Sådan får I en cool skaterampe

14. nov 2019

Sådan får I en cool skaterampe

En gruppe forældre fandt hinanden på Facebook, skaffede penge fra en fond og byggede en skaterampe til områdets børn.

Foto: Andreas Bang Kirkegaard

Foto: Andreas Bang Kirkegaard

Et godt boligområde indeholder også noget at lave for børnene. Det mente en gruppe beboere i Byagerparken i Beder, og derfor gik de sammen om at lave et oplyst område med skaterampe og basketbane.

I dag er det derfor lyden af snurrende skateboardhjul og glade børnestemmer, der fylder i et hjørne af Byagerparken. Sådan var det ikke for halvandet år siden, fortæller Jonathan Senior, som var blandt initiativtagerne i ByBaSk – Byagerparkens basket & skate.

”Området var forfaldet til et overbegroet brombær-vildnis, som var begyndt at tiltrække de forkerte typer. Samtidig var vi en ret stor gruppe af beboere med børn i samme alder, så vi gik sammen og begyndte at undersøge mulighederne for at lave et fritidsområde for børnene.”

Byagerparkens Facebook-gruppe

For 20 år siden blev området faktisk anlagt som en basketbane, men det var altså forfaldet og trængte til en gevaldig opfriskning.

”Vi brugte Byagerparkens Facebook-gruppe til at lodde interessen, og der viste sig hurtigt 10-15 mennesker, som var interesserede og gerne ville bidrage. Vi finder hurtigt ud af, at der er mange regler og krav, som vi skal overholde. Men vi finder også ud af, hvordan vi kommer omkring dem. Blandt andet finder vi ud af, at hvis vi laver en såkaldt minirampe på maksimalt en meter, så er det nemmere at få tilladelse.”

Det er Aarhus Kommune, som ejer grunden, så gruppen skal søge kommunen for en tilladelse til at bruge området. På et tidspunkt strander gruppen i en digital ansøgningsformular.

”Vi skal søge på nettet og får en fejlmelding, som siger, at vi skal bruge en byggesagkyndig. Det mener jeg er ude af proportioner i forhold til vores projekt, så jeg ringer og bliver henvist til en person, som stort med det samme giver mundtlig forhåndsgodkendelse. Han siger, at vi bare skal gå i gang og så søge tilladelse bagefter.”

Fik penge fra Nordea

Samtidig har gruppen søgt Nordea-fonden for et tilskud og 1. maj 2019 kommer svaret: Nordea har bevilget 39.700 kroner til projektet.

”Det betød, at vi kunne lave nogle meget mere lækre og langtidsholdbare løsninger,” fortæller Jonathan Senior.

 

Vi vil gerne have en aktiv ungdomskultur, og skabe et sted, hvor børnene har lyst at være, så de behøver ikke tage ind til byen
Jonathan Senior

Den 24. august var første arbejdsdag.

”Det er beboere, venner og familie og familie, der rydder området og opfører rampen. En beboers far var smed. En ven var tømrer. Det er ikke den mest effektive arbejdsform, til gengæld er det hyggeligt. Og det giver ejerskab og sammenhold.”

Gruppen får en aftale med det lokale XL-byggemarked, som forsyner med byggematerialer, og giver en klækkelig rabat, fordi de synes, det er et godt projekt.

Tilskuddet fra Nordea-fonden ses blandt på områdets belysning, som er rigtige og meget lysrige led-lygtepæle, som man kan tænde og slukke for, som man har behov for. Belysningen betyder, at området også kan bruges i den mørke tid på dagen og året.

Besøg af de dygtigste skatere

Hvad fremtiden bringer er som altid uvist, fortæller Jonathan Senior.

”Vores aftale med kommunen gælder i første omgang for et par år. Vi skal rydde den, hvis det falder fra hinanden igen. Men det gør det i hvert fald ikke lige med det første. Vores arbejde stopper ikke, bare fordi vi er færdige med området - vi har allerede planlagt temaaftener, og til foråret har vi fået en af landets dygtigste skatere til at komme. Vi vil gerne have en aktiv ungdomskultur, og skabe et sted, hvor børnene har lyst at være, så de behøver ikke tage ind til byen.”

Går du også rundt med idéer til dit boligområde?

1. Find ud af, om der er andre, der er interesserede i det samme som dig. Jo flere, jo stærkere er I.

2. Beskriv projektet og vær åben i processen, så alle kan se, hvad I går og barsler med.

3. Søg råd og penge hos kommune og fonde. Der er meget at komme efter.

Kilde: Jonathan Senior