"Det er en kæmpe frihed at bo i lejlighed"

20. maj 2019

"Det er en kæmpe frihed at bo i lejlighed"

Ruth og Steen Clemmensen flyttede fra en 270 kvm. stor villa i Vissenbjerg på Fyn til Korskærparken i Fredericia. I deres nye liv som lejere føler de sig mere frie og nyder den lette adgang til kultur, natur og fællesskab. 

Foto: Ruth og Steen Clemmensen i deres nye hjem i Korskærparken. Boligområdet er på den såkaldte ghetto-liste, men det rører dem ikke. "Her er så dejligt og roligt", siger hun. Foto: Simon Jeppesen

Foto: Ruth og Steen Clemmensen i deres nye hjem i Korskærparken. Boligområdet er på den såkaldte ghetto-liste, men det rører dem ikke. "Her er så dejligt og roligt", siger hun. Foto: Simon Jeppesen

Lyset vælder ind fra de store gulv til loft-vinduer i den rummelige og nyrenoverede lejlighed.

”Jeg var helt solgt, da jeg så den, og så en stuelejlighed. Hvor heldig har man lov at være,” siger Ruth Clemmensen.

Hun og hendes mand Steen Clemmensen, der begge har rundet de 70, flyttede ind i Korskærparken i Fredericia for lidt over to år siden. De kom fra en 270 kvadratmeter stor villa i Vissenbjerg på Fyn, der dannede ramme om deres liv i over 40 år. Steen, der har en fortid som tømrer, var selv med til at bygge huset, hvor deres to døtre voksede op.

Men da pigerne flyttede, begyndte de mange kvadratmeter at virke tomme og huset krævende. Især Ruth ville gerne væk fra det store hus.

”Vores hus lå på en skråning med 40 trin op. På et tidspunkt ville vi jo ikke længere kunne klare de trin,” siger Ruth, der også havde bekymringer om at komme til at ”hænge på huset”.

”Hvad nu, hvis jeg blev alene? Skulle jeg så stå der selv med sådan et kæmpestort hus, som måske ikke kunne sælges? Nej tak.”

Frit og fleksibelt

Steen Clemmensen er ligeså glad for den lyse lejlighed som sin kone. Han slår ud med hånden på den store solrige terrasse.

”Her er 35 kvadratmeter, og lige derovre ligger fælleshuset,” siger han og peger på en sort bygning overfor.

Her er ingen vedligehold og ingen spekulationer. I et hus er der også mange udgifter til alt muligt. Nu har vi bare lejeudgiften af forholde os til".
Steen Clemmensen, beboer, Korskærparken, Fredericia

Boligblokken er nyrenoveret og indbydende. I lejligheden fungerer alt, og ellers ringer man efter viceværten.

”Her er ingen vedligehold og ingen spekulationer. I et hus er der også mange udgifter til alt muligt. Nu har vi bare lejeudgiften at forholde os til, siger Steen.

Steen og Ruth fremhæver begge den fleksibilitet, der er ved at være lejer.

”Det er en kæmpe frihed at bo i lejlighed. Du kan hurtigt ændre planer og flytte, hvis du får lyst til det. Det er nærmest bare at pakke kufferten. Det er noget sværere, når du er husejer,” siger Steen.

Ghettoliste, og hvad så?

Flytte har de nu ikke tænkt sig, for de er faldet godt til. Nogle undrede sig ellers over, hvad de dog skulle i Fredericia. Men der er familie i både Kolding og Horsens, og så har de et sommerhus ved Juelsminde. At Korskærparken er på ghettolisten, rører dem ikke.

”Vi vidste intet om kvarteret, så det var ret tilfældigt, at vi fandt ud af det. Vi spurgte varmemesteren ved fremvisningen, om der var ballade, og han sagde: der er intet at mærke,” fortæller Steen.

”Det er der heller ikke, her er så dejligt og roligt”, tilføjer Ruth.

Friske i længere tid

De bruger naturen, de mange kulturelle tilbud og det store idrætscenter ved Korskærparken, hvor de svømmer. Sammen med andre beboere deltager de også i vandreture om søndagen, når de kan. Og Steen er blevet næstformand i den boligafdeling, deres blokke hører under.

”Fordelen ved at flytte til noget bynært er, at der sker så meget. Vi falder ikke lige tilbage i sofaen og regner med at holde os friske i længere tid,” siger Steen.

De er så småt begyndt at tale med de beboere, der bor tættest på.

”Jeg snakker med Anna, som bor her i opgangen og Jytte ovenpå og går op med frugt til dem. De er dog noget ældre end mig, så det er begrænset med aktiviteterne,” siger Ruth.

Hun fremhæver lyset og roen i boligområdet, men også den aktivitet, der er.

”Så sidder der nogle mødre med tørklæder derude på legepladsen. De småsnakker og deres børn leger og står på rulleskøjter. Det giver liv, og det er hyggeligt. Det nyder vi meget.”