Alle vores ting er købt til genbrug

28. maj 2019

Alle vores ting er købt til genbrug

De kom fra Syrien med et par tasker som eneste bagage fra et helt liv. I dag bor Tarek Darwish og Nazmie Khabaza i Ringkøbing, hvor de har ind­rettet deres lejlighed med genbrug, grønne planter og fotos af familien.

Foto: Jens Bach

Foto: Jens Bach

”Husene i Danmark er tit bygget af små sten, og der er meget træ. I Syrien havde vi klinker på gulvene, men her er der trægulv.” Tarek Darwish fortæller om de åbenlyse forskelle, der er, på at bo i en lejlighed i Aleppo i Syrien, som han og hans kone gjorde, og så til lejligheden her på Damtoften i Ringkøbing, hvor de har boet, siden de måtte flygte fra hjemlandet.

”Vi fik penge fra kommunen, så vi kunne købe møbler i genbrugsbutikken,” fortæller Tarek. Han kom til Vestjylland efter et års flugt igennem Europa og fik sine kone Nazmie Khabaza og sønnen Adam her­op på familiesammenføring. ”Jeg har altid haft et billede af Skandinavien som et sted, hvor man respekterer menneskerettighederne, modsat Syrien, hvor livet er umenneskeligt,” fortæller han. Tarek er 60 år, universitetsuddannet og tidligere salgschef på et stort hotel i Aleppo, men som han tørt konstaterer: ”Det gik ikke så godt med turismen i Syrien!

120219 Tarekdarwisk 17
Nazmie har et billede af sin afdøde far på reolen. Ved siden af en skulptur, som hun har købt på genbrug, fordi den, som hun siger," afspejler, hvordan jeg har det - med mange spekulationer.
120219 Tarekdarwisk 15
Den gule Barbapapa-kop købte sønnen Adam, da de lige var kommet til Danmark. Han er nu 19 år og går på Handelsskolen.
120219 Tarekdarwisk 04
Udestuen, som snarere skulle hedde havestuen, hos Tarek og Nazmie.
1

Personlig indretning

Tonefaldet er trist, og både Tarek og Nazmie er mærket af de voldsomme oplevelser i Syrien. De er begge glade for at være i Danmark og er i kontakt med familien, hvoraf nogle stadig er i Syrien, mens mange er flygtet og spredt over hele Europa. ”Vi havde aldrig før været i Europa, men her i området er omkring 50 syriske familier,” fortæller Tarek. Han arbejder som opvasker og tjener på et hotel i byen og er i gang med at tage kørekort til gaffeltruck. Desuden hjælper han Ringkøbing-Skjern Boligselskab, når der er brug for en, som kan oversætte fra syrisk. Nazmie, 53, har lagt kræfter i at lære dansk, selvom hun er fysisk og psykisk svækket efter årene med krig og vold i Aleppo. Alligevel er hun en smilende og opmærksom værtinde, som serverer stærk, tyrkisk kaffe i små kopper og gerne viser billeder af sin familie. På reolen står et par billeder, som hun tog med sig i tasken, da hun og sønnen, Adam, slap ud af Syrien. På sofabordet ligger et album med billeder fra parrets bryllup, Adam som baby, forældre og et liv et helt andet sted. ”I Syrien var der ikke mange kvinder, der arbejdede. Den mad, som vi spiste, tog meget lang tid at lave, så det var svært at forene madlavning med et udearbejde,” fortæller Tarek. Han laver indimellem mad, men det er mest Nazmie, der regerer i køkkenet. Her er der små pyntefigurer oven på kaffemaskinen, som kun bliver brugt, når der er gæster. Ellers står den mest på te, for som Tarek siger: ”Vi drikker te til alt!”

.....................................

 

Nazmie har passet godt planten, som hun fik i indflytningsgave, og den har kvitteret med at vokse sig lang og flot.

JO GRØNNERE, JO BEDRE!


I Syrien er der ikke mange grønne områder, men Tarek og Nazmie har altid haft mange planter i deres hjem, og det har de bragt med ind i deres danske liv.

I køkkenet hos Tarek og Nazmie slynger en grøn plante sig fra rummets fjerneste overskab, henover den plisserede lampe i loftet og videre. Det har taget dem knap fem år at nå så vidt, og Nazmie, som er kvinden med de grønne fingre, husker tydeligt, da hun fik den:

”Vores nabo dengang kom fra Irak, og da vi flyttede ind, gav hun mig planten, som dengang kun var så høj.” Nazmie viser med to fingre en længde, som hun selv anslår til 13 centimeter. Med vand, lys og kærlig pleje har hun givet den plads til at vokse og tager også stiklinger, som hun dyrker videre på andre steder i lejligheden. ”Vi elsker det grønne,” erklærer hun med et smil. Parret har aldrig haft egen have, men her i Ringkøbing har de en udestue, hvor planterne trives.
Det samme gør Tarek og Nazmie, som gerne sidder i sofaen under alt det grønne og kigger ud på det område, som er blevet deres nye hjemsted.

FAKTA

Tarek Darwish og Nazmie Khabaza bor i en lejlighed på Damtoften på 79 m2 med tre værelser. Huslejen er godt 4.000 kroner per måned plus forbrug. Damtoften har 159 lejemål og er beliggende tæt ved Ringkøbing Fjord. Damtoftens lejligheder udlejes af Ringkøbing-Skjern Boligforening.