Karlemoseparken er begyndt at modtage overskudsmad fra FødevareBanken, hvis frivillige medarbejdere bekæmper madspild ved at indsamle friske råvarer, der er blevet til overs.
I begyndelsen gik overskudsmaden kun til herberger, varmestuer og lignende. Nu har almene boligområder også fået muligheden.
En del af det boligsociale arbejde i Karlemoseparken har igennem flere år drejet sig om fællesspisning.
Siden begyndelsen af juni har råvarerne fra FødevareBanken betydet, at de er blevet endnu bedre. Det mærker Rayan Abu Chakra og hendes kusine Ayat Abu Chakra. De har begge lommepengejob i Karlemoseparken, og så snart de er mødt op i juicebaren og har fået blendet de første smoothies, er der straks gang i salget.
Beboerne kan købe smoothies for to kroner per glas, og der er allerede kø.
Juicebaren er annonceret i Karlemoseparken og på Facebook, og ’Hexe-eleksiren’, der blandt andet består af frisk ananas, broccoli, lime og spinat, er populær, så nogle beboere spørger om opskriften.
Laver sjældent selv mad
I Kulturhusets store sal har en stor gruppe kvinder gang i at hækle, strikke og sy, mens de snakker. De mødes hver tirsdag formiddag, og de får te og kaffe, og i dag er der småkager, der kom med sidste uges levering fra FødevareBanken. Esther Jensen er en af deltagerne.
❝
Vi vil gerne levere mad til fælles spisearrangementer i almene boligområder, hvor maden bruges til andet end at mætte maverne. Den skaber også fællesskab,”projektleder i FødevareBanken, Anna Sophie Johansen
”Jeg kommer tit, både til morgenmad og fællesspisning, for jeg får som regel ikke selv lavet mad,” siger hun.
Projektmedarbejder Hanne Birthe Smidt, Karlemoseparken, er glad for samarbejdet med FødevareBanken.
”Den betyder, at vi kan øge aktiviteten og lave mange flere arrangementer for beboerne,” siger hun og tilføjer, at tidligere var de altid på udkig efter de billigste madvarer, men maden fra FødevareBanken er af høj kvalitet, så den er et vigtigt supplement. Det samme siger Dilara Öksum, der er med i afdelingsbestyrelsen.
”Morgenmad og fællesspisninger er med til at knytte folk sammen,” siger hun.”Arrangementerne er jo altid hyggeligere, når der er mad, og man begynder måske med at komme til fællesspisninger. Så møder man andre mennesker, og så er der noget at bygge videre på,” siger hun.
”Det er vi glade for at være med til,” siger projektleder i FødevareBanken, Anna Sophie Johansen. Hun tilbyder, at andre boligområder, der vil have et råvaretilskud til deres fællesspisninger, kan kontakte hende. Karlemoseparken får leveret overskudsmad hver tirsdag formiddag. Frivillige henter maden hos grossister og fødevareproducenter og leverer den til kunderne.