Røpke er dyreadfærdsspecialist, forfatter, tv- og radiovært. Hun har en uddannelse i zoologi, genetik og evolutionsbiologi fra Roskilde Universitet og Københavns Universitet.

Hun arbejder helhedsintegreret for at undgå konflikter mellem mennesker på grund af hunde.

Læs mere på anetteroepke.com

Tjek husordenen

Alle afdelinger har en husorden. Tjek i din husorden, om du må have hund i din boligafdeling. Her kan du også se, hvilke regler der er for det.