Lad ukrudtet stå: Se det pæne i det vilde

05. okt 2019

Lad ukrudtet stå: Se det pæne i det vilde

Tomas og Benta droppede den nydelige have. Ukrudt og græs får lov til at gro, så der er masser af føde til insekter og dermed også fuglene.

Foto: Jens Bach

Foto: Jens Bach

Husene på Lendemosevej i Gl. Holte er arbejderboliger, som har mere end 100 år på bagen. I dag tæller naboerne både blokke og en motorvej tæt på, men alligevel er der roligt, når man når ned til enden af den okkergule række huse. Hernede bor Benta og Tomas Gunnlögsson i en stuelejlighed, som har egen have.

"Da vi overtog haven, var der ingen blomster," fortæller Benta, der er 69 år og pensionist.

"Buskehøj" i Gl. Holte

Sammen med sin mand, Tomas, har hun boet her i ”Buskehøj” som afdelingen under Boligkontoret Danmark hedder, i 17 år. De byttede sig til den attraktive bolig, og fik med den direkte adgang til en have.

Tomas tapper regnvand

Før boede de i lejlighed med altan og havde en kolonihave ved siden af, men det blev for meget at passe både den og haven her, så de solgte kolonihaven efter et par år:

"Den havde vi for at få et udbytte, mens denne her have ligeså meget er et sted, hvor vi nyder at være," fortæller Tomas.

 

Jeg har egentlig altid godt kunnet lide, at det var pænt og ordentligt, så jeg skulle lære at se det pæne i det vilde.
Benta Viktoria Gunnlögsson

Han er 63 år og kloakmester, men det er nu ikke derfor parrets køkkenhave har højbede, som er lavet i brøndringe:

"De blev efterladt, da det seneste motorvejsbyggeri herude var færdigt, så jeg fik dem transporteret hjem i haven," fortæller Tomas.

Bentonringe som kartoffelbede

Betonringene er 25 centimeter høje og nede i dem vokser kartofler, græskar og oregano, som tiltrækker bier og hvepse. Op langs kanten vokser akeleje. Med vilje:

"Da vi lige havde anlagt det hele, så det så enkelt og flot ud, men nu er alt det grønne vokset op omkring," fortæller Benta.

Hun og Tomas har nemlig en såkaldt insektvenlig have, hvor græsset får lov at gro, og ukrudtet får næsten frit spil.

Skvalderkål, nej tak

"Jeg fjerner skvalderkål, for det spreder sig sådan og undertrykker andre planter. At man har en have, der er vild, betyder ikke, at man slet ikke skal fjerne noget ukrudt. Selvom det er vildt, må det også gerne se nogenlunde ud, mener Benta.

"Vi har anlagt haven mere vildt over de seneste år, fordi vi fik mere fokus på klimaet og gerne ville tiltrække flere insekter og fugle," supplerer Tomas.

Det er til fulde lykkedes og kræver ingen særlig videnskab:

"Nogle maste vindruer på havebordet tiltrækker sommerfugle og bier, fordi de elsker den søde smag. Bierne elsker også oregano, som vi synes er smuk, og så fodrer vi fuglene, så vi har både spætmejse, musvit, blå – og sortmejse og gærdesmutte," fortæller Benta.

22 duer på husgavlen

På husgavlen troner 22 duer på række. Et par af dem er tamme og kommer og spiser korn af Tomas´ hånd.

Tamme duer lander på Tomas hånd

Når han og Benta arbejder i haven eller nyder udsigten fra terrassen nyder de fornemmelsen af, at her er liv og glade dage. Det har dog krævet en mental omstilling, erkender Benta:

"Jeg har egentlig altid godt kunnet lide, at det var pænt og ordentligt, så jeg skulle lære at se det pæne i det vilde. På den anden side er jeg jo gammel hippie, så jeg har jo aldrig brugt gift i min have."

Benta er medlem af "Giftfra have"

Hun har i mange år været meget bekymret for vores forbrug af pesticider i vores haver, og derfor meldte hun sig for en del år siden ind i ”Giftfri have” som er tilknyttet Danmarks Naturfredningsforening.

"Siden er det jo desværre gået voldsomt ned ad bakke, og derfor går jeg meget op i, at der skal være mad til insekterne i vores have. Dét er det i hvert fald i vores nu," siger hun med et smil.

Fakta:

Benta Viktoria og Tomas Gunnlögsson har i 17 år boet på Lendemosevej i Gl. Holte. De 100 år gamle arbejderboliger udlejes gennem Boligkontoret Danmark. Afdelingen hedder Buskehøj og har 84 lejemål, der er opdelt på 16 huse med henholdsvis fire og otte lejligheder i hver. Til hver lejlighed hører en have. Benta og Tomas har også en lille køkkenhave og drivhus i haven.

Inspiration:

Facebook: ”Vild med Vilje”

Danmarks Naturfredningsforening: ”Giftfrie haver”