Psykolog: Oprydning frigiver energi og overskud

20. maj 2019

Psykolog: Oprydning frigiver energi og overskud

"Hver fjerde har rod, de ikke orker at rydde op. Kommer man af med rodet, kan det give fornyet energi," siger psykolog, Birgitte Sølvstein.

Foto: Jens Bach

Foto: Jens Bach

Rod kan påvirke vores psykiske velbefindende markant. Det siger psykolog Birgitte Sølvstein. For det er krævende mentalt, hvis der ligger meget rod omkring os. Rodet sender nemlig signaler om noget uafsluttet, og det påvirker os ubevidst.

”Rodet er som en masse løse ender, vi har i vores liv. Det er ting, vi burde gøre færdige, men som vi ikke har nået eller kunnet overskue at gøre noget ved. Det gør det svært at slappe af, fordi vi har en konstant følelse af, at vi burde gøre noget ved det,” siger hun.

At få luget ud kan dog virke som en uoverstigelig opgave. En spørgeskema­undersøgelse, lavet blandt 2.000 danskere af A&B Analyse for Beboerbladet, viser, at knap hver fjerde almene beboer har rod, som “de ikke orker at rydde op”.

Rod står i vejen

Men rodet har stor betydning for, om vi foretager os ting, der gør os glade, siger Birgitte Sølvstein.

”Hvis det roder fysisk, er det svært at holde sindet klart. For rodet står i vejen for de vigtige og nære ting: At læse en god bog, at lege med børnene eller male et maleri. Nogle gange kan det jo også helt praktisk være umuligt at foretage sig noget. Det er svært at lægge puslespil, hvis hele bordet er fyldt med ting.

Hun understreger, at nogle trives bedre med rod end andre. Men for de fleste er der en gevinst i at komme i bund og blandt andet få ryddet ud i de mange ting, vi bare har, men som intet betyder. Det giver overskud til nye projekter, siger Birgitte Sølvstein.

”Hvis der er ro og harmoni i vores omgivelser, så påvirker det vores sind positivt. Mange kender den med, at når man har fået ryddet op og gjort forårsrent, så frigiver det overskud til andet, fordi al ens mentale energi simpelthen var bundet i rodet.”

”Vi er en familie med to voksne og fire børn. Vi har en rigtig smal gang og rigtig mange jakker og sko. På trods af at vi har skydedørsskabe, har vi ikke kunnet finde ud af at udnytte pladsen ordentligt bag skabslågerne. Lige meget hvor mange gange jeg prøver, så opgiver jeg, lukker øjnene og smider jakker og sko bagved lågerne. Gangen er det første, man træder ind i hjemme hos os, og straks bliver jeg stresset. Har brug for hjælp! Hilsen en desperat mor”.

Sådan skrev 32-årige Trine Wittendorff, der er på barsel med lille Medina. Hendes tre andre børn er to, fem og ni år, og med 106 kvadratmeter, fordelt på to etager, er der ikke meget plads i huset i Aalborg.

 

SÅDAN HAR ALMENE BEBOERE DET MED ROD I HJEMMET

35,6 procent
Jeg har ikke noget rod

42,2 procent
Jeg har ikke noget imod lidt rod

5,6 procent
Jeg kan godt lide rod

20,8 procent
Jeg har rod, som jeg ikke orker at rydde op

3,2 procent
Jeg har rod i hele mit hjem, orker ikke at rydde op

Kilde: A&B Analyse. Undersøgelsen er foretaget blandt et repræsentativt udvalg på 2.132 danskere over 18 år i perioden 28.3-9.4.2019