Sådan får beboernes børn mere ud af boldbanerne

22. okt 2019

Sådan får beboernes børn mere ud af boldbanerne

Fodboldglade børn kan nu springe ventelisten over og træne i flere almene boligområder på Nørrebro. Det kommer især de mest udsatte familier til gode.

Foto: DBU.

Foto: DBU.

400 børn står på venteliste hos den lokale fodboldklub Nørrebro United. Interessen er stor, men fodboldbanerne mangler. Derfor har klubben fået lov til at låne boldbaner i fem almene boligafdelinger. Til gengæld får boligafdelingernes egne børn lov til at springe ventelisten over. Hos AKB Lundtoftegade er de glade for samarbejdet, der giver afdelingens egne børn adgang til seks forskellige fodboldhold for børn mellem fire og otte år.

”Vores beboere udtrykte selv behovet på et beboermøde. Mange af forældrene havde ikke overskud til at kæmpe en kamp mod ventelisterne,” siger Søren-Emil Schütt, der er formand for AKB’s boligafdeling Lundtoftegade. Halvdelen af pladserne er øremærket børnene fra Lundtoftegade, og kommer de fra en udsat familie, betaler Københavns Kommune kontingentet i fodboldklubben, der lyder på 220 kroner i kvartalet.

Børn bevæger sig 300 meter til sport

En undersøgelse fra Københavns Kommune viser, at børn i snit bevæger sig 300 meter for at komme til en fritidsaktivitet. For udsatte børn drejer det sig om blot 50 meter, og det skyldes især, at små børn har brug for at blive fulgt til sport, forklarer Flemming Jensen, formand for fodboldklubben Nørrebro United:

”Din mor og far skal følge dig, hvis du er lille. Men ikke alle forældre har overskud til det. Derfor er det en fordel for de mest udsatte børn, at vi rykker helt ind i boligafdelingerne,” siger han. Det er også godt for børnene at få nye venskaber på tværs af bydelen, tilføjer Søren-Emil Schütt fra AKB Lundtoftegade.

 

”Det er godt for vores børn at spejle sig i andre børn på Nørrebro og omvendt. Vi vil ikke kaldes et parallelsamfund, der lukker sig om sig selv,” siger han og fastslår, at de åbne fodboldbaner også er med til at nedbryde fordomme om bestemte bydele på Nørrebro. Derfor ser han også frem til, at de nye fodboldhold skal spille kampe mod andre boligafdelinger i løbet af efteråret.

”Når børnene spiller mod hinanden, håber jeg, det fjerner den sidste rest af rygtet om, hvor farligt Lundtoftegade er,” siger han og forklarer, at forældrene også møder hinanden på tværs af bydelene. De skal deltage i børnenes træning, og hvert hold skal bruge 2-3 frivillige trænere. En del af dem bor i boligafdelingen.

FAKTA

”Nørrebro samles på banen” hedder projektet, der samler almene boligafdelinger om foreningsfodbold.

Følgende fem boligafdelinger er indtil videre med i projektet:

AKB Lundtoftegade

FSB Blågården

FSB Ågården

BoVita Mjølnerparken

BoVita Sigynsgade

Vibo Mimerskvarter.

AKB Lundtoftegade har sammen med Nørrebro United søgt støtte hos Realdania og Lokale- og Anlægsfonden fra puljen ”Fælles Rum”. De får svar i december 2019.

Får de støtte, bygger de flere fodboldbaner og renoverer boldburene i boligafdelingen.

 

 

 

 

Læs mere