Danmarks Manhattan

09. maj 2019

Danmarks Manhattan

For Folketingsmedlem Mattias Tesfaye, S, var højhusene i Brøndby Strand en del af barndommen. Han boede der ganske vist ikke, men hans mormor boede i Store Hus i Avedøre og havde kolonihave i nærheden.

Foto: Steen Brogaard

Foto: Steen Brogaard

Fra mormorens altan kunne han se blokkene.

”Så Brøndby Strand var en del af min barndom, selv om jeg dengang kendte dem bedre udefra end indefra,” siger han.

Han syntes, at de 15 etager høje huse lyste op, de skabte en fælles skyline og i hans bevidsthed gav de en slags Manhattan-stemning.

”For mig føltes de som en slags kig ind i fremtiden,” siger han, og efterfølgende har han været inde i mange af lejlighederne, for han bor på Vestegnene og er valgt i Brøndby, og han fremhæver, at fra de øverste etager er der en formidabel udsigt over hele Køge bugt.

Pcb sivet ind i betonen

Det ærgrer ham, at fem af husene skal rives ned, og sammenligner det med at få fem tænder rykket ud, selv om der er tale om de fem ældste huse i den ene ende. Det var de første, der blev bygget, inden man vidste, at stoffet pcb er skadeligt. Man holdt op med at bruge det, men nu skal fem af de tolv huse rives ned, fordi pcb’en er sivet ind i betonen. Husene kan ikke reddes.

”Der er jo ikke bare tale om boliger – men en slags ikoner for moderne boligbyggeri,” fremhæver han og minder om, at en af hovedpersonerne i Tv-serien Bedrag boede der.

”De spiler en rolle i kulturhistorien,” fastslår han.

Han forstår godt, at beboerne har været kede af at skulle flytte, men roser den veltilrettelagt måde, genhusningen er foregået på.

Mattias Tesfaye fortæller om sin barndom med tilknytning til Brøndby Strand i forbindelse med Forstadsmuseets pop-up udstilling i en af de tomme lejligheder. 

Læs om alle arrangementerne her: https://forstadsmuseet.dk/nyhed/historier-i-hoejhuset/