Sensommer og efterår på altan og terrasse

02. sep 2019

Sensommer og efterår på altan og terrasse

Selvom sommeren er gået på hæld, kan du sagtens skabe en frodig oase på altan og terrasse. Her giver haveekspert Nina Ewald dig inspiration, tip og gode råd til indretning, hyggelige opstillinger og velegnede krukkeplanter.

 

Foto: Fin kombination af stenurt og husløg i en lav plastkurv. Floradania, Land Højbede og Nina Ewald

Foto: Fin kombination af stenurt og husløg i en lav plastkurv. Floradania, Land Højbede og Nina Ewald

Selvom sommeren er gået på hæld, kan du sagtens skabe en frodig oase på altan og terrasse. Her giver haveekspert Nina Ewald dig inspiration, tip og gode råd til indretning, hyggelige opstillinger og velegnede krukkeplanter.

I sommerhalvåret fylder de fleste deres altankasser og krukker op med blomster, som giver liv, kulør og en dejlig atmosfære. Men sensommer og efterår kniber det ofte mere med. Måske står der bare de visne sommerblomster tilbage vinteren over, indtil næste forår, hvor trangen til nyt igen kommer over os.

Det er synd og skam, for der findes mange muligheder for at skabe liv og frodighed i sensommer- og efterårstiden, også når pladsen er trang. Sent blomstrende planter er oplagte medspillere, men også stedsegrønne vækster og græsser kan være med til at gøre uderummet skønt at opholde sig i – eller til at nyde indefra, med udsigt igennem vinduerne.

Forskel på altan og terrasse

Alt afhængig om du er den heldige ejer af en altan eller en terrasse, er der noget, som er værd at huske, når du skal vælge nye planter. På mange altaner står planterne relativt beskyttet omgivet af ejendommens lune mure. Mens de på en terrasse er mere udsat for vind og vejr. Omvendt kan du ofte plante i store krukker og højbede på terrassen, hvilket giver planterne mulighed for at udvikle et større rodnet, så de kan klare vinteren bedre. Under alle omstændigheder vil de fleste stauder uden problemer komme igennem vinteren i krukker, især hvis du sørger for at stille dem lidt beskyttet op imod muren/under halvtag og eventuelt giver dem lidt vand indimellem. Husk, at hvis dine krukker og plantekasser står under åben himmel, skal der være drænhuller i bunden, ellers vil de blive fyldt med vand i regnfulde perioder, og så drukner planterne.

336 Land1a
Har man plads til større plantekasser, er det ofte et godt valg. Med små fyrretræer, japansk løn, syren og hyld kombineret med et par enkelte sommerblomster og stauder, er det næsten som at have en have oppe i højden. Disse vedligeholdelsesfrie højbede fra Land er forsynet med hjul under, så de kan rykkes rundt efter behov.
Helichrysum Italicum Efteraar
En stor zinkbeholder til altan og terrasse – her fyldt med forskellige slags evighedsblomster, Helichrysum. De egner sig alle til livet i krukker og plantekasser. Den forreste hedder karryplante og dufter som dette krydderi, når man stryger over bladene. Karryplanten har små gule kurveblomster. De kan blive stående som kønne frøstande eller klippes af og tørres.
304 73A
Især på små altaner er det godt at tænke i højden. Her en formklippet tuja i en høj smal krukke. Tujaen er stedsegrøn, så den er fin hele vinteren.
1

____________________________________

 

Udnyt pladsen optimalt

Selv på et lille område har du mulighed for at lege med indretningen. Brug gerne høje, slanke krukker og anvend eventuelt mindre hegn/ting til at skabe rum.  Sørg for at bruge pladsen i højden, når det kniber med kvadratmeterne. Plant i ampler, op ad espalier, klatrestativer og lignende – det giver en helt anden oplevelse end kun et par krukker eller altankasser. Opstammede buske og småtræer giver bedre plads, ligesom formklipning også holder dem i ave. Der findes tillige flere slags søjletræer og -buske med en høj, slank facon.Plantevalget kan varieres i det uendelige. Det er en smagssag, om du er til det enkle og foretrækker ens krukker med samme slags planter i – om farvevalget skal være blot en eneste nuance – eller du vil mikse farver, former og forskellige planter i sammenplantninger. Hvis du køber planteskolernes sæsonudbud, kan du nemt skifte farve og stil fra årstid til årstid, men vælger du de flerårige stauder, stedsegrønne vækster og græsser, er det vigtigt, at du vælger planter, du gerne vil se på fra år til år – og så kan du supplere med mindre potteplanter/blomster i nye kulører undervejs.

Køb planter i sensommeren

Sensommerens og efterårets planter er faktisk nemmere at have med at gøre end egentlige sommerblomster. Temperaturen er faldet, vejret er blevet fugtigere, og begge dele forlænger blomstring og holdbarhed. Hvor sommerblomsterne skal nippes og vandes ofte, sørger årstiden nu mere for de rette forhold, selvom vanding naturligvis ikke må glemmes, hvis plan­terne står på et sted med overdækning.    Mange planteskoler og blomsterhandlere sælger netop nu både stauder, buske og andre planter – samt krukker og andet tilbehør til nedsat pris, så de ikke skal ligge inde med en masse ting vinteren over. Det skal du selvfølgelig benytte dig af! Derudover er der mange plantemarkeder landet over, hvor du også kan købe planter og tilbehør til en billig penge. Mange af dem kan du finde på Haveselskabets webside, haveselskabet.dk, under ”arrangementer”.

GODE SENSOMMERPLANTER TIL ALTAN OG TERRASSE

STEDSEGRØNNE
• BUKSBOM
• EFEU
• MINIFYR
• TAKS
• TUJA
• VINCA

BLOMSTRENDE
• STAUDER
• ASTERS
• DAHLIA
• DUEHOVED
• EVIGHEDSBLOMST
• LYNG
• PEBERPLANTER
• SANKTHANSURT
• STENURT

SMÅBUSKE
• HORTENSIA
• PIERIS


Derudover er mindre græsser også et fint valg.