Ringede på 699 lejligheder på tre dage

24. okt 2019

Ringede på 699 lejligheder på tre dage

I AKB Lundtoftegade vil de have alle med til opgangsmøderne. Derfor ringer frivillige og medarbejdere på hos samtlige beboere for at invitere dem. Og fortælle lidt om alle de andre tilbud i boligområdet.

Foto: Nana Toft (tekst og foto)

Foto: Nana Toft (tekst og foto)

“Der er opgangsmøder. Kommer  du med?”

Social vicevært i Lundtoftegade Mia Hedlund Fink råber efter en fyr, der står lidt længere henne med sin cykel foran opgang 32. Fyren kigger op, ryster på hovedet, og cykler væk.

En mor med to yngre børn kommer gående den anden vej fra og slår sig ned ved de opslåede borde, hvor der i forvejen sidder et par andre beboere fra Lundtoftegade.

“Vil du have en kop kaffe? Der er også en småkage,” siger næstformand i Lundtoftegades afdelingsbestyrelse, Lotte Christiansen og banker på bænken for at mor og børn kan sætte sig.

Ding-dong: 699 lejligheder på 3 dage

Det er onsdag og klokken er 17.30. Tredje, og sidste, dag af opgangsmøderne i Lundtoftegade er sparket i gang.

Mia Hedlund Fink, hendes kollegaer fra den boligsociale helhedsplan og en håndfuld beboere har i løbet af de seneste 72 timer ringet på intet mindre end 699 lejligheder for at invitere til opgangmøde foran hver eneste opgang. Simple, aflange træborde er blevet sat op, der har været kaffe til de voksne og saftevand til de små.

“32 opgange i alt,” oplyser Mia Hedlund Fink og hæver øjenbrynene en anelse. “Og vi har måske fået besøg hernede ved bordene af tre fra hver opgang. Det er rundt regnet 100 beboere, der har været til møde. Jo flere, der møder mig og ikke mindst medlemmerne af afdelingsbestyrelsen, jo bedre,” forklarer Mia Hedlund Fink.

Næstformand Lotte Christiansen nikker. For hende handler det ikke så meget om, hvor mange beboere, der kommer til møde. Kommer der et par stykker fra hver opgang, er det en succes. For ud over at få en masse, forhåbentlig relevant information om de mange aktiviteter og tilbud,  der er i området, er det håbet, at møderne er med til at styrke naboskabet.

“I går mødte jeg for eksempel et ungt par, der lige var flyttet ind. De fik en masse information om, hvad det vil sige at bo her, de mødte os og deres naboer, og ja, så købte de en billet til vores sommerfest,” forklarer Lotte Christiansen, der løfter en af de lokalt producerede ”Ukrudtsodavand”, der er på bordet og dinger på den med en ske.

“Velkommen til opgangsmøde. Dejligt, I er kommet,” siger Liselotte Christiansen og kigger rundt på de 6-8 fremmødte beboere fra opgang 30. “Der er snart afdelingsmøde, hvor vi blandt har valg til bestyrelsen. Vi har brug for at vide, om vi gør det godt eller skidt,” indleder Lotte Christiansen. 

Husk indboforsikring!

I løbet af den næste halve time får Lotte Christiansen og hendes bestyrelseskollega fortalt om både den kommende sommerfest, Lundtoftegades beboerblad, en ny lektiecafé for de 16-18 årige, fædreforeningen Baba, hækleklub for kvinder, en genåbnet klubmulighed i nummer 43 for de lidt større børn, og den nye mulighed for at låne den såkaldte ‘multikælder’ til børnefødselsdage. Her vil en af beboerne gerne vide, hvor mange gæster, der kan være i lokalet. Lotte Christiansen smågriner.

“Eh, ja. Der er plads til 24. Men akustikken er noget møg, så I må selv vurdere, om det så er egnet til en børnefødselsdag.” Alle ved bordet griner.

I går mødte jeg for eksempel et ungt par, der lige var flyttet ind. De fik en masse information om, hvad det vil sige at bo her, de mødte os og deres naboer, og ja, så købte de en billet til vores sommerfest
Lotte Christensen, næstformand

“Jeg hørte en af de andre naboer, der var til opgangmøde i går, at vi skulle være opmærksomme på vores forsikringer,” lyder det fra en yngre kvinde ved bordet.

Lotte forklarer.

“Fuldstændig rigtigt. Vi har haft en række uheldige brande i andre områder, hvor folk ikke var forsikret. Så vi opfordrer helt klart til at I lige tjekker jeres indbo eller får købt en,” siger Lotte Christiansen og rækker en far, der netop er dukket op ved bordene med en lille rødhåret dreng på armen, lidt informationsmateriale om “det gode børne- og ungdomsliv” i Lundtoftgade. Faren rækker ud efter en cookie til sin søn.

Vi skal da grine sammen!

Mørket er lige så stille ved at sænke sig over Lundtoftegade. Et par unge fyre hjælper med at klappe bordene sammen og rykke til næste, og sidste opgang, hvor der allerede er stimlet en 3-4 nye beboere sammen. “Det var noget med en sommerfest?,” lyder det fra en af beboerne. Lotte Christiansen tager en lille grøn pengekasse frem, hiver biletterne frem: “70 kroner, tak skal du have. Vi ses.”

Mia Hedlund Fink kommer gående mod bordene og kaffen. Hun har ringet på den allersidste dør - i denne omgang.

“Der er selvfølgelig mange, der ikke lukker op. Omvendt er der også flere, der gør. Det er tredje gang, vi holder de her opgangsmøder, og hver gang er der sået et lille frø. Hvis de ikke kommer den her gang, kommer de måske næste gang,” forklarer Mia Hedlund Fink, der træder et skridt til side, så en ældre mand i rollator kan komme til bordet.

“Kaffe?”, spørger Lotte Christiansen, og manden nikker. “Med mælk,” siger han.

“Ved du, at der er mulighed for latterkursus til sommerfesten?” spørger Lotte Christiansen. Kvinden, der netop har købt en billet, ryster på hovedet.

“Nej, men jeg har prøvet det. I starten er det lidt akavet, men det smitter faktisk. Faktisk er det sjovt. Og det bryder barrierer. Fedt! Vi skal da grine sammen.”