Potteplanter er den indendørs have

05. sep 2019

Potteplanter er den indendørs have

Om lidt sætter efteråret sit præg på haver, parker og naturen.

Foto: Floradania

Foto: Floradania

Planterne visner hen, og træer og buske mister deres blade.  Men så er det jo godt, at man kan glæde sig over potteplanterne indendørs. Potteplanter er fantastiske til at skabe liv og hygge, og så er de endda med til at skabe et meget bedre indeklima, fordi de renser luften.  

Nye studier viser nemlig, at mange stueplanter ikke kun optager CO2, men også mange skadelige gasser fra indendørsluften. Desuden virker de støjdæmpende og stressreducerende, og så er det jo kun en ekstra bonus, at de tilmed er smukke at kigge på.    


Bladplanter er moderne

Hvis du vil være med på moden, så er det især de såkaldte bladplanter, du skal indrette boligen med. Det er planter, som ikke får blomster, men derimod har store smukke blade. De har et meget frodigt udtryk, og mange af disse planter stammer oprindeligt fra den tropiske regnskov.  Også sukkulenter er meget populære.


5 POTTEPLANTER TIL DIREKTE SOL

Sukkulenter er en stor gruppe af tørketålende planter med tykke voksagtige blade som for eksempel aloe vera eller ”svigermors skarpe tunge” – ja, det hedder den altså. Det gode ved disse to typer af planter er, at de er langtidsholdbare. Hvis man passer godt på dem, kan man have glæde af dem i mange år. I modsætning til for eksempel potteroser og kalankoe, også kaldet brændende kærlighed, som tit bliver smidt ud, når de er afblomstret. 

Passiflora
Passionsblomst, Passiflora
Ørkenrose
Ørkenrose, Kalanchoe
Kalanchoe
Hjerteranke, Ceropegia
Ceropegia
Paradistræ, Crassula
Crassula
Paradistræ, Crassula
1

Rette plante på rette sted

De fleste stueplanter trives bedst, når de står lyst, men uden for meget direkte sol. En sommerdag i et sydvendt vindue vil få mange stueplanter til at bukke under. Omvendt kan det også være svært at få potteplanter til at trives i et mørkt hjørne, hvor de hurtigt kan blive ranglede og triste at se på. Men der findes indendørs planter, der kan trives med kun en smule lys, og omvendt findes der også planter, som tåler meget varme og sol. 


5 POTTEPLANTER TIL DE MØRKE HJØRNER

Zamioculcas
Zamioculcas, Zamioculcas
Guldranke
Guldranke, Epipremnum
Flamingoblomst
Flamingoblomst, Anthurium
Monstera'
Fingerfilodendron, Monstera
Fredslilje Spathiphyllum
Fredslilje, Spathphyllum
1

Køb livskraftige planter

Tager man en tur i det nærmeste havecenter, vil man typisk finde et stort udvalg af potteplanter, og mange supermarkeder har efterhånden også et bredt sortiment.  

Det vigtigste, når man skal købe potteplanter, er, at de ser friske og livskraftige ud, og at jorden ikke virker tør.  

Lad dig ikke friste af alt for billige planter, der står og ser triste og kedelige ud, fordi de ikke er blevet vandet eller har stået for koldt. Det er stressende for planter at mangle vand eller at stå for koldt, hvis der er tale om varmeelskende planter. Sådan nogle planter er svækkede fra start, og hvis de overlever, så vil de have større risiko for at blive angrebet af sygdomme og skadedyr.  

Køber du en plante, som fra  start er sund og i god vækst, er der også større chance for, at du kan få glæde af den i lang tid.  

 

Pasning og pleje

Nogle planter kræver mere pasning og pleje end andre. Nogle gange kan man være heldig, at der sidder en etiket på planten, når man køber den, som kort beskriver, hvordan planten skal passes med vand og gødning. Hvis ikke er det en god idé at spørge i havecenteret eller at søge råd på nettet, hvis det er en plante, man ikke kender.

Nogle planter skal gerne tørre ud imellem vandingerne, mens andre kun trives, hvis jorden holdes jævnt fugtig, hvilket kræver vanding hver anden eller tredje dag.  

Forkert vanding er ofte årsagen til, at potteplanter ikke trives, enten fordi de får for meget, så rødderne begynder at rådne, eller de får for lidt, så de visner. Men vander du en gang om ugen, er det ikke helt galt, og har du planter, som kræver mere vand, så giv dem hellere vand to gange om ugen fremfor at vande dem ekstra meget, når du vander.  

I vækstsæsonen, som løber fra forår til starten af efteråret, skal planterne gødes jævnligt. Det nemmeste er at blande flydende gødning i vandingsvandet eller at købe små gødningspinde, som stikkes ned i pottejorden og langsomt opløses, når planten vandes. Om vinteren er planterne i hvile, og derfor skal de ikke gødes.  

Vil man have glæde af sine potteplanter i mange år, må man regne med, at de skal plantes om cirka hvert andet år, gerne i det tidlige forår, inden vækstsæsonen starter. Her tages planten ud af den gamle potte og plantes over i en større potte med frisk jord omkring. Så har rødderne mere plads til at vokse, og planten vil takke med nye friske blade.

Om indendørsplanter

Indendørs planter tåler i sagens natur ikke kulde og frost. Om sommeren kan de med fordel sættes udendørs. Ikke i fuld sol og gerne i læ, og husk at få dem ind igen, når nætterne begynder at blive kølige i løbet af september.

HAVESELSKABET

• Haveselskabet er en nonprofit forening af 30.000 haveglade medlemmer.

• Som medlem får du adgang til havegrupper, medlemstilbud, invitationer til arrangementer, gratis haverådgivning samt magasinet HAVEN.

• Et halvt års medlem skab inklusive 5 maga siner koster 345 kroner.