Farvel til et stykke Danmarkshistorie i beton

07. maj 2019

Farvel til et stykke Danmarkshistorie i beton

Fem af de tolv ikoniske højhuse ved Brøndby Strand er på vej til at blive revet ned. En række kendte danskere er med til at sige farvel.

Foto: Christian Lindgren / Ritzau Scanpix

Foto: Christian Lindgren / Ritzau Scanpix

Fem af de tolv højhuse ved Brøndby Strand er på vej til at blive revet ned, fordi de indeholder miljøgiften pcb. Den er sivet ind i betonen, og derfor kan de fem huse ikke reddes. Men før de helt forsvinder, holder Forstandsmuseet en række arrangementer i en af de forladte lejligheder i Albjergparken. Udstillingen og foredragene foregår i en af de store lejligheder på 1.sal, som beboerne er fraflyttet. Men besøgende kan også komme helt op på 15. etage og se den betagende udsigt over hele Køge bugt.

Udstillingen handler om det levede liv i højhusene og den udspringer af et samarbejde med Brøndby Strand Projektet og Institut for Europæisk etnologi på Københavns Universitet – en gruppe studerende herfra har interviewet beboere fra højhusene og lavet udstillingen Hele verden lige her om dem.

En hyldest

Museumsinspektør Lisbeth Hollensen, Forstadsmuseet, der står bag både udstilling og foredragsrække, kalder arrangementerne en hyldest til Brøndby Strand.

”Da husene var nybyggede var det både stort, moderne og fantastisk, og folk var glade for at bo der, lejlighederne var store, lyse og lækre og havde udsigt over Køge Bugt, ” fortæller hun, men konstaterer samtidig, at mange mennesker havde fordomme om de store, høje betonhuse. En af dem er billedkunstneren Martin Bigum, der den 22. og 29.maj fortæller om sin relation til området. Han boede i et parcelhuskvarter i nærheden, og havde mange kammerater fra højhusene. Han synes, han havde mere til fælles med dem, end med kammeraterne fra parcelhuskvarteret, for de var mere fantasifulde og kreative. Men han siger, at han som ung nærmeste flygtede fra de store grå huse og ind til København.

Glemmer tulipanerne

Lisbeth Hollensen undrer sig over, at der har været så mange fordomme om bebyggelsen, og at pressen altid har vist billeder taget på grå novemberdage og ikke i solskin, når beboerne griller mellem blokken og 5000 tulipaner blomstrer.

”Brøndby Strand har aldrig været på ghettolisten, og beboerne kaldet det, det bedste sted i verden at bo,” siger hun.

For hende er det er stykke Danmarkshistorie, der forsvinder, når de fem yderste huse rives ned. En del af Danmarks mest markante skyline forsvinder.

Skyggespil

Husene er bygget af beton af visionære arkitekter, der så betonen som et stort lærred, som beboernes aktiviteter har sat farver på med parasoller, gardiner, altaner og -kasser med blomster.

”Husenes udspring danner skyggespil, der også er med til at skabe liv på facaden,” understreger hun.

Et kig ind i fremtiden

Også det socialdemokratiske folketingsmedlem Mattias Tesfaye elsker højhusene. Han kender dem mest udefra, fordi han kunne se dem fra sin mormors altan i Store Hus i Avedøre. ”De lyste op, og der var sådan en Manhattan-stemning over dem,” siger han og tilføjer, at for ham føltes de moderne huse som et kig ind i fremtiden.

Drengene fra Outlandish

Også Sangeren Isam B (Bachiri) slentrer en tur ned af Memory Lane, når han fortæller om sine ungdomsår i Brøndby Strand, hvor han boede i Kisumparken.

”Jeg har dejlige minder derfra og mødte Outlandish-drengene der, og mange af mine sange – blandt andet mit første store hit, Aicha, er en historie fra Brøndby,” fortæller han.

Hans familie flyttede til Brøndby fra Islands Brygge, for her kunne den få grønne områder og en rummelig lejlighed med god plads til ham og de fire søskende. Men flytningen til Vestegnen fik skoleinspektøren fra Islands Brygge til at advare forældrene om, at de skulle høje øje med børnene det nye sted.

”For mig står stedet som et lyspunkt, et godt sted, som jeg ikke associerer med problemer eller ballade,” siger han.

Se programmet hos Forstadsmuseet