Da Jørgen døde, blev der stille i Valby

24. apr 2020

Da Jørgen døde, blev der stille i Valby

Selvom man bor i et boligkvarter i få år, kan man sagtens nå at sætte festlige fodaftryk. Det gjorde Jørgen Villy Petersen, hvis høje humør og hang til hotdogs er savnet i boligkvarteret i Valby.

Foto: Charlotte Holst og privatfoto

Foto: Charlotte Holst og privatfoto

"Alle herude ved, hvem Jørgen var. Han faldt i snak med enhver, og jeg har aldrig mødt nogen, der ikke kunne lide ham," fortæller Anette Dahøj.

Vi er på SURF Valbys lille café på Vilhelm Thomsens Allé - en sidevej til Vigerslevvej i Valby. Anette Dahøj og Anja Thomsen, der begge er frivillige, fortæller om deres afdøde kammerat Jørgen Villy Petersen.

Anette Dahøj og Anja Thomsen

Anette Dahøj og Anja Thomsen

Selvom han kun boede i det almene boligområde Valbyejendommene i tre år, efterlod han sig et stort rungende hul, da en kræftsygdom tog livet af ham i begyndelsen af december. 

"Her er så stille uden ham. For han gik ind i alt og alle med træsko på, og han var fuldstændig ligeglad med, om du var tyk, tynd, ung, gammel, grøn eller blå. Han favnede så bredt," siger Anette.

Aldrig kun tilskuer

Jørgen flyttede til Valbyejendommene i 2016, og inden man så sig sig om var han med i alt muligt, fortæller Anja. 

"Han var vildt aktiv, når man tænker på hans alder (69 år dengang). Folk vidste, at gik man til Jørgen, skulle tingene nok ske på en eller anden måde," siger hun. 

Som en del af projektet Velkomstalliancen bød man områdets beboere velkommen hjem med fyraftenskaffe. Jørgen tilbød som altid sin hjælp og fik selv en kop med. 

Jørgen var med i banko, frivillighedsgalla, Spis med din nabo, Naboskabsdagen, byggeudvalget, oprydning i Biksen og meget andet. Han var aldrig bare tilskuer, men deltog aktivt og spredte glæde hos store og små.

"Folk i alle aldre kunne lide ham. De helt små tøser hyggede og legede med ham, og os andre lavede han altid sjov med. Han kom let i snak med folk, og gav altid en hånd med," siger Anette og fortæller, at Jørgen for eksempel lynhurtigt kom på talefod med de tyrkiske kvinder i kvarteret.

"En dag, hvor de havde lavet mad her i cafeen, kom han tilfældigt forbi. Han bragede bare ind og begyndte at tale med dem. Så stak de ham en tallerken mad i hånden, og så var de venner." 

Kunne lide at danse

Jørgen Villy Petersens yndlingsspise var hotdogs, og så var han altid god for en sang til fester og sammenkomster – for eksempel til den årlige Naboskabsdag, hvor beboerne griller og laver aktiviteter sammen.  

Hotdog var Jørgens yndlingsspise. Derfor fik han også en kunstig en af slagsen med på sin sidste rejse.

"Han elskede Kim Larsen og kunne lide at danse. Når han var med, var der liv. Han vadede ind i alle med træsko på," siger Anette. 

Jørgen var dog ikke kun fest, farver og sjov. Han tog et stort ansvar for, hvordan aktiviteterne i Valbyejendommene kørte, og han var god til at få ting til at ske. Da Maja Lundager Pedersen for halvandet år siden begyndte som netværkskoordinator i SURF Valby, havde hun meget gavn af Jørgen, fortæller hun. 

Maja

Maja Lundager Pedersen

"Jeg kom i slags oplæring hos ham. Han havde totalt overblik over det hele, og var meget dedikeret. Jeg troede faktisk han havde boet her altid," siger Maja, der også kalder Jørgen fagforeningsmand med stort F:

"Jeg har talt meget politik med ham. Han var idealistisk og ægte, og så var han aktiv i forhold til at lave egne arrangementer, men bakkede også op om andres. Vi startede blandt andet nogle ture op for ældre, hvor han skabte god stemning og lærte folk fra vores andre boligområder at kende." 

Lys for liv

Valby er et gammelt arbejderkvarter. Det passede i den grad til Jørgens værdier: Solidaritet, fællesskab og omsorg for andre. 

Den eneste Gud, Jørgen troede på, var Solguden. "For solen står op og går ned hver dag". Her nyder han de varme stråler med andre beboere. (Jørgen helt th.)

"Som tidligere elektriker var han stadig aktiv i Elforbundet. Her havde han nogle af sine bedste venner," fortæller Anette og Maja. 

Omsorgen for andre kom blandt andet til udtryk ved, at Jørgen holdt øje med beboere, der var ældre, syge eller på anden måde havde brug for støtte.

"Han var obs på alle. Da Ole (som Jørgen kunne kigge over til fra sin lejlighed) var syg, købte han ind for ham. Og Anja og Jørgen havde en aftale om at tjekke op på tændt lys hos hinanden, så de kunne se, at der var liv. Sådan noget kan være en stor tryghed. Jørgen var den, der altid tjekkede op på andre," siger Anette.

Tumor og skygger

Men i november blev det nødvendigt for Jørgens kammerater også at tjekke grundigt op på ham. For da de skulle spise sammen Mortensaften i cafeen, kunne han ikke gå ti skridt, før han måtte stoppe og have luft, fortæller Anja.

"Så sagde jeg: Nej, nu er det fandeme nok, nu banker vi i bordet hos lægen og beder om at få røntgenfotograferet de lunger."

Lægen sagde ikke meget. Der var nogle skygger, som skulle undersøges nærmere, og Jørgen blev indlagt på Hvidovre, hvor han blev undersøgt grundigere. Her var sygeplejersken mere tydelig, fortæller Anja, der var ved Jørgens side.

"Hun sagde: Der er en tumor, som trykker på højre lunge, og der er en hel del skygger. Jørgen ville helst have, at tingene blev sagt lige ud, og uanset hvad, ville han ikke genoplives. Han ville ikke ende som en grøntsag," fortæller Anja.

Penge til de unge

Efter et kort aggressivt kræftforløb døde Jørgen den 6. december og omgivet af gode venner og familie.

Hans bisættelse fra kapellet på Bispebjerg var præget af Jørgens fortid i arbejderbevægelsen. Der blev spillet, ‘Når jeg ser et rødt flag smælde’ og serveret pølser og flæskestegssandwich på Harrys Place på Nørrebro.

Derefter fortsatte følget til elektrikernes stamværtshus Ring Cafeen bag Nørrebro Station. Efter Jørgens ønske blev der - i stedet for blomster - doneret penge til et projekt for de unge i Valbyejendommene.

"Det var så fint gjort. De unge skal selv være med til at beslutte, hvad pengene skal bruges til," siger Maja.

Jørgen holdt meget af at være sammen med de unge.

Noget fik Jørgen dog med på sin sidste rejse.

"Øl og en kunstig hotdog og så sine sidste Prinzen Rolle kiks," siger Anja, og Anette supplerer:

"Vi havde jo joket lidt med, at han skulle have det med sig, når han døde. Jørgen havde det bedst med, at man kunne lave lidt sjov med det hele."

Jørgen Villy Petersen blev 72 år. 

Hvad er SURF Valby?

SURF Valby står for Sammenhold, Udvikling, Respekt og Fællesskab og er navnet på den boligsociale helhedsplan i Valby/Vigerslev, der dækker tre almene boligområdet: Folehaven (3B, under KAB), Valbyejendommene (3B, under KAB) og Hornemanns Vænge (PAB).