BL's 100 år fejret over hele landet

19. jun 2019

BL's 100 år fejret over hele landet

Danmarks længste fødselsdagsmorgenbord strakte sig gennem landet. I Horsens mødtes almene beboere fra hele byen til fællesmorgenmad, mens man i Kolding markerede dagen med tryllekunster og jazzmusik.

Foto: Simon Jeppesen

Foto: Simon Jeppesen

Det er i år 100 år siden, at BL – Danmarks Almene Boliger blev stiftet. Det jubilæum fejres i løbet af hele 2019 med en række forskellige arrangementer. Et af de arrangementer løb af stablen lørdag den 15. juni, hvor almene boligafdelinger forsøgte at skabe, hvad der skulle blive Danmarks længste morgenbord.

I blandt andet Horsens var man med på den idé. Fire af byens boligselskaber var derfor gået sammen om at dække et langt fælles morgenbord på en plads i centrum af byen. Beboere fra almene boliger i hele byen var inviteret og mødte op klokken 10 lørdag formiddag. Desværre brød skyerne ud i øsregnvejr 10 minutter før, begivenhederne kunne starte.

Borgmester i byen Peter Sørensen (S) og formand for Andelsboligforeningen Odinsgård, Niels Rasmussen, måtte derfor holde deres taler i ly af en havepavillon. Og morgenbordet blev af samme grund heller aldrig taget i brug, så de fremmødte gæster måtte i stedet nyde deres rundstykker og kaffe under dække af paraplyer, regnsæt og havepavilloner.

Alligevel var Niels Rasmussen ved godt mod.

”Jeg vil da håbe, at der de andre steder er lidt mere tørvejr end her. Men trods vejret, kan vi alligevel godt fejre BL’s 100 års jubilæum, og at vi gennem hundrede år har skabt masser af hjem til generationer af danskere,” sagde Niels Rasmussen i sin tale.

Kolding fejrede dagen med tryllekunstner og jazz

I boligafdelingen Kikkenborggård i Kolding var fejringen af BL’s jubilæum planlagt til en smule senere på dagen. Festlighederne gik derfor her fri af den værste regn, da man klokken 14.00 bød velkommen til tryllekunstneren Jesper Grønkjær.

Han underholdt både børn og voksne med sit show, og han tiltrak ligefrem deltagere, som ellers normalt ikke er med til afdelingens fællesarrangementer. Og det var lige netop planen med arrangementet, fortalte afdelingsformand Fritze Lundstrøm, som var glad for at BL’s 100-års jubilæum og afdelingens eget 70-års jubilæum kunne bringe beboerne tættere sammen.

”Vi synes i afdelingsbestyrelsen at folk skal kende hinanden bedre. For hvis de kender hinanden og har noget sammenværd, så starter demokratiet. Hvis du låser dig inde, og lukker døren, uden at ville snakke med nogen, så bliver du ensom. Derfor ville vi gerne sætte gang i flere aktiviteter, end der tidligere har været her,” sagde Fritze Lundstrøm.

Og det store fremmøde til trylleshowet og til den efterfølgende jazzkoncert gjorde, at Fritze Lundstrøm fik opfyldt sin plan om, at bruge jubilæerne til at sætte gang i flere fællesarrangementer i den koldingensiske boligafdeling.

Se flere billeder fra hele landet på Beboerbladets Facebook