Meget have på lidt plads

28. maj 2019

Meget have på lidt plads

Det kan sagtens lade sig gøre at skabe det fineste og mest frodige grønne univers på en altan eller en lille have.

Foto: Altan Alferne og Canva

Foto: Altan Alferne og Canva

Selvom man ikke har ret meget plads, kan man både dyrke sommerblomster, krydderurter, buske, små træer, klatreplanter, stauder og grøntsager. Men man er nødt til at gøre sig umage, når man vælger, hvad pladsen skal bruges til.

Den lille have

I den lille have skal man passe på ikke at vælge planter, der bliver for store. Heldigvis findes der efterhånden rigtig mange planter, som er særligt velegnet til små haver. Fx søjleformede frugttræer og små kompakte sommerfuglebuske, der kun bliver 50 cm høje, og bærbuske, som kan dyrkes i krukker.

Dyrk i krukker og kasser på altanen

På altanen dyrkes planter i plantekasser og krukker. Hvis man kun har en lille have, kan det også være en fin måde at dyrke mange forskellige planter.

Når man skal vælge krukker og kasser, skal man tænke på, at jo større en beholder er, jo større plante kan der vokse i den. Ligeledes gælder det, at jo mindre jord en beholder kan indeholde, jo hurtigere tørrer den ud. Så store krukker har bestemt sine fordele. Som udgangspunkt skal krukkeplanter vandes hver dag. Men vælger man selvvandingskrukker, gør det pasningen lidt nemmere.

 

JORDBÆR
Jordbær
Havtorn
Havtorn
Krydderurter
Krydderurter
Hortensia
Hortensia
Hosta
Hosta
Nellikerod
Nellikerod
Klematis
Klematis
Storkenæb
Storkenæb
Ærteblomst
Ærtebomst
1

Hvilken plante hvor?

SOLRIGT OG LÆ

Her er der mange muligheder, så længe man husker, at der skal vandes lidt ekstra, fordi der ofte er varmt og tørt. Her kan både vokse tomater og agurker, klatreplanter op ad væggene og hængende potter med sommerblomster eller jordbær.

BLÆST

Blæser det meget på altanen, bliver man nødt til at vælge planter, der kan trives her. Grøntsager har det svært med vind. Her skal man mere gå efter græsser og lave robuste stauder og krydderurter og hårdføre buske som fyr og havtorn. Vind er meget stressende for planter. De tørrer hurtigere ud og vokser langsommere. Man kan have held med at sætte læskærme op og få skabt nogle små hjørner, hvor der er mere læ. Her kan man så dyrke sommerblomster og bærbuske. 

SKYGGE

Ligger altanen i skygge det meste af dagen, kan man indrette en frodig jungle med bregner, hosta, alunrod og hortensia. Her kan det være svært at få succes med grøntsager.

Storkenæb ’Rozanne’

Vælg planter, der blomstrer hele sommeren

En staude er en plante, der kommer igen år efter år, men den visner helt ned hver vinter. Nogle stauder har dog grønne blade om vinteren, men det hører til undtagelserne.

Stauder er populære planter, både i haven og i krukker på altanen. Har man mange forskellige stauder, kan man have blomster fra tidligt forår, og helt til frosten sætter ind sidst på året. 

Men har man kun en altan eller en lille have, er der grænser for, hvor mange forskellige man har plads til. Derfor er det en god idé at gå efter de stauder, der har en lang blomstringstid.

Det er fx storkenæb ’Rozanne’ eller nellikerod ’Scarlet Tempest’, som begge blomstrer i adskillige måneder. Stauder med smukt løv er også med til at skabe farve og variation, selvom planten ikke er i blomst. Det gælder for fx hosta, alunrod og vortemælk.   

Nellikerod ’Scarlet Tempest’

Brug væggene - gør dem grønne

Planter, der gror op ad væggen, er en god måde at spare plads og samtidig skabe en stemning af frodig oase på altanen eller ved terrassen i den lille have. Især de lave sorter af klematis og sommerblomster som ærteblomst (Lathyrus) og pragtsnerle er velegnede klatreplanter. 

Vil man have succes med klatreplanterne, er det dog vigtigt, at der er læ. Bladene er spinkle, og stænglerne skrøbelige, og de tåler ikke vindens susen.  

Man kan også købe plantekasser, der er lavet til at hænge op på væggen. Her kan plantes krydderurter, sommerblomster eller jordbær.

Om Haveselskabet

Artiklen er skrevet af Haveselskabet

 Haveselskabet er en nonprofit forening af 30.000 haveglade medlemmer.
 Som medlem får du adgang til havegrupper, medlemstilbud, invitationer til arrangementer, gratis haverådgivning samt magasinet HAVEN.