Sådan hjælper du dit barn i skolen

04. sep 2019

Sådan hjælper du dit barn i skolen

Læs og spil kort med dit barn. Alle forældre kan hjælpe deres børn i skolen.

Foto: Metin og Nesrin Asani. Foto: Claus Bech

Foto: Metin og Nesrin Asani. Foto: Claus Bech

Mange forældre synes, det er svært at hjælpe deres børn i skolen. De fleste familier kender også til konflikter, når børn skal læse lektier. Derfor har Beboerbladet spurgt erfarne lærere om, hvordan man som forældre skal støtte sit barn i skolen.  

”Det vigtigste er, at forældrene viser interesse for, hvad deres barn arbejder med i skolen. Når man som barn oplever positiv interesse fra forældrene, så får man mere lyst til at lære noget,” siger Benny Nielsen, matematiklærer på Søndervangskolen i Aarhus.

Det er Anita Ernst enig i. Hun er matematiklærer på Tingbjerg Skole i København. Hun siger, forældre skal starte med at læse ugeplanen og snakke med barnet om, hvad der skal ske i ugens løb.  

”Hvis barnet på 7 år skal lære om træer – så snak med barnet om træer. Hvad er et træ? Kender vi nogle træer? Den samtale er megavigtig og forbereder barnet til undervisningen. Og så er det lige meget, om det handler om træer i 1. klasse eller anden verdenskrig i 8. klasse,” siger Anita Ernst.

Forældre ved ikke, at de kan hjælpe

Forældre, der selv har haft en dårlig skolegang, tror tit, at de ikke kan hjælpe deres barn. Men det kan de. Det samme gælder forældre, der ikke snakker dansk, fortæller dansklærer Manja Iversen fra Tingbjerg Skole.  

”Som tosproget skal du også bakke dit barn op i skolen. Du kan sagtens åbne en billedbog, læse højt eller stille spørgsmål på dit modersmål. Brug det sprog, du taler bedst. Det er ikke nogen skam, at du ikke har en uddannelse eller ikke kan dansk – men find den rette hjælp til dit barn. Start med at spørge læreren om, hvad du skal gøre,” siger Manja Iversen.  

”Det kan være svært at få barnet til at læse og lave lektier. Det kræver en stor indsats, men det er vigtigt, at man som forældre ikke giver op,” siger hun.


................................................
LÆSETID I TINGBJERG

Nesrin Asani læser hver dag med 8-årige Metin. Far arbejder, mor uddanner sig, og Metin på otte år går til fodbold tre gange om ugen. Der er nok at se til hos familien i Tingbjerg, der også tæller lillebror Luej på fire år. Alligevel bliver der hver dag tid til en stille stund, hvor Metin læser højt for sin mor.  

”Enten læser han i læsebogen fra skolen eller i en læse-app, jeg har downloadet til min telefon,” fortæller Nesrin Asani.

Metin går i 3. klasse på Tingbjerg Skole i København. Nesrin Asani holder øje med ugeplanen fra lærerne og snakker med Metin om, hvad der sker i skolen. Nogle dage kan Metin ikke nå at blive færdig med sine opgaver i skolen, men så kan han få hjælp af far eller mor, når han kommer hjem.

”Ved mange spørgsmål kender jeg ikke svaret. Så slår vi det op på google og finder et svar på internettet,” siger Nesrin Asani.Manja Iversen, dansklærer på Tingbjerg Skole


3 råd fra dansklæreren

Vær nysgerrig sammen med barnet. Tal om de emner, barnet har i skolen, og undersøg lektierne sammen. Snak om alt det, I ser, oplever og går forbi på gaden.

Læs, læs, læs. Få læsning ind i hverdagen som at børste tænder eller gå i bad. Der er ikke tid nok i skolen til at læsetræne. Læsning er vigtig i alle fag, også matematik, kemi og historie.

Når barnet har læst i 20 minutter, skal I tale om, hvad barnet har læst.Anita Ernst, matematiklærer på Tingbjerg Skole


3 råd fra matematiklæreren


Spil en masse kortspil og brætspil med barnet. Der er meget matematik i spil.  Hvis barnet for eksempel ikke kan regne med brøker, så sæt jer og undersøg, hvad brøker er. Det er vigtigere at forstå end at kunne en regnemetode og få et rigtigt resultat. Barnet lærer meget af at forklare. Forældre skal ikke lære barnet den metode, de selv lærte som børn. 

Tal med læreren om, hvordan I skal træne ekstra derhjemme, hvis barnet har brug for det. Om I for eksempel skal se videoer og løse opgaver på ”Matematikfessor” eller lave ekstraopgaver, som læreren giver jer.

KONFLIKTER 

Man skal ikke sidde hver dag med et grædende barn over gangestykkerne. Det skal ikke være en straf, at barnet ikke kan læse eller gange. Find en anden måde at træne på i dialog med læreren. Hav respekt for barnets modstand. Find sammen ud af, hvornår og hvordan der skal laves lektier. Prøv at skabe en hyggelig ramme om skolearbejdet. Få læreren til at bakke op om lektielæsningen, og sig til barnet, at du har aftalt det med læreren. Børn kan godt forstå, at det er vigtigt at træne læsning eller matematik for at blive bedre.

SKAB RAMMEN OM 10 ÅR I SKOLEN

Skolestart – de første år
Sæt dig grundigt ind i, hvad skolen forventer af dig som forældre. I dag forventer alle skoler, at forældre deltager aktivt i barnets skoleliv.

De mellemste klassetrin
Bliv ved med at interessere dig for dit barns skoledag. Nogle forældre glemmer det, når barnet kommer i 3.- 4. klasse.

De ældste klasser
Sæt rammer for hverdagen. Lav aftaler om søvn, lektier og mobiltelefoner. Det kan være en kamp at få den unge til at læse. Gå på biblioteket og få hjælp til at finde noget, den unge har lyst til at læse. Prøv at få den unge til at tage mere ansvar for egen læring. Den unge kan stadig have brug for hjælp, måske til matematik eller fag, du ikke selv forstår. Undersøg emnet sammen, for eksempel på nettet.

Det kan du også gøre
Der er gratis lektiehjælp i mange boligområder og på biblioteker. Send barnet derhen eller gå selv med, så du bag­efter kan hjælpe derhjemme.  Gå på biblioteket. Lån bøger, brætspil og lydbøger. Lån bøger gratis til at læse på telefon eller iPad på e-reolen.