Linda spiser frokost med fremmede

21. okt 2019

Linda spiser frokost med fremmede

En gang om måneden mødes Linda med en Facebook-ven, hun kun har mødt på Facebook. ”Frokost med Fremmede” kalder hun konceptet.

Foto: Malin Kristina Westerlund

Foto: Malin Kristina Westerlund

”Man har tit en idé om, at man ved, hvem folk er fra deres opslag og kommentarer på Facebook. Men når man så møder dem i virkeligheden, så bliver det så meget mere nuanceret,”

Sådan siger Linda Heidemann Gonzalez, NLP practitioner og hypnoterapeut, havedame, fleksjobber i Foreningen for Retssikkerhed og tidligere frivillig i Exitcirklen for psykisk voldsramte. Hun kunne godt tænke sig, at flere holdt op med at være så bange for det fremmede og ukendte, og det er hele filosofien bag projekt Frokost med Fremmede, der går ud på, at hun en gang om måneden spiser frokost med en Facebook-ven, hun ikke har mødt i virkeligheden.

”Jeg er meget inspireret af Ghandi, som sagde ”Be the change you wanna see in the world” (Vær den forandring du gerne vil se i verden), og jeg kan ikke bare gå rundt og prædike det, jeg tror på. Jeg må også leve efter det.”

Linda er vokset op i Værebroparken i Bagsværd, som hun forbinder med ”alle mulige dejlige farver og nationaliteter. Nu er hendes fristed et alment rækkehus i Hundested, hvor hun bor med sine to teenagebørn og hunden Dolly. Hendes kæreste er hendes sjæleven, og Frokost med Fremmede er langt fra et datingprojekt.

”Det handler bare om at møde hinanden, helt uformelt, som mennesker, der mødes og ser hinanden i øjnene. Det er her og nu og helt uforpligtende. Det betyder ikke, at man aldrig kan ses igen, men det er ikke afgørende.”  

 

Penge er heller ikke et issue. Alle skal kunne være med, og ingen må føle sig ydmyget eller utryg, så man mødes på et offentligt sted, betaler hver for sig, og frokosten kan også være en Snickers på en fortovskant. Konceptet kan minde lidt om Ôzlem Cekics dialogkaffe, men det er ikke nogen præmis, at man er uenige.

”Det er tværtimod vigtigt, at det er helt åbent.”

Linda spiste sin første frokost-med-en-fremmed i juli, på Rungsted Havn, med en kvinde, Sana fra Hørsholm, som hun havde hilst på til en af sidste års demonstrationer mod regeringens reformer og bagefter var blevet facebookven med. Linda hentede Sana i Hørsholm, og sammen kørte de til Rungsted Havn og spiste en fiskefrikadelle og fik en hyggelig snak et par timer i solen.

”Vi havde jo hilst på hinanden før, så det var ikke helt efter bogen. Men Sana var den eneste, der meldte sig, da jeg første gang efterlyste deltagere, og vi kendte jo kun hinanden helt overfladisk; jeg anede for eksempel ikke, at Sana taler super godt spansk, bedre end jeg selv gør, selvom jeg er halv chilener.”   

Man lever lidt mere

I begyndelsen af august slog Linda en ny efterlysning op på Facebook. Denne gang meldte der sig en hel håndfuld. Ingen af dem havde Linda mødt uden for Facebook, og nu har hun en frokostaftale med en fremmed hver måned resten af året.

I august mødtes hun med Karin fra Valby, som havde lagt et helt program, med gåtur, kaffe hjemme hos Karin og frokost på en italiensk restaurant i Valby. Igen ikke helt efter bogen. Men Linda syntes, det var spændende, og spillede bare med. Og Karin og Linda kom vidt omkring og talte både om arkitektur og om at lade sig styre af, hvad andre tænker.

”Det var super hyggeligt, og jeg tror meget på det med engang imellem at træde ud af sin komfortzone. Det er nemlig der, man lever. Eller; man lever i hvert fald lidt lidt mere,” siger hun og håber hun med sine frokoster kan inspirere andre.  

”Tænk hvis det kunne blive en trend.”