Vi roder alle sammen

20. maj 2019

Vi roder alle sammen

"Du skal ikke skamme dig over dit rod," siger Anita Wodstrup, der lever af at indrette og rydde op! Hun hjalp en glad Trine Wittendorff med at få orden på køkken og gang.

Foto: En tilfreds Trine Wittendorff, nu i sit ryddelige køkken. Foto: Jens Bach

Foto: En tilfreds Trine Wittendorff, nu i sit ryddelige køkken. Foto: Jens Bach

”Jeg bliver så stresset af min gang og mit køkken, for der er alt for mange ting. Jeg køber også for meget mad ind, for man ved jo aldrig, hvad tiden bringer,” siger Trine Wittendorff.

Hun er sosu-assistent, og hendes mand arbejder som chauffør. Ligesom Trine er han en samler, når det kommer til sko og jakker. Så der er fyldt op i den lille gang, hvor tidligere lejere har sat skydedøre op, så overtøj og fodtøj kan være derinde. Der er bare ikke plads nok. Men det kan der blive, lover Anita Wodstrup, der er professionel oprydder i sit firma Boligstil.

060219 Trine Wittendorff 02
Anite Wodstrup i Trine Wittendorffs køkken, hvor det meste af hevet ud ad skabe og op ad skuffer.
060219 Trine Wittendorff 09
Krydderiskuffen blev sorteret.
060219 Trine Wittendorff 10
Gangen i huset, som er lejet igennem PlusBolig i Aalborg. Fodtøjet roder når man kommer ind, og tøjet er proppet ind bag skydelåger.
060219 Trine Wittendorff 11
Gangen med mindre tøj og sko i skabene, skokasser og en knagerække.
Sække
Efter oprydning var der sække til genbrug og udsmidning.
1

Jeg er vokset op med min mor, og det var småt med penge, men vi manglede ikke noget! Når der var udsalg, blev der købt stort ind, og det sidder stadig i mig, så jeg har svært ved at skille mig af med noget."
Trine Wittendorff

OPRYDNING!

De mennesker, hun hjælper, har det til fælles, at de ikke længere kan overskue at få ryddet op selv.

”De har brugt deres energi og tid på noget andet, og deres hjem er blevet et sted, man overlever i, frem for at slappe af og få ny energi. Det kan være, de ikke selv har tænkt over det. Men mange ting, som ikke har en plads, tager energi. Mens det giver energi, når der er styr på det,” fortæller Anita Wodstrup.

Skam er den følelse, som Anita oftest møder, når hun bliver hyret til at hjælpe med at rydde op.

”Vi har jo skabt en kultur, hvor vores hjem skal være ligeså trimmet og klar til at vise frem, som vores krop og vores mad,” mener hun.

”Så rodet bliver et billede på, hvordan man klarer sit liv, og det kan tage tid at erkende, at man ikke selv kan få ryddet det hele op,” siger hun.

Trine Wittendorrff ved godt selv, hvorfor hun har samlet så mange ting.

”Jeg er vokset op med min mor, og det var småt med penge, men vi manglede ikke noget! Når der var udsalg, blev der købt stort ind, og det sidder stadig i mig, så jeg har svært ved at skille mig af med ting,” siger Trine Wittendorff, som selv har meldt sig til at få Anita Wodstrup på besøg.

Trine Wittendorff gav simpelthen op over for rodet, da børneflokken voksede.

”Vi flyttede ind, da vi kun havde et barn, så der var god plads. Men nu føles det klemt,” siger hun.

Anita, der selv bor på 100 kvadratmeter i en familie med fem medlemmer, påpeger, at Trine har for mange ting. Men hun roser hende for at være parat til at skille sig af med det, som hun ikke bruger.

”Det er der mange, der ikke kan overskue,” siger hun.

Trine nikker, mens Anita tømmer skuffer og skabe i det lille køkken.

”Du har mange ting,” siger hun ved synet af skuffen med gryder og pander.

Hvis Trine nikker, når Anita holder en ting op, betyder det, at den bliver smidt ud.

Hurtigt bliver et par sække fyldt, og Trine går i gang med gangen, hvor hun får sorteret i sko og støvler, som hun vil forære væk.

”Anita har en god, smittende energi, og jeg er helt overrasket over, hvor meget hun når!”

SEKS SÆKKE SENERE

Fem timer senere har Trine et ryddeligt køkken, hvor der er de ting tilbage, som hun rent faktisk bruger.

Tingene er samlet, så plastik er i én skuffe, krydderier i en anden og så videre. I gangen er der blevet sat skoskabe og knagerække op, og der er sorteret kraftigt i familiens tøj.

”Jeg er især glad for, at vi fik orden oven på køkkenskabene,” konkluderer Anita Wodstrup.

”Jeg er mest glad for det hele og har fået energi af det,” erklærer Trine med et smil.   

Anitas starthjælp

Find 10 ting, lige nu, som du kan smide ud.

Det kan være et gammelt ugeblad, en udtørret deodorant, en forvasket bluse, en visnet potteplante og en lighter, der er løbet tør for gas. Det kan være noget, som er gået i stykker, noget, du har for meget af, noget, du ikke bruger eller bare ikke orker at se på længere. Bare find 10 ting og smid dem ud via affaldssorteringen. Det er nemt og giver en skøn fornemmelse af kontrol over tingene.

MEGET ROD?
Du kan også vælge at fokusere på et bestemt område, hvor der er meget rod, og simpelthen smide 10 ting ud fra rodebunken, hver gang du har tid og lyst. På den måde vil rodebunken hurtigt blive overskuelig eller helt forsvinde.

TIP TIL AT GENNEMFØRE EN OPRYDNING
Lad være med at begynde at kigge på de fotoalbums, gamle breve og tegninger fra barndommen, som du støder på undervejs, når du rydder op i et helt rum. Gem dem i en ”det-ser-jeg-på-en-regnvejrsdag”-kasse.

Rod er ting, der ikke har en plads! Det gælder også fotos, der endnu ikke er sat i album, papirerne på bordet. Fortsæt selv…

Rod er også ting, som du ikke bryder dig om (længere).

Vær kritisk! Selvom det er en pæn kande, så skal den videre, hvis du ikke bruger den!

Anita Wodstrup er indretningskonsulent, har base i Aalborg, men rådgiver i hele landet. Hjemmesiden hedder boligstil.dk