Alt er nyt i Helles gamle hus

04. sep 2019

Alt er nyt i Helles gamle hus

Helle Schous rækkehus er fra 1981, men indenfor er alt årgang 2018. Helle bor nemlig i Aars Boligforenings største moderniserings- og renoveringsprojekt, som er støttet af Landsbyggefonden.

Foto: Halvvæggen imellem køkken og stue betyder, at lyset nu kommer ind fra både syd og vest. Foto: Jens Bach

Foto: Halvvæggen imellem køkken og stue betyder, at lyset nu kommer ind fra både syd og vest. Foto: Jens Bach

Hunden Manfred siger goddag foran rækkehuset på Solbakken i Aars. Her bor hvalpen med sin ejer Helle Schou, som flyttede ind første gang for godt seks år siden. I fjor flyttede hun ind for anden gang efter at have været genhuset et års tid, fordi hendes og de 34 andre lejligheder i bebyggelsen, har gennemgået en total­renovering:

”Alt er nyt!”

Så kort kan det siges, når Helle Schou skal forklare, hvad der er blevet lavet om i huset, som hun lejer igennem Aars Boligforening. Her er 60 kvadratmeter, fordelt på stue, køkken, bad og værelse.”Alle husene er ens indvending, og vi har alle sammen fået en halvvæg imellem stue og køkken. Det syntes nogle af de ældre beboere var svært at indrette, for hvor skal reolen så stå. Men jeg er glad for, at der kommer mere lys ind,” siger Helle.

240619 Solvangsparken 09
Før havde Helle ikke opvaskemaskine, men det fik hun efter renoveringen, og dén er hun glad for.
240619 Solvangsparken 04
Helle kan godt lide at bage, og hendes røremaskine har en central plads i det nye køkken, hvorfra hun nu har udsigt til terrassen.
240619 Solvangsparken 06
Vinduet i badeværelset er erstattet af et ovenlys og Genvex-udluftning.
1

Bager kage til fælleshuset

Helle Schou er formand for afdelingen, på førtidspension og med sine 53 år en af de yngste beboere:”Vi spænder fra 52 til 93 år, og vi har et rigtig godt sammenhold.

”Solbakkens i alt 37 beboere har et fælleshus, hvor mange mødes til kortspil om onsdagen og banko én gang om måneden. Så tager Helle snitter og kaffe med, og hun kan også finde på at bage kage til en impulsiv gang eftermiddagskaffe.

”Jeg er glad for at bo her!”

Hjemme bedst

Glæden ved området og de gode naboer er også årsagen til, at Helle Schou var villig til at vente et år på at få sit hjem tilbage, da de skulle genhuses.

”Vi flyttede i påsken 2017 og måtte ikke engang sætte billeder op på væggen i den midlertidige lejlighed, så det var rart at komme tilbage hertil.”

Helle og en nabo har bestemt, hvilke fliser der ligger i køkken og bad:”De skulle ikke være for glatte, for så snubler de gamle i deres futsko. Vi har fået gulvvarme under fliserne,” fortæller hun.

Helle erkender, at det tog lidt tid at vænne sig til det nye hjem, hvor det åbne rum imellem yderdør, køkken og stue kræver en god oprydningsdiciplin:”Og der er ikke meget skabsplads,” konstaterer hun og åbner entreens eneste skab.I badeværelset er vinduet forsvundet, og i stedet er der, som i resten af boligen, etableret et Genvex-anlæg, som sørger for udluftning.

”Jeg savner vinduet i badeværelset, men man vænner sig jo til det hele, og når jeg ser det i sin helhed, så er der flest plusser ved det nye.

FAKTA

De store tal:
Der er investeret 40 millioner kroner på forbedring af Solvangsparkens 35 rækkehuse i Aars og 6 i den nærliggende landsby Hornum.

Det er ændret:
Nyt tag, nye vinduer og døre, nye køkkener, udvidelse og modernisering af badeværelserne og indretning af alrum, hvor køkkenerne, modsat før, kun adskilles fra stuen med en støttemur. Den nye isolering forventes at betyde, at varmeregningen bliver mindre.

Solvangsparken – som også hedder Solbakken:
Blev indviet i 1981 og blev en del af Aars Boligforening fra 2009. Den store renovering finansieres dels af Landsbyggefondens løbende støtte til afdrag og renter, dels en huslejestigning på omkring 800 kroner per måned, så huslejen nu ligger på knap 5.700 inklusive forbrug. For hovedentreprisen stod Henriksen & Madsen, Løgstør.