Mikael 'skralder' gratis mad til naboerne

03. nov 2019

Mikael 'skralder' gratis mad til naboerne

Mikael Miehs Andersen finder sin mad i supermarkeders skraldespande. Se, hvordan han på 20 minutter fylder seks kasser med mad til ham og naboerne, da BeboerBladet er med på 'skraldetur'.

  • Af: Rasmus Handberg Baunegaard Nielsen

  • rhbn@bl.dk

Foto: Foto: Mikael hiver tomater op ad containeren. "Jeg kan simpelthen ikke se, hvad der er galt med dem her." Foto: Rasmus Handberg Baunegaard Nielsen

Foto: Foto: Mikael hiver tomater op ad containeren. "Jeg kan simpelthen ikke se, hvad der er galt med dem her." Foto: Rasmus Handberg Baunegaard Nielsen

"Al den her spiselige mad, der intet fejler. Den skal ud til sultne maver. Jeg hjælper gerne med at få den ud til sultne maver."

Mikael Miehs Andersen står bøjet over containerne bag et supermarked tæt på hans rækkehus i Højbjerg, lidt syd for Aarhus. Med kvikke bevægelser og intenst blik grovsorterer han de madvarer, han hiver op. Langt det meste af maden ser ikke ud til at fejle noget.

"Prøv at se den her majs," siger Mikael. Sekundet efter er majsen skrællet, og Mikael begynder at spise. "Den er helt frisk, mand."

Bruger nul kroner på mad

I de seneste syv år har han ikke brugt en krone på mad. To til tre gange om ugen tager han på 'skralde-togt' rundt til supermarkeder i byen.

VIDEO: En tirsdag i oktober er BeboerBladet med Mikael på jagt efter kasseret, men spiselig mad. Se, hvordan det lykkedes Mikael at fylde seks mælkekasser med mad på bare 20 minutter.

Der er altid jackpot, når Mikael tager på togt. Nogle gange er den større end andre gange, men Mikael finder altid mere mad, end han selv kan spise.

Han synes, at det er noget svineri, at al den spiselige mad ender i skraldespande. Derfor deler han maden med sine naboer.

Via videoer på Facebook i hans gruppe "Robin Hoods madkammer" fortæller han, når der er ny mad at afhente. Derefter tropper naboer op og tager, hvad de kan bruge.

"Mikael, han er en stjerne," siger en nabo, der får fyldt sin pose med grøntsager fra dagens fangst.

Giver overskud i hverdagen 

Dem, der henter maden, kalder Mikael for kunder, selvom han aldrig kunne finde på at tage penge for den mad, han finder. Han vurderer, at han har omtrent 40-50 forskellige 'kunder' i nabolaget.

"De sparer penge på mad, og det giver dem mere overskud. Nogle har brugt pengene på nyt tøj, og andre har fået råd til en tur i Tivoli," siger han. 

Før i tiden havde Mikael et madbudget på 800 til 1.200 kroner.

"Men hvis jeg skulle købe det, jeg selv sparer, jamen så sparer jeg 5.000 om måneden. Hvem har ellers råd til det her mad?," siger Mikael, inden han går ombord i en ny container, der bugner af mad.

Fakta: Ikke ulovligt at 'skralde'

At 'skralde' betyder at gå i fødevarebutikkers affaldscontainere efter mad. Enten helt privat eller i organiserede grupper, hvor man går sammen eller mødes bagefter og deler ud af, hvad der blev fundet.

Det er ikke ulovligt, så længe man ikke kravler over hegn eller bryder låse op. Ifølge Justitsministeriet må man gerne tage ting fra affaldscontainere, som er frit tilgængelige.

Kilde: Fagbladet Boligen, nr. 11, 2017