Kendt fra ”Toppen af Poppen”: Fantastisk at vokse op i almen bolig

04. sep 2019

Kendt fra ”Toppen af Poppen”: Fantastisk at vokse op i almen bolig

Foto: Lars Bech

Foto: Lars Bech

”Når jeg åbnede køleskabet, var der en pakke trestjernet Salami og en liter letmælk. Men det var nok,” husker han. Lars Pedersen, der også kalder sig for Chief 1, voksede op i Boligforeningen AAB, afd. 113, ved Tårnby Torv på Amager.

Han boede i en lille lejlighed sammen med sin mor, far og storebror Per. Forældrene sov på sovesofa i stuen. Børnene fik hver deres værelse.

Huslejen var lav. Derfor kunne moderen arbejde halvtid som sekretær på en tromlecentral, mens faderen spillede trommer i Cliffters, der var landets første pigtrådsband med Johnny Reimar som frontfigur. De var begge hjemme, når sønnerne kom fra skole.

”Jeg havde en fantastisk barndom og tænkte aldrig over, at det var småt,” siger Lars, da vi tager ham med tilbage til lejligheden på anden sal, hvor forældrene stadig bor. Hans teenageværelse er blevet til et gæsteværelse med bløde puder og bamser på stribe. Fra vinduet kan han se ned på den lille grønne græsplæne, hvor han tilbragte de fleste eftermiddage sammen med gårdens børn. ”Jeg husker den som meget større,” smiler han, mens et fly skærer sig igennem himlen over højhuset udenfor.

Der er større mulighed for at lave fed musik i boligblokken end i et villakvarter. I de almene boliger oplever du verden, som den er. Du ser pensionisten, alkoholikeren og alle mulige slags skæbner. Det er mega inspirerende.
Lars Pedersen, Chief1, 49 år

Fri leg styrker kreativiteten

”Vi var fattige på materielle goder – men rige på tid, og det skabte en særlig kultur, hvor vi kunne udvikle vores fantasi og kreativitet, og hvor vi havde et stærkt sammenhold,” siger han, mens forældrene går i gang med at brygge kaffe og anrette små kager med hvid glasur på porcelæn.

I dag lever Lars et liv, hvor kalenderen er fyldt helt ud til kanten. Han er en travl producer og sangskriver. Han laver TV, skriver vindersange til Melodi Grand Prix og turnerer rundt med sin egen musik. Men det er lige præcis barndommen ved Tårnby Torv, der har formet musikkarrieren, slår han fast.

Om sommeren spillede ungerne bold og byggede sæbekassebiler af det skrald, de kunne finde. Og når de var sultne, hejste moderen et kaffefilter fyldt med havregryn og sukker ned til brødrene fra anden sal, fortæller han med et grin.

”Bagefter legede vi videre, indtil solen gik ned. Jeg husker det som en enorm frihed og en varm hånd, der altid lå strakt ud under mig,” siger han og klemmer sin mor. Om vinteren udfoldede børnene kreativiteten i kælderrummene, der forbandt boligafdelingen som en lang mørk labyrint. Lars lånte viceværtens sækkevogn, klædte nabobørnene ud som spøgelser og hang noget, der lignede spindelvæv, op dernede. Og så fik vennerne en tur i ”spøgelsestoget”.

Her blev dansk hiphop til. En venlig bestyrelse lånte Chief 1 og vennerne et lokale, hvor de kunne danse breakdance og høre hiphop. I dag bliver lokalet brugt til opbevaring.

Dansk hiphop begyndte i beboerlokalet

”Dansk hiphop begyndte faktisk i det her lokale,” siger han, da vi efter kaffe og kage går en tur ned i kælderen. Han slår døren op til et lille smalt rum. Indenfor flyder det med flyttekasser, ledninger og lamper.

”Dengang var det vores danselokale. Folk kom hertil fra hele byen. Dansk hiphop skylder meget til den her boligafdeling,” siger Lars og sender en varm tak til den bestyrelse, der gav drengene lov til at låne det rum, der dengang fungerede som beboerlokale.

Interessen for breakdance og hiphop startede, da han var elleve år gammel. Hans bror sendte et kassettebånd hjem til ham fra New York, og så var han solgt.”Jeg kan tydeligt huske, at jeg sad på mit værelse på anden sal, lyttede til hiphop og kiggede ud over gården. Pludselig så jeg New York for mig.”

Lars Pedersen havde fundet sit kald og fik hurtigt samlet en gruppe drenge, der ligesom ham selv kunne spejle sig i musikken fra den fattigste del af New York. Iført skibriller, bæltetasker og pelsjakker klædte de sig som dem fra ghettoen i Bronx.

”Alle andre spejlede sig i de rige Hellerup-børn og deres pastelfarvede tøj. Men for os var de unge fattige hiphoppere fra Bronx de mest kreative. Derfor lavede vi graffiti på højhusene i Tårnby Torv, gik i genbrugstøj og dansede breakdance i beboerlokalet,” siger han.

Inspirationen er i boligblokken

Da Lars blev 16 år, dannede han Rockers by Choice, der blev Danmarks første rapgruppe. Kort tid efter fik gruppen succes med hittet ”Engel”, der er en rap-ballade, og pludselig var de unge drenge på alles læber. Chief 1 var blevet nummer et, lige præcis som han forudså, da han som teenager valgte sit kunstnernavn. Og årsagen skal blandt andet findes i barndommens gård, mener han.

”Der er større mulighed for at lave fed musik i boligblokken end i et villakvarter. I de almene boliger oplever du verdenen, som den er. Du ser pensionisten, alkoholikeren og alle mulige slags skæbner. Det er mega­inspirerende,” siger han og fortæller, at det også har rustet ham til at lave musik med mange forskellige slags mennesker i sin musikkarriere.

I 2015 gik han ned med en dyb depression, og senere samme år blev han skilt. Da han kom op til overfladen efter livskrisen, fik han igen lyst til at lave sin egen musik. Derfor sprang han som 46-årig ud som solist. Han har indtil videre udgivet et enkelt album, et par singler og er nu aktuel som sanger i Toppen af Poppen, et underholdningsprogram på TV2.

”Jeg har fyldt andres brønde i mere end tyve år, men min egen var tørlagt. Nu skal jeg gøre noget for mig selv igen. Jeg vil tilbage til den glæde, jeg havde dengang i Tårnby Torv, da jeg lavede Rockers by Choice,” slutter han.

Mgl3618chief1
Hans far spillede trommer i pigtrådsbandet Cliffters. Mor arbejdede halvtid som sekretær. De havde få penge – men til gengæld masser af tid sammen, og det tænker han taknemmeligt tilbage på.
Mgl3521chief1
Dansk hiphop skylder meget til den her boligafdeling, siger Chief 1.
Mgl3674chief1
Højhuset blev hans hjem, da han flyttede hjemmefra som 17-årig. Det var i samme boligafdeling som mor og far, og der var altid mad og rent vasketøj, når han kom på besøg derhjemme.
1